Adattárházak hatalmas teljesítménye költséghatékonyan, HP Oracle Database Machine és Exadata

A ma (kedd) esti várhatóan izgalmas OLTP Database Machine bejelentés (előző blog bejegyzés) fényében (mivel a Nap egy csillag és világít) :) , nézzük meg az adatbázis masinák másik, már több hónapja fényt sugárzó csillagát a HP Oracle Database Machine-t és az Exadata családot.
Sokáig futnak a lekérdezések? A betöltésekre mindig csak várni kell? Az aggregálások alatt beköszönt a következő évszak? :)
Ha nagy a teljesítmény igény, például a pénzügyi szervezeteknék, a mobilszolgáltatóknál, a kiskereskedelmi cégeknél, az államigazgatásban (akár az egészségügyben vagy a titkosszolgálatoknál),
akkor a hatalmas teljesítményt költséghatékonyan nyújtani képes megoldásra van szükség, ami a rendelkezésre állást, továbbá a biztonságot is nyújtja.
A HP Oracle Database Machine egy extrém teljesítményt nyújtó adattárház környezet, több terabyte-os környezetekre, lekérdezés- és számításigényes, I/O-intenzív tevékenységekre optimalizálva, mely kereskedelmi forgalomban kapható HP komponensekre, az Oracle fejlett storage-kezelő és optimalizáló és adatbáziskezelő szoftverére, továbbá az Oracle Enterprise Linux operációs rendszerre épül.

exadata_cabinet.jpg

A HP Oracle Database Machine egy teljes és optimalizált, előre konfigurált szoftver szerver és háttértároló csomag; a hagyományos adattárházaknál a mérések szerint általában minimum tízszer gyorsabb műveleti tevékenységgel.
Nem csupán a lekérdezések, hanem a materializált nézetek létrehozása, aggregálások, betöltések, stb. is jelentős sebességelőnyt mutatnak.
Természetesen a szabványos HW komponenseken futó Oracle szoftver clusterben, aza gridben (Real Application Clusters - RAC)-ban működik, továbbá a tárolást az Automatic Storage Management - ASM végzi. (Az ASM minden megvásárolt Oracle Database szoftvernek a része!).
Az Exadata Storage Server (és a hozzá tartozó szoftver) felelős azért, hogy az adattárolás mellett már optimalizálja az adatok elérését, szűri azokat, így az adatbáziskezelő szoftverhez, már csak azok az adatok jutnak el, melyekre tényleg szükség van. Ezzel az optimalizációval jelentős I/O megtakarítás érhető el, hatalmas teljesítmény mellett.
Megjelent a WinterCorp elemzése az Exadata Serverről.
* Az Exadata Storage Server mennyiben nyújt újat a hagyományos tárolókhoz képest
* Milyen teljesítmény előnyöket élvezhetnek az Oracle Exadata felhasználók
* Milyen tárolási hely, teljesítmény és hűtési előnyöket nyújt
Az IDC elemzése itt található: Oracle X Factor: HP Oracle Exadata Storage Server and the HP Oracle Database Machine.

Az Oracle felhasználók általában 10-72-szeres teljesítményjavulásról számoltak be a korábbi Oracle adattárház megoldásukhoz képest! Hasonló számokat hallunk azoktól az ügyfelektől, akik más gyártók szoftver-hardver megoldásait használták korábban adattárházukban.
Számoljunk kicsit: példa: ha egy lekérdezés 7 órán át futott korábban, és most lefut 20 perc alatt, akkor a marketinges, a pénzügyi vagy mobiltarifa termékfejlesztő lényegesen több szcenáriót tud lefuttatni, gyakorlatilag új határok nyílnak meg, olyan elemzésekre lesz lehetőség, amikre korábban nem is gondoltak, de ezt a Database Machine immár lehetővé teszi.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Fekete Zoltán vagyok, 1998 óta dolgozom az Oracle presalesben. Az Oracle Database és opció, adatbázis biztonság, storage optimalizáció, Database In-Memory, üzleti intelligencia, OLAP, adatbányászat, területekkel foglalkozom. A blogon publikáltak saját véleményemet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával. The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.

Search

Categories
Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today