Oracle BI: egyszerre kezel mindenféle adatforrást, szimultán heterogén

Mivel az Oracle BI csomagoknak szimultán heterogén adatforrás-kezelést végeznek, egyszerre sok adatforrásunk lehet, párhuzamosan kezelve:
Sőt, akár egy elemzésben-lekérdezésben-jelentésben-kimutatásban :) is a háttérben sok adatforrásból is összerakhatja az intelligens Oracle Business Intelligence Server a kérdésre adott választ, az eredményt.
Például tegyük fel, hogy az adott havi bevételeket szeretnénk megtudni termékcsoportonként.
A bevételi adatainkat naponta automatizálva áttöltjük az Oracle 11g adattárházunkba éjszakánként. A tranzakciós rendszerünk pedig egy MySQL adatbázist használ.
Ma január 11. van, azaz január 1-10-ig az adatok az adattárházban vannak, aggregálva, a január 11. adatok pedig még csak a tranzakciós rendszerben.
Hogyan rakja össze a BI szerver az adatokat ebből a két különböző adatforrásból?
Ha adatbázison belül kell join-olni az adatokat, akkor a BI Server azt elvégezteti magával az adatbázis-kezelő motorral.
Ha több adatforrás között kell join-t végezni, akkor azt maga a BI Server végzi el, ebben az esetben tehát az Oracle 11g és a MySQL adatokat is össze tudja join-olni a BI Server, ha arra van szükség, és természetesen össze tudja adni az adatokat, így a következő adatokat a jól kialakított üzleti fogalmakat tartalmazó metaadat réteg (repository) alapján a BI szerver összeadja:
- a január 1-10. adatokat az Oracle adattárházból
- a mai, január 11. adatokat pedig a tranzakciós rendszerből
Így az elemzésben már a két rendszerből számunkra csak az összegzett adat jelenik meg automatikusan.

Milyen lehetőségek vannak a Linux/UNIX platformon például Excel file-ok adatforrásként való használatára.
- Excel ODBC driver Linuxon, Unixon, például DataDirect, EasySoft,...
- CSV, external table azaz külső tábla Oracle adatbázishoz
- ODBC bridge on Linux-Unix, és az xls file egy Windows szerveren van

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Fekete Zoltán vagyok, 1998 óta dolgozom az Oracle presalesben. Az Oracle Database és opció, adatbázis biztonság, storage optimalizáció, Database In-Memory, üzleti intelligencia, OLAP, adatbányászat, területekkel foglalkozom. A blogon publikáltak saját véleményemet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával. The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.

Search

Categories
Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today