Solution of Lenovo Thinkpad T61 High Pitched Squeal issues

I have a Lenovo Thinkpad T61 laptop and I enjoy using it everyday. When I installed OpenSolaris on it, I noticed that the driver of sound card was not properly loaded.  After some research on various forums, I went to download Open Sound Systems driver.

While I immediately heard the sound, it was not a pleasant one but high squeal. I have to mute the speaker right away. Because T61 has a built-in microphone, it picked up the sound from speakers and sent it back to the speakers. As a result, they formed a positive feeback system, which generated the annoying high squeal.

While I did find out a temporary solution, e.g. type "ossmix misc.input-mixamp2 off" in a terminal, I'll have to mute the speaker during boot up in order to stop the squeal.

The great news is that we now have a much elegant solution from a thread in Open Sound System forum. Simply download the customized OSS driver package at http://www.adrive.com/public/467c92d490386f8bc49649607fccd9ad86f58ee2519caff77c23d641a8d9758c.html. Thanks kaiwai for creating this package!

If you have installed the original OSS driver, you might want to remove the original OSS driver by "pkgrm oss" and reboot the system firstly.  I experienced the "device busy" error when I tried to install the new driver without reboot.

After I installed this OSS package and reboot the system, I can enjoy music and flash video now.  


Comments:

I recently purchased a Lenovo T61 and connected it to a keyboard and monitor. My problem is that when I close the lid on the T61 the monitor goes off. Is there a way to keep that from happening?

Posted by Boxley Boggs on July 02, 2008 at 07:00 AM EST #

Hello, I`ve the same probelem with my thinkpad T61 but the linked File is no longer available on the Link posted above.

Could you pleas email it to me, or give me the File, I`ll host it.
It will be useful for mor than one of my friends =)

Thanks a lot and greetings from germany

marcel

Posted by marcel hartmann on July 20, 2008 at 07:11 PM EST #

Hi Marcel,

Sorry, I did not keep a local copy of this package, which I should.

I find that an updated OSS (4.0 Build 1016 ) was released. Could you have a try on that one?

According to this thread, kaiwai was going to build this fix in.
http://www.4front-tech.com/forum/viewtopic.php?t=2612&postdays=0&postorder=asc&highlight=t61p&start=30

Greetings from Melbourne, Australia!

Posted by Zhiqi Tao on July 21, 2008 at 01:01 AM EST #

Post a Comment:
Comments are closed for this entry.
About

Occasionally I like to share some ideas or interesting news here.

Search

Archives
« April 2014
SunMonTueWedThuFriSat
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
       
Today