Kommunikáció új megközelítésben - Megjelent a Sun Communication Suite 7

Communication Suite 7

Viszonylag hosszú szünet után a kommunikációs / csoportmunka területen is egy vadonatúj megoldással jelentkezünk. Az újdonság nem más, mint a tegnap bejelentett új generációs kommunikációs szoftvercsomagunk a Communication Suite 7.

Ahogy az elnevezés is jelzi, a Sun-os filozófiának megfelelően ismét egy szoftvercsomagról beszélhetünk, amely önálló komponensekből felépülve egy adott igényhalmaz - jelen esetben ez a kommunikáció / csoportmunka - megoldására ad választ. Az önálló komponensek a Messaging Server (vagyis leegyszerűsítve a levelezés kiszolgáló), a Calendar Server (naptár), az Instant Messaging és Presence Server (chat és jelenlét) illetve vadonatúj komponensként az Indexing és Search Server.

Azon túlmenően, hogy minden komponensből a legfrissebb változat került a csomagba (a teljes lista a wiki oldalon olvasható) igen sok az újdonság is (a teljesség igénye nélkül):

  • Red Hat 5 támogatás
  • Az IMAP keresések támogatása az újonnal megjelent ISS (Indexing and Search Server) komponensen keresztül
  • Teljesen újraírt Calendar Server, amely teljes mértékben támogatja a CalDAV szabványt, így natív módon képes pl. a Mac-es iCal vagy a Mozilla Lightning kliensek támogatására illetve közvetlen mobil szinkronizációt is támogat pl. az Apple iPhone-ok irányába. (itt jegyezzük meg, hogy a CalDAV támogatás az első fecske a sorban, a későbbiekben a tervek szerint megjelenik a CardDAV és WebDAV támogatás is, azonban azokról majd akkor írunk, ha eljön az idejük)
  • Az ISS a levelezési tartalom on-line indexelését és kereshetőségét támogatja beleértve többek között a PDF, MS Office, OpenOffice (ODF) tartalmak indexelését és kereshetőségét is.
  • Az Instant Messaging Server újdonsága a korábban már támogatott egyéb IM rendszerek való együttműködés (mint pl. AOL, MSN) kibővülése a Yahoo gateway-el.
  • Az új webes felhasználói felület a Convergence immár kiegészült a "hagyományos" levelezés, naptár, címtár, jelenlét, chat funkciókon túl az ISS-hez tartozó funkciókkal is illetve az időközben megjelent népszerű böngészők (pl. IE8) támogatása is hivatalos. A Convergence valóban hatalmas fejlődést jelent a korábbi webmail felületekhez képest, erről a Sun-os weboldalon lévő galériát böngészve bárki meggyőződhet. Ugyan egyenlőre még nem oszthatunk meg további információt róla, de annyit azért elárulhatunk, hogy a fejlesztések már gőzerővel folynak a Convergence funkcionalitásának kibővítésére és olyan új funkciók megjelenése várható a következő változatokban, amelyek a névhez méltóan a különböző tartalmak és technológiák konvergenciáját fogják megvalósítani egy korszerű, webes felületen keresztül...

A Collaboration Suite 7 által megvalósított funkciók összefoglalóját a Sun-os termékoldalról elérhető táblázat (pdf) tartalmazza, a termék dokumentációja pedig a wiki oldalról érhető el.

A csomag bejelentéséről, a Convergence kliens képességeiről, az új Calendar Server képességeiről, a valósidejű csoportmunka képességekről, a komponensek áttekintéséről illetve a legfontosabb kiválasztási szempontokról készült videókat a Channel Sun oldalon tekinthetitek meg. 

Comments:

Live CD-t valahol lehet belole szedni?

Posted by Adam Nemeth on október 01, 2009 at 04:41 DE CEST #

A 7.0 még nagyon friss, egyenlőre nincs hozzá Live CD. A "live" verziókat a sun-os wiki-n lehet elérni, jelenleg az előző, 6U1-es változat virtuális image-ei vannak fent vmware és virtualbox formában. Érdemes indőnként megnézni, mert várhatóan hamarosan felkerül a 7-es is.

http://wikis.sun.com/display/CommSuite/Communications+Suite+Virtual+Images

Posted by Tamas Torok on október 01, 2009 at 06:34 DE CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About

Tamas Polner

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today