Könyvajánló: Oracle Essbase & Oracle OLAP...

Az egyik kedvenc szakmai blogomon, a

olap_book.jpg
Rittman Mead cég honlapján olvasható blogjon jelent meg a következő könyv ismertetése:
Oracle Essbase & Oracle OLAP: The Guide to Oracle's Multidimensional Solution (Osborne Oracle Press Series)
A szerzők elismert szakértői a területnek.
Az Oracle OLAP az Oracle adatbázis-kezelő részeként működik, külön szoftverelemként vásárlandó. Az Oracle OLAP gyökerei az Express Serverben keresendőek, melyet az IRI-tól 1995-ben vásárolt meg az Oracle. Az Oracle OLAP kifinomult módszereivel ideális eleme az Oracle adattárházaknak. A multidimenziós (multidimenzionális) adatok lekérdezhetőek SQL utasításokkal is! Ennek megfelelően az Oracle Business Intelligence Enterprise Edition illetve a KKV szektor számára készült kisebb csomag, az Oracle Business Intelligence Standard Edition One is ideális megoldás az Oracle OLAP adatainak lekérdezésére, elemzésére, de akár a Discoverer vagy más eszközök is alkalmasak erre. Egy külön bejegyzében fogom elemezni a query rewrite-hoz kapcsolódó cube-organized materialized views, azaz a kockákhoz kapcsolható materizált nézeteknek a felhasználását az összegzett adatok lekérdezésének felgyorsítására.
Érdekesség,? hogy a Sun Oracle Database Machine-on is használható az Oracle OLAP.
Igazából ez természetes, hiszen minden alkalmazás számára transzparensen mőködnek az Oracle adatbázisok a Database Machine-on. A Database Machine futtatja a világon a leggyorsabban az Oracle adatbázis-kezelőt. Ez az Oracle szoftver és intelligens hardver együtteséből álló megoldás kimagasló teljesítményt nyújt mind az adattárházak, mind a tranzakciós rendszerek adatbázisának futtatásában, és több rendszer adatbázisának konszolidációjára is használható (hiszen erre született :) ). Fontos elem az Exadata Storage Server is, mely rengeteg művelet elvégzését veszi le a RAC segítségével összefogott adatbázisfeldolgozó szerverelemektől.
Az Oracle Essbase a 2007-es Hyperion felvásárlással került az Oracle-hoz.
Az Essbase a kontrollerek remek eszköze, mellyel a számításokat, "mi lenne, ha" elemzéseket, különböző szcenáriókat kialakíthatják, összehasonlíthatják a tény, terv és költségvetés változatokat, elvégezhetik az allokációkat, aggregálásokat, stb. Az Oracle Essbase a Hyperion Planning tervező alkalmazás alapja.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Fekete Zoltán vagyok, 1998 óta dolgozom az Oracle presalesben. Az Oracle Database és opció, adatbázis biztonság, storage optimalizáció, Database In-Memory, üzleti intelligencia, OLAP, adatbányászat, területekkel foglalkozom. A blogon publikáltak saját véleményemet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával. The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.

Search

Categories
Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today