Computable test Sun Ray

Test uit Computable . Onderstaand artikel is een gedeelte van de tekst over de test door Johan Zwiekhorst, Data TestLab waarin meerdere Thin Clients zijn getest.

Thin Clients: goedkoop en groen

Onze planeet warmt op en dus moeten we met zijn allen energie besparen en vooral de uitstoot van broeikasgassen beperken. Honderden of duizenden Windows-pc's in een onderneming verbruiken heel wat energie. Reden genoeg om te kijken of we die niet kunnen vervangen door veel zuiniger en bovendien goedkopere thin clients.

Een 'thin client' heet niet zomaar zo: letterlijk vertaald betekent de term 'magere client'. Het gaat om een heel eenvoudige pc die gestript is van bijna alles wat we gewend zijn. Een thin client zal dan ook zelf geen of heel weinig applicaties draaien, maar doet daarvoor een beroep op een applicatieserver. Het tegengestelde is onze gewone desktop-pc: de 'fat client' is volwaardig uitgerust met alle mogelijke hardware om de laatste versie van meestal Windows en daarbij horende applicaties te kunnen draaien. Vooral in bedrijven kan een veelvoud aan Windows-pc's een ware nachtmerrie vormen voor de veelgeplaagde systeembeheerder. Elke Windows-pc moet immers regelmatig softwarematig bijgewerkt worden. Daarnaast vormen onder meer malwarebesmettingen een voortdurende bedreiging. De pc's zelf moeten bovendien regelmatig geüpgrade worden: al was het alleen maar omdat een nieuwe versie van Windows of een nieuwe versie van Office meestal krachtigere hardware vereist.

Sun Ray applicatieserver + Sun Ray thin clients

Uiteraard besteden we ook aandacht aan Sun. Deze fabrikant maakt immers ook thin clients, maar dan met de bedoeling dat je hun Solaris-gebaseerde Sun Ray applicatieserver gebruikt. Sun definieert een thin client heel anders dan de meeste andere producenten in deze test. Volgens Sun is dat namelijk een domme terminal. Zo zit er eigenlijk geen computer en dus geen cpu, geen geheugen en geen enkele vorm van opslaggeheugen in het toestel. Dat zit allemaal in de Sun Ray applicatieserver. Er zit wel wat intelligentie in de thin client voor de aansluitingen op het toestel en de smartcard waarmee een gebruiker zich kan legitimeren, maar aangezien er geen echt besturingssysteem in de thin client geïntegreerd zit zoals bij de andere is er dus ook geen ingebouwde computer voor nodig. Voor systeembeheerders heeft dat wel het voordeel, dat ze de individuele thin clients niet moeten configureren: gewoon kabels inpluggen, verder niets. Ook voor het toevoegen van nieuwe applicaties hoeft de beheerder die alleen maar op de Sun Ray server te installeren en dan zijn ze meteen beschikbaar voor alle clients. Extra software voor een gecentraliseerd beheer zoals bij de andere thin clients in deze test is dus volmaakt overbodig.

Standaard biedt een Sun Ray server de applicaties StarOffice, de  Firefox browser en Thunderbird e-mailclient en vrijwel alles wat je kunt wensen in verband met multimedia. Omdat de laatste versies van Solaris ook Linux binaries aankunnen, kun je  zowat alles toevoegen wat je maar wenst en voor zover het voor Solaris of Linux bestaat. De Sun Ray server kan als makelaar (broker) optreden voor applicatieserversystemen van derden. Dat kan zowel voor Microsoft als Citrix applicatieservers, maar ook voor VMWare virtuele desktops.

Het zal in elk geval duidelijk zijn, dat Sun een veel te omslachtige werkomgeving biedt als je alleen maar geïnteresseerd bent in het draaien van Windows-applicaties. Bezit je echter een heterogene omgeving waarin applicatieservers van Microsoft en/of Citrix en virtuele omgevingen van VMWare benodigd zijn, dan vormt deze combinatie van Sun Ray thin clients en gelijknamige back-endserver een goede startbasis.

Clientverbindingen

Sun voorziet vier methodes om contact op te nemen met de Sun Ray omgeving. De eerste is natuurlijk de Sun Ray thin client. De tweede is een Windows desktop-pc met een Sun Ray thin client applicatie. De derde is een gewone RDP-verbinding. En de vierde verbinding, ten slotte, is een webbrowser met een Java applet. Met elk van deze clients praat je met de Sun Ray server die dan als makelaar optreedt voor de achterliggende verzameling applicatieservers. De Sun Ray server zorgt hierbij ook voor beveiliging. Zoals eerder gezegd kunnen applicaties op Solaris draaien, Linux, Windows of VMWare.

Slim

Standaard werken de Sun Ray thin clients met een smartcard als authenticatiemethode. De kaart identificeert je en logt je in. Als beheerder kun je bepalen wat aan die kaart gekoppeld is: losse applicaties of hele desktops. Desgewenst kan een thin client ook zonder kaart draaien, in een kioskmodus. Je zou dan een browser kunnen toevoegen als er geen kaart insteekt. De gebruikers van een kaart krijgen een onmiddellijke roaming-mogelijkheid. Ze kunnen middenin een desktop vol applicaties hun kaart uittrekken (de thin client gaat onmiddellijk naar zijn kaartloze modus), naar een andere thin client elders in het gebouw lopen en daar de kaart insteken -- dan kunnen ze meteen doorwerken op dezelfde desktop vol applicaties die ze net op de andere client verlaten hadden.

Sun Ray thin clients

Sun heeft allerlei modellen thin clients in zijn Ray serie. Er zijn er die geïntegreerd zijn in een lcd-scherm, andere zijn losse torenmodelletjes. Wij kregen voor deze test een SunRay 2. Dat is is een vrij kleine en slanke op een grote voet rechtopstaande eenheid met vooraan een kaartlezer, een usb-poort en drie audioconnectoren (uit, mic, hoofdtelefoon). Achteraan zien we een seriële poort, een DVI-aansluiting, Kensington lock, usb-poort en voedingsaansluiting. Na het insteken van een smartcard heeft de gebruiker binnen een paar seconden zijn werkdesktop en dat is het snelst van alle thin clients in deze test. Sun had ons een account gegeven op een Sun Ray server die in Duitsland stond. Tot onze bijzonder aangename verrassing verliepen ook hier de verbindingen ogenblikkelijk en merkten we eigenlijk niet dat de desktop die we zagen honderden kilometers verderop draaide.

Conclusie

Als je een erg heterogene omgeving hebt draaien (zowel applicatieservers als VMWare vSphere), dan zou je beslist de Sun Ray oplossing moeten overwegen. Qua prijs/prestatie lijkt ons die dan niet te verslaan.


Lees de hele test online bij Computable: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/infrastructuur/3174349/2379248/test-niet-alle-thin-clients-zijn-dom.html?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=E-mail&utm_campaign=Redactiemailing#ixzz0YdSSd8QU

Door Johan Zwiekhorst, Data TestLab

Opmerkingen:

A pitty they did not mention VirtualBox as desktop provider in VDI 3.1 which make a more complete integration possible.

Anyway, go Ray go, let the world see your beauty !!

Rob Tunru

Toegevoegd door Rob Tunru om 03 december 2009 om 14:00 CET #

Voeg je opmerking toe:
Opmerkingen zijn uitgeschakeld.
About

Nieuws en informatie over Oracle Virtual Desktop Infrastructure (VDI).

Search

Categories
Archives
« juli 2016
madiwodovrzazo
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Vandaag