JavaFX mobilon is

Lassan egy éve, tavaly májusban a JavaOne konferencián mutatta be a Sun a JavaFX akkor még közel nem végleges változatát, mellyel gazdag Internet alkalmazások (RIA - az informatikában megszokhattuk már, hogy nem létezik lényeges fogalom mozaikszó nélkül) hozhatóak létre könnyedén. Decemberben meg is jelent a JavaFX végleges változata - interaktív, vizuális multimédia alkalmazásokat készíthetünk néhány perc alatt, amelyek akár böngészőtől függetlenül is futni tudnak.

Úgy látszik sikeres volt a JavaFX fogadtatása. Pár napja Jonathan Schwartz arról számol be blogjában, hogy több mint 100 000 000 (mivel a csekkeken is ki kell írni  - egyszázmillió) példányban töltötték le a JavaFX futtatására alkalmas runtimeot kevesebb mint három hónap alatt. 

A JavaFX újabb mérföldkőhöz érkezett. Megérkezett a JavaFX mobil változata is a JavaFX Mobile 1.0 a JavaFX 1.1-el közösen.  Ezzel a JavaFX alkalmazások elérhetővé válnak több mint 2 milliárd mobilon, melyek Java Mobile Edition-t futtatnak. A technológia támogatói között már az induláskor felsorakozott két jelentős mobil gyártó, az LG Electronics és a Sony Ericsson.

 A JavaFX-el ugyanazon eszközökkel, API-val, SDK-val lehet alkalmazást írni ami futhat desktop alkalmazásként, böngészőben vagy mobilon egyaránt. Összeértek a különböző platformok. Ahogyan Joshua Marinacci, a Sun egyik Java fejlesztője írta blogjában - "Nincsen JavaFX Mobile. Csak JavaFX van." 

Néhány kapcsolódó link:

JavaFX blog 

hwsw.hu: Mobilokon is futhat már a JavaFX,  JavaFX: legyen webkettes a Java is!

theregister.co.uk: Surreal appeal of  Sun's JavaFX for mobile

InformationWeek: Sun launches JavaFX Mobile 

 

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About

Tamas Polner

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today