Mi a kapcsolat a smart grid és a víztakarékosság között? Zöld gondolatok.

Vajon hol illeszkednek ezek a fogalmak? Smart grid és víztakarékosság?
Az utóbbi években egyre több szó esik a grid computingról, a számítóhálóról, az Oracle Real Application Clustersről, a RAC-ról, a middleware-hez használt gridről: Oracle Application Grid, a cloud computingról, virtualizációról stb.
A gridbe kötött számítógépek egyetlen hatalmas teljesítményű, olcsó számítógépként működnek, akár adatbázis-kezelő futtatásról, akár alkalmazás-szerverek működtetéséről van szó. Így olcsó hardver komponensekből vagyunk képesek olcsó hardvert építeni, aminek az okos szoftverekkel óriási lehet a teljesítménye, mindezen előnyökkel:

o_grid.gif

- remek ár/érték arányt érhetünk el
- magas rendelkezésre állású rendszerünk lesz, azaz, ha egy komponens meghibásodik, a rendszer akkor is zavartalanul működik tovább, csupán a meghibásodott elem teljesítménye esik ki
- rugalmasan alakítható architektúra (újabb elemek hozzáadása, elvétele stb), ami elvezet a
- jobb skálázhatósághoz
- jobb energia hetékonysághoz
Hol használható a grid technológia???
Sok területen:
O_Exadata_clr.gif

- legelőször a tranzakciós (OLTP) rendszereknél kezdték el használni
- ma már az adattárházaknál (data warehouse), a "nagy" BI rendszerek alap rendszerénél is gyakran használjuk ezt a technológiát
- adatbázisok konszolidációjára
Mindezen területeknek az adatbázis oldalát oldja meg, s egyúttal a legforróbb téma ma a Sun Oracle Database Machine, amely megoldás a legnagyobb teljesítménnyel és a legköltséghatékonyabban futtatja az Oracle adatbázisokat;
Sun_Oracle_Database_Machine.jpg
magában foglalja az adatbázist futtató kis szervereket RAC-ba (grid) kapcsolva és az intelligens tároló rendszert is, az és az Exadata Storage Servereket, amik szintén gridbe vannak kapcsolva ebben a hibatűrő (fault tolerant) rendszerben.
A grid szót használják még az elektromos, víz, stb. hálózatok jelölésére is. Az Oracle szponzorálta a "Testing" the Water Report: Smart Metering for Water Utilities" kutatást, aminek az eredményét le is töltheti itt. Meglepő eredmények születtek a felmérésből, hatalmas mennyiségű vizet tudnánk megtakarítani, kicsi tennivalók elvégzésével.
uti_2_175.jpg

Valószínűleg néhány év múlva erre már rá is leszünk kényszerítve!
Egy másik link az említett reportra: Down the drain? New report from Oracle examines attitudes about water conservation.
Adok is egy tippet, amit néhány hete ötlöttem ki. Zuhanyzásnál például, míg elér hozzánk a melegvíz a csövön, kiválóan feltölthetjük a locsolókannát vagy a teavíz forralónkat a még nem meleg vízzel, de más célra is összegyűjthetjük az egyébként feleslegesen elfolyó 1-2 liter vizet.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Fekete Zoltán vagyok, 1998 óta dolgozom az Oracle presalesben. Az Oracle Database és opció, adatbázis biztonság, storage optimalizáció, Database In-Memory, üzleti intelligencia, OLAP, adatbányászat, területekkel foglalkozom. A blogon publikáltak saját véleményemet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával. The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.

Search

Categories
Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today