kedd ápr. 26, 2016

Database biztonság, összefoglaló

Az Oracle Database 12c Security and Compliance leírás összefoglalja a biztonságot növelő legfontosabb lehetőségeket az adatbázis titkosítástól az érzékeny adatok elrejtéséig a lekérdezésekben és a maszkolás során. Érdekes téma hogyan lehet a biztonsági szintet javítani, az egyes eszközökkel a belső és külső támadásokat megelőzni, felismerni és elhárítani.


szerda márc. 30, 2016

HOUG Konferencia 2016 április 4-6. Még lehet jelentkezni

2016. április 4-6. között lesz a HOUG Konferencia 2016.

Még lehet jelentkezni, érdemes megnézni a részletes szakmai programot.

csütörtök márc. 17, 2016

Megjelent az Oracle Big Data SQL 3.0: már általános rendszeren is elérhető az Oracle Database és a Hadoop/NoSQL között

Az Oracle Big Data SQL egy világgá kapcsolja össze a relációs és a Hadoop világot. A Hadoop adatok közvetlenül elérhetők SQL-ből, mivel az External Table funkcióit kiterjesztette az Oracle a Big Data SQL keretében. Oracle Big Data SQL White Paper
Ezáltal a Hadoop/Hive és NoSQL adatok lekérdezhetők az SQL-ből is, továbbá összejoinolhatók további relációs adatokkal és az Oracle Database adatbiztonsági funkciói közül például a Data Redaction (adatelrejtés, adatkitakarás a lekérdezésekben, avagy dinamikus adatmaszkolás) is elérhető.

A mai nap híre, hogy az Oracle Big Data SQL 3.0 használatához már nem szükséges Engineered Systems, azaz hétköznapi hardveren is fut. Oracle Database 12c és Cloudera és Hortonworks Hadoop között is működik. A Big Data SQL 3.0 már használható, megvásárolható, elérhető az Oracle Software Delivery Cloud (edelivery) site-on.

Az Exadata és Big Data Appliance estében a Big Data SQL plusz funkciókkal is rendelkezik, mégpedig storage szintű Smart Scan szűréssel a Big Data Appliance oldalon, storage szintre tolja le az adatfeldolgozás egy részét.

Itt olvasható az új Big Data SQL whitepaper: Oracle Big Data SQL White Paper (PDF).

péntek jan. 15, 2016

HOUG Konferencia 2016. Előadásra is lehet jelentkezni

2016. április 4-6. között lesz a HOUG Konferencia 2016 Siófokon.

Idén az Adatbázis és a Big Data - DW - BI szekciók szervezésében veszek részt szekcióvezetőként.

Ügyfél előadás javaslatokkal lehet még jelentkezni! Az előadók az előadás napján ingyenesen vesznek részt.

Fontos, hogy a HOUG és VISZ szervezetek tagjai, a közszférában dolgozók idén is kedvezménnyel vehetnek részt a konferencián.

Az Early Bird kedvezményes jelentkezéseket január végéig lehet megtenni.

HOUG Konferencia 2016

szerda szept. 02, 2015

Oracle Database certification lesz a Windows 10-re is

A Windows 10 egy kliens operációs rendszer, nem szerver OS.

Ha valaki mégis Windows 10-en szeretné futtatni az Oracle Database-t, akkor az alábbi pdf alapján erre nemsokára lehetősége lehet:

Statement of Direction, Oracle Database – Microsoft Windows 10:
http://www.oracle.com/technetwork/database/windows/whatsnew/oracle-db-win10-sod-2626195.pdf

Megjelent a Database Standard Edition 2 (SE2) a 12.1.0.2 verziótól

Tegnap megjelent az Oracle Database Standard Edition 2 kiadása, ami a 12.1.0.2 verziótól elérhető.

https://www.oracle.com/database/standard-edition-two/index.html

A Database 12c-nek a 12.1.0.2 verziójától csak az SE2 és az EE érhető el (ettől a verziótól nincs sem SE, sem SE One).
Az SE2 tulajdonságai:

 • az összes fontos platformon rendelkezésre áll, csakúgy mint a DB EE
 • az SE2 tartalmazza a Real Application Clusters (RAC) licencet (mindkét node csak 1 socketes lehet)
 • maximum 2 socket kapacitású szerverre telepíthető
 • maximum 16 szálat képes használni (technikai korlátozás), ha RAC-ban használják, mindkét node-on max 8-8 szálat tud használni
 • SE2 ára, ugyanaz mint a korábbi SE ára
Aki Database SE One-t vagy SE-t használ, és upgrade-elni szeretne 12.1.0.2-re vagy majd későbbi verziókra,
annak migrálnia kell SE2-re, vagy EE-re.

Az Oracle Database 12.1.0.1-ből több mint két éve egyszerre jelent meg a Standard Edition One, a Standard Edition és az Enterprise Edition. Itt jelent meg a Multitenant (azaz több lakós) architektúra is, amivel hardver és management erőforrások takaríthatók meg.

A több mint egy éve kiadott Database 12.1.0.2-ből eddig csak az Enterprise Edition volt elérhető. Ehhez a verzióhoz jelent meg a Database In-Memory technológia is a lekérdezések nagyságrendekkel történő felgyorsítására, ami könnyen bekonfigurálható és az alkalmazások változtatás nélkül futnak, gyorsabban.

kedd jún. 30, 2015

Az SAP alkalmazások már az Oracle Database In-Memory-val is bevizsgáltak

A mai nap híre, hogy az SAP alkalmazásait az Oracle Database 12c-nek a 2015. március végi bevizsgálását követően immár az az Oracle Database In-Memory-val is megtörtént a hivatalos bevizsgálás, azaz az SAP alkalmazások is tovább tudnak gyorsulni az Oracle memória-alapú oszlopos eszközével, aminek működése teljesen transzparens az alkalmazások számára.

A hír itt olvasható: http://scn.sap.com/community/oracle, továbbá: SAP Note 2178980.

kedd jún. 16, 2015

Oracle Cloud Day Bécsben, 2015.06.30.

Június utolsó napján Oracle Cloud Day 2015 rendezvény lesz Bécsben, német nyelvről angolra tolmácsolás is elérhető.

A délután folyamán három párhuzamos track lesz: PaaS, IaaS és SaaS.

Szó lesz az új Enterprise Manager Cloud Control 12cR5 új tulajdonságairól is, azaz a publikus felhő és a privát felhő dinamikus összekapcsolásáról hibrid felhővé.

A témák közül mazsolázva: Oracle Database Cloud Service, Oracle Java cloud service, alkalmazások a felhőben, mobil elérés, Oracle BI Cloud Service, Oracle Documents and Oracle Social Network, adatok tárolása és mentés a felhőbe, stb.

A napirend: itt elérhető: Agenda.

Regisztráció: Oracle Cloud Day 2015

Megjelent az OEM CC 12cR5, Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12.1.0.5

Megjelent az Oracle monitoring és management rendszerének új verziója, az Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12R5, sok új funkcióval, közte a hibrid felhőkre (hybrid cloud) is kiterjesztett működéssel.

Letölthető: Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12R5.

szerda máj. 06, 2015

Hyperion Interactive Reportingról áttérés Oracle BI EE-re

Létezik egy ingyenes utility, a Translation Workbench, mely segítséget nyújt az áttéréshez a Hyperion Interactive Reportingról az Oracle Business Intelligence megoldásra. A Hyperion Reporting letöltő oldalán található a utility és az online leckék és dokumentumok hozzá:

www.oracle.com/technetwork/middleware/bi-foundation/downloads/hyperion-interactive-reporting-1112-089648.html

csütörtök ápr. 23, 2015

Magyar nyelvű Oracle adatintegrációs webcast felvételről megtekinthető

A magyar nyelvű webcast meghallgatható felvételről: Oracle adatintegrációs megoldás: ami összeköti az elemeket,Oracle Data Integration Solutions. Az előadás 1 évig érhető el. Az előadók: Markovits Péter architekt, Fekete Zoltán pricipal presales consultant Oracle Database.

Az adatintegrációs webcastban az Oracle adatintegrációs megoldások szerepét, hasznát és gyakorlati példáit, felhasználási eseteit mutattuk be.

Szó volt a Data Governance témakörről, az adatintegrációs kompetencia központról, az Oracle Data Integrator adatintegrációs eszközről, a valósidejű adatintegrációt végző Oracle GoldenGate-ről, az Oracle Enterprise Data Quality adattisztaságot kezelő csomagról és az Oracle Enterprise Metadata Management metaadat megoldásról is.

Oracle adatintegrációs megoldás: ami összeköti az elemeket,Oracle Data Integration Solutions


szerda ápr. 15, 2015

Adatintegrációs webcast, 2015.04.16.

Adatintegrációs webcastot tartunk 2015.04.16-án csütörtökön 9:30 és 10:30 között Markovits Péter architekt kollégámmal.

Regisztráció

Oracle adatintegrációs megoldás: ami összeköti az elemeket, Oracle Data Integration Solutions

A webcastban az Oracle adatintegrációs megoldások szerepét, hasznát és gyakorlati példákat, felhasználási eseteket mutatunk be. A Data Integration Solutions (DIS) terület értékes és skálázható komponense a kiritikus fontosságú IT projekteknek és rendszereknek, köztük az üzleti analitikai, adattárház, Big Data, adattisztasági, konszolidációs és modernizációs, SOA és felhő, azaz Cloud Computing rendszereknek, ahol nem csupán az adatok áramlásáért és transzformációjáért, hanem a magas rendelkezésre állás megvalósításáért, az upgrade/migrációs feladatok megvalósításáért is felelősek.

Az Oracle DIS portfolio kibővült az Oracle Enterprise Metadata Management (OEMM) megoldással, ami kifinomult metaadat management platform; összegyűjti, katalogizálja, kereshetővé teszi a heterogén rendszerek sok szintjén szereplő széleskörű metaadat készletet relációs és más adatbázisok, Big Data, pl. Hadoop, DW, ELT-ETL eszközök és motorok, BI, adatmodellezés, Case eszközök, EAI, stb. A forrásoktól az üzleti elemzésekig összegyűjtött metadatok interaktívan böngészhetők, kereshetők, az adatfolyam összefüggései mindkét irányban követhetőek, így eredet és hatás elemzéseket végezhetünk (data lineage & impact analysis).

Regisztráció

csütörtök ápr. 09, 2015

Az Oracle Streams to GoldenGate Migration Utility-ről

Az Oracle Streams to GoldenGate Migration Utility ingyenes eszköz megkönnyíti és lerövidíti a migrációt Streams-ről GoldenGate-re.

A migrációs eszköz automatikusan generálja a legjobb gyakorlatnak megfelelő GoldenGate konfigurációs file-okat a meglévő Streams környezetből. Az ügyfelek számára a Streams2OGG tool letölthető a My Oracle Support portálról (1912338.1).

Whitepaper: Oracle Streams to Oracle GoldenGate Migration.

Az Oracle Database 12c-ben ugyanis a Streams deprecated lett. Oracle Database dokumentációOracle - GoldenGate Statement of Direction.

A GoldenGate legfontosabb felhasználási lehetőségei, heterogén környezetekben is:

 • Zéró leállási idejű műveletek: migrációhoz, upgrade-hez, karbantartáshoz
 • Disaster recovery és adatvédelem: a recovery idő minimalizálásához
 • Adat szétosztás: adatszinkronizáció földrajzilag elosztott alkalmazásokhoz
 • Lekérdezés offloading: lekérdezések a replikált adatkörön, tehermentesítve az éles tranzakciós rendszert


kedd ápr. 07, 2015

HOUG Konferencia 2015, letölthetők az előadások

HOUG Konferencia 2015: Letölthető előadások

A sikeres konferenciát követően a szokásosnál is sokkal korábban :) elérhetővé tettük az előadásokat letölthető formában, továbbá a rendezvényről jónéhány fotó is megtekinthető.

A Database 12c újdonságok és tapasztalatok szekció előadásai a DB_ előtaggal kezdődnek.

 Sajnos Stahl István előadása elmaradt, ezt a fél órát 2 quick talkkal töltöttük ki:

Letölthető előadások
Fotók

A konferencia programja: Program

A blogbejegyzésekben a saját készítésű fotóimat fogom megosztani. Egy képem a nyitó videóról:


HOUG Konferencia 2015: Letölthető előadások

szerda ápr. 01, 2015

Oracle Database 12c bevizsgálva, használható az SAP-vel

Az SAP Community Network http://scn.sap.com/community/oracle  oldalán a következő hír jelent meg arról, hogy immár a Database 12c is bevizsgált az SAP NetWeaver alkalmazásokkal:

Oracle Database 12c Certified by SAP New!

All SAP products based on SAP NetWeaver 7.x are now certified and supported on Oracle Database 12c. For more information, see SAP Note 2133079.

Stay up-to-date by following us on Twitter.

továbbá:

New BR*Tools Patches Now Available (with support for Oracle 12c) New!

The new BR*Tools patches (7.20 Patch 42 and 7.40 Patch 15) are now available on SAP Service Marketplace. Patch 14 of BR*Tools 7.40 introduces full support for Oracle 12c. For more information, see SAP Notes  2087004 and 2147658.
Stay up-to-date by following us on Twitter.

kedd márc. 31, 2015

Interjú: „Az Oracle technológiák átszövik a magyarok mindennapjait...”

Ebben az interjúban fontos Oracle újdonságokról olvashat, közvetlenül a HOUG Konferencia előtt jelent meg:
„Az Oracle technológiák átszövik a magyarok mindennapjait...”

http://www.computerworld.hu/computerworld/az-oracle-technologiak-atszovik-a-magyarok-mindennapjait.html

Megjelennek az interjúban az Oracle Big Data technológiák újdonságai, például a Big Data SQL, GoldenGate for Big Data, Big Data Discovery, továbbá a felhő és Engineered Systems újdonságok, stb.

péntek márc. 27, 2015

OpenWorld 2015: lehet jelentkezni előadónak

Már megnyitották a pályázási lehetőséget az Oracle OpenWorld 2015-ös éves nagy konferencia előadásaira.
Itt lehet jelentkezni:  https://www.oracle.com/openworld/call-for-proposals.html#general

Már lehet regisztrálni is az Oracle OpenWorld 2015 és JavaOne 2015 rendezvényekre:


vasárnap márc. 22, 2015

Kövesse a HOUG Konferenciát a mobil app segítségével!

Érdemes letölteni a mobil készülékekre a HOUG 2015 appot, így lehet követni a programot, az előadásokat, információkat, nyereményjátékot.

péntek márc. 20, 2015

Egy employee award

Ismét kaptam egy employee awardot, hozzá egy remek csokoládét. :)

csütörtök márc. 19, 2015

Audit Vault and Database Firewall előadás a HOUG Konferencián

Az idei HOUG Konferencia szerdai napján Gecseg Gyula fog érdekes előadást tartani az Oracle Audit Vault and Database Firewall termék konfigurálásával kapcsolatos tapasztalatairól.

Az előadás rövid leírása: Az Oracle Audit Vault and Database Firewall biztonsági megoldás telepítésével és konfigurálásával szerzett tapasztalatokat osztom meg: hálózati konfiguráció, agentek telepítése többféle adatbázis technológiához konfigurálás, enforcement points, policy-k beállítása, beépített és kiterjeszthető jelentések, SQL Injection támadások kivédése, kezelése.Adatintegrációs nemzetközi partneri találkozó Budapesten, 2015.04.16.

2015. április 16-án délután a többnapos budapesti nemzetközi EMEA partnertalálkozó keretében az Oracle adatintegrációs területtel foglalkozók is találkoznak: Oracle Data Integration Track at EMEA Partner Community Forum. 

Az Oracle EMEA technológiai központból érkeznek vezető kollégák, hogy személyesen találkozzanak a partner cégek képviselőivel. 

Az Oracle Data Integration megoldásokhoz tartozó termékek: Oracle Data Integrator, Oracle Enterprise Metadata Manager, Oracle Data Service Integrator, Oracle Enterprise Data Quality, Oracle GoldenGate.

Regisztráció: http://www.oracle.com/partners/campaign/eblasts/dis-track-2444299.html

kedd márc. 10, 2015

A hétfő workshopok ingyenesek, HOUG Konferencia

Az előző postban nem említettem, hogy a HOUG Konferencián a 2015. március 23-ai workshopok ingyenesek.

Gyertek a Database 12c újdonságok workshopra. Kedden és szerdán is lesznek érdekes előadások!

 http://konferenciak.advalorem.hu/houg-2015/program

péntek márc. 06, 2015

HOUG Konferencia 2015; hétfői workshop

2015. március 23-25. között HOUG Konferencia, Siófokon a Hotel Azúrban. A közszféra dolgozói és a HOUG tagok 2015-ben is kedvezményesen vehetnek részt a konferencián!

Március 23. hétfőn szintén több témához lehet csatlakozni.

Délután a Database 12c új funkciókról tartunk workshopot az Oracle University szervezésében, szó lesz a korábbi verziókban meglévő funkciókról is. Tóth Balázs és én fogjuk tartani a workshopot.

A szakmai délután programja:

1. rész: Tóth Balázs

Adatbázis biztonság:
 • auditálás:Unified Audit (ingyenes Database EE funkció),
  kiegészítés: Fine Grained Audit, Audit Vault and Database Firewall (ez a funkció illetve az AVDF a Database 11g-hez is elérhető)
 • privilégium gyűjtés és elemzés: Privilege Analysis (Database Vault)
 • adatok elrejtése lekérdezésekben: Data Redaction (Advanced Security), ez a funkció az Oracle Database 11.2.0.4-hez is elérhető
Adatbázis tuning:
 • Adaptive plans (ingyenes Database EE funkció)
 • Real Application Testing
  • Database Replay az upgrade/migráció megkönnyítéséhez, 12c újdonság: Consolidated Database Replay
  • SQL Performance Analyzer: tuning változtatások teljesítmény tesztelése

2. rész: Fekete Zoltán és Tóth Balázs

 • Oracle Big Data SQL: az SQL-t és a Big Data világ összekapcsolása
 • Oracle adatbázisok gyorsítása transzparens módon: Database In-Memory, Database In-Memory Advisor
 • Compression Advisor: storage-on tárolt és DBIM adatok tömörítési becsléséhez
 • Oracle PaaS, Database publikus Cloud szolgáltatások: hogyan vehető birtokba
 • Online karbantartási műveletek a Database Enterprise Edition-ben


hétfő febr. 23, 2015

Megjelent az Oracle Database In-Memory Advisor, mit érdemes beemelni a Database In-Memory oszlopos tárolójába is?

Az Oracle Database In-Memory opció rendkívül hasznos, felgyorsítja a lekérdezéseket, és az OLTP működésen is gyorsít. Bevezetni igen könnyű, ráadásul az alkalmazások számára transzparens. A DBIM funkció beállításához nyújt segítséget a most megjelent Oracle Database In-Memory Advisor. OTN weblap: Oracle Database In-Memory Advisor

Egyedül az Oracle Database képes kezelni szimultán, teljesen tranzakciókonzisztensen együtt a soros/rekordos diszkes tárolást és soros/rekordos memória cache-t (buffer cache) az oszlopos memória kezeléssel (DBIM).

A cél az, hogy a feldolgozások, lekérdezések, tranzakciós működés a leggyorsabb legyen. Ahhoz viszont gyakran nincs elég memória, hogy a Database EE minden táblát felpakoljon a DBIM column store-ba, bár jónéhány kiváló tömörítési algoritmus áll rendelkezésre az oszlopos memória tároláshoz is.

Milyen objektumokat jelöljünk ki az inmemory attribútummal? Milyen táblákat, partíciókat, materializált nézeteket, stb. populáltassunk a DBIM column store-ba? Célszerű tehát fontossági sorrendet állítani fel a táblákra, partíciókra.

Pont ezt a fajta fontossági sorrend felállítást és az elérhető elönyök megállapítását végzi el a most megjelent Database In-Memory Advisor, ami még a kijelölt objektumok inmemory tulajdonságúvá tételéhez alkalmazható egyszerű SQL-t is előállítja számunkra.

Az In-Memory Advisor megvizsgálja az ASH és AWR adatokat és statisztikákat az analitikus teljesítmény javítása szempontjából. Megbecsüli az objektumok In-Memory területen elfoglalt méretét, és kiválasztja a DBIM-be helyezve legnagyobb előnyt jelentő objektumokat, számszerűsíti az előnyöket.

Az Advisor futtatható már a Database 11.2.0.3 verziótól kezdve, az eredményeket persze a Database 12.1.0.2 verziótól kezdve lehet kamatoztatni, hiszen ebben jelent meg a Database In-Memory. Az Oracle Database In-Memory Advisor a Database Tuning Pack része, szóval aki ki akarja próbálni, annak rendelkeznie kell Database EE, Diagnostics Pack és Tuning Pack licencekkel.

Hasznos információk:

kedd febr. 17, 2015

A Database 12c upgrade/migration, Mike Dietrich budapesti szemináriumáról, 2015. feb. 10.

2015. február 10-én Mike Dietrich rendkívül érdekes egész napos szemináriumot tartott Budapesten a Database 12c-re történő upgrade és migráció témájában.

Rendkívül aktuális az Oracle Database 12c verzióra történő áttérés. Mike remek előadó, emellett csak ritkán jár Magyarországon, most éppen Japán és Brazília között ejtette útba Szlovákiát és Magyarországot.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy el tudott jönni erre a hasznos és izgalmas workshopra! Sajnos csak korlátozott számő férőhely volt, ezért a résztvevőknek és mindenki másnak is küldöm az előadás anyagának elérhetőségét:

Néhány fénykép a rendezvényről:


About


Fekete Zoltán vagyok, 1998 óta dolgozom az Oracle presalesben. Az Oracle Database és opció, adatbázis biztonság, storage optimalizáció, Database In-Memory, üzleti intelligencia, OLAP, adatbányászat, területekkel foglalkozom. A blogon publikáltak saját véleményemet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával. The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.

Search

Categories
Archives
« június 2016
HKSzeCsPSzoV
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
       
Today