OpenSolaris 2009.06

A Sun nemrégiben bocsájtotta útjára az OpenSolaris legfrissebb 2009.06-os verzióját. Az operációsrendszer talán egyik legizgalmasabb újdonsága a Crossbow projekt integrációja, mely a Solaris 10-zel elkezdődött hálózati stack reformot folytatja tovább. A Crossbow projekt célja, hogy hálózati virtualizációt és hálózati erőforrás menedzsmentet is megvalósítson. Erőforrás menedzsment oldalon a Crossbow projekt lehetővé teszi, hogy a tényleges vagy a virtualizált (VNIC) hálózati interfészeinkhez sávszélesség korlátokat rendeljünk, melynek köszönhetően a rajtuk bonyolított forgalom korlátozható. Az implementált technológia persze ennél többre is képes, forgalmi prioritásokat és a hálózati interfészeket kezelő CPU-k erőforrás ráfordítását is szabályozhatóvá teszi. A Crossbow virtualizációs oldalon bevezeti a VNIC-eket, vagyis a fizikailag nem létező hálózati interfészeket, melyek egy valódi, fizikai interfészen kerülnek kialakításra. Sőt, akár aggregációra is felhasználható a technológia, hiszen több, kisebb kapacitású NIC-ből alkothatunk egy nagyobbat is. A projekt ugyancsak képes virtualizált switch-eket kezelni, melyek a virtuális interfészek route-olását képesek ellátni, ha ez szükséges. A Crossbow felépítéséről és működéséről részletesebb információk itt találhatók. A Crossbow és képességei ideálisak arra, hogy több fizikai szervert egyetlen rendszerbe konszolidáljunk úgy, hogy mind a hálózati, mind a CPU és memória erőforrások tekintetében maximális kontrollal rendelkezünk és a Solaris Zóna (Container) technológiájának köszönhetően még biztonsági oldalon is rendkívüli lehetőségeink adódnak.

Ugyancsak nagyon izgalmas lehetőségeket nyújt a COMSTAR projekt, mely célja az, hogy egy OpenSolaris hoszt SCSI targetként - vagyis diszk vagy szalagos alrendszerként látszódjon más számítógépek számára. A COMSTAR alapját egy keretrendszer, a SCSI Target Mode Framework adja, melyre plug-in módon FC, iSCSI és LU provider-ek épülnek. A COMSTAR adminisztrációs ismertetése itt található.

Az OpenSolaris 2009.06 felhasználói téren is több kellemes újdonságot ad, egyfelől az média lejátszók képesek felismerni a codec-kel nem rendelkező média fájlokat, majd javasolni és akár telepíteni is hozzájuk a megfelelő media lejátszó plug-in-eket a Fluendo weblapján keresztül. Az OpenSolaris ugyancsak tartalmazza az Elisa (Moovida) media center alkalmazást is.

A szoftverek fejlesztői is több kiemelkedő újdonságot találhatnak az új OpenSolaris verzióban, hiszen a legfrissebb PHP és MySQL verziók is DTrace támogatást kaptak, de a DTrace provider-ek száma is nőtt a COMSTAR és a performancia számlálók (CPC) hozzáférését biztosító DTrace modulokkal.

Az operációs rendszer természetesen megkapta a legfrissebb "vérátömlesztését" az open source csomagok terén, bővültek a device driver-ek és a laptop támogatás is.

Végezetül az operációs rendszer ütemezője képessé vált a modern processzorok bővített energia hatékony vagy minimalizált energiájú állapotainak kezelésére is (P-state, C-State, S-State és IO/D-State), mely alapján megfelelő döntéseket tud hozni és a tényleges erőforrás igényhez tudja idomítani a rendszer fogyasztását is. Az extrém izgalmakat kedvelők számára a releváns forráskód itt található.

Comments:

Sok nagyszeru ujdonsag, ami nekem hianyzik, az a CUDA/OpenCL tamogatas (tudom,az utobbi meg meg sem jelent).

Posted by Csillingh Csaba on június 14, 2009 at 04:20 DU CEST #

Khm... Frissíteni lehet már? Nekem valamiért az elöző verzióban sosem talált friss csomagokat.

Posted by tepsi on június 16, 2009 at 11:32 DE CEST #

tepsi: en ugy tudom, hogy a frissitesekert fizetni kell. Csak akkor meg minek megy ennyire a marketing, mert igy teljesen ertelmetlen. Ha legalabb ugy csinalnak, mint a sol10-nel... De majd egy sun-os valszek kiokosit.
Lasd: http://blogs.sun.com/tpenta/entry/what_s_in_the_opensolaris , http://www.opensolaris.com/learn/subscriptions/#opensolaris

Posted by kmmk on június 16, 2009 at 01:19 DU CEST #

Nekem a Sparse Root Zónák implementálásának hiánya tünt a legnagyobb csapásnak, és erre nem sok figyelmeztetés volt.http://www.mail-archive.com/zones-discuss@opensolaris.org/msg04631.html a fejlesztők levlistáján lévő utolsó vélemények tetszettek. Azonban örülök hogy a Crossbow nativan a distro része lett nem kell BFUzni meg telepítgetni, mint a 2008.11ben. A samba/cifs támogatás is stabilabnak tünik a 2009-ben.

Posted by sancho on június 21, 2009 at 04:16 DE CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About

Tamas Polner

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today