Felhők mögött a Nap

A mai napon a Community One konferencián lerántottuk a leplet a felhő stratégiánkról. A Sun már 1984-ben megálmodta a számítási felhőket - The Network is the Computer jelmondatunk mi mást is jelentene? Jópár éve elkezdtünk beszélni már utility computingról. $1/CPU/óra koncepcióval indítottuk el a network.com platformunkat - elsősorban HPC számítási célokra. Volt néhány ügyfele, és néhány érdekes projekt (pld. ezen renderelték az első nyílt animációs filmet is - Big Buck Bunny), de a nagyvállalati ügyfelek nem szívesen adták ki a kezükből ezeket a feladatokat. Újdonságtól való félelemből? Bizalmatlanságból? 

A main napon új fény sütött a felhőkre. Bemutattuk, hogy miként áll össze a kép és valósul meg a különböző eszközökből, termékekből - a Sun Open Cloud plaform. Mi is van a mi felhőnkben? Van természetesen számítási kapacitás, tároló kapacitás, és egy virtuális adatközpont. Ebből a legérdekesebb a virtuális adatközpont koncepció. Nem kell egy saját adatközpontot felépíteni, nem kell saját gépet berakni egy internet szolgáltatóhoz. Akár egy kávézóból felépíthetjük, átrendezhetjük saját adatközpontunkat. Be kell állítani egy új webszervert? Le akarom másolni valamelyik IT szolgáltatás infrastruktúráját? Életszerű volt eddig az az elképzelés, hogy annyira jól működik ez a szolgáltatás, hogy kellene egy másik racknyi szerver, ami ugyanezt csinálja más paraméterekkel? Persze meg lehet oldani, de nem pár perc alatt...

Bejelentkezünk a Sun Cloud-ba. Az asztalra felpakolunk néhány switchet, néhány webszervert, adatbázis szervert, alkalmazás szervert (legyen akár Linux, Windows vagy Solaris). Összekötögetjük őket, adunk nekik IP címeket, és már útjára is indulhat az új szolgáltatásunk. Kevés a web szerver? No problem - behúzunk még egyet. Fontos, hogy operációs rendszer szintjén különböző platformú "gépek" érhetők el.  A "gépek"-et a desktopunkon is futtathatjuk a méltán népszerű desktop virtualizációs eszközünkkel. Felrakjuk rá azokat az alkalmazásokat, amiket szeretnénk, fejlesztjük, teszteljük, aztán irány a felhő! Persze nem kell mindent nulláról kezdeni. Lesznek kész platformok - Java alkalmazás szerver, MySQL adatbázis, a lista valószínűleg folyamatosan bővül (viszonylag nagy a Sun szoftver portfóliója...). 

Persze nem mindenki szereti a drag and drop megoldásokat. Az egész mögött egy teljesen nyitott API található - creative commons licensszel, aminek segítségével HTTP GET és POST parancsokkal mindez ugyanúgy véghez vihető. Hogy hogyan? Megtalálható a kenai.com-on. 

Van tároló kapacitás is a felhőben. ZFS és Open Storage alapokon. Nyitott, és együttműködik már meglevő szolgáltatásokkal. Elérhető WebDAV-al, illetve kompatibilis az Amazon S3 szolgáltatásával is, de használatára elérhetőek lesznek Java, Python és Ruby könyvtárak is.

A tároló kapacitáshoz kapcsolódóan már két új szolgáltatás is indul. Az OpenOffice/StarOffice kap két új menü pontot - Save-to-Cloud és Open-from-Cloud. Nem kell többé USB kulcsot hordani a zsebünkben.  Persze eddig is felrakhattuk a dokumentumainkat valamilyen tároló helyre, de a felhasználók többsége (és egyre többen használnak már OpenOffice-t)  az egyszerű és könnyű megoldásokat szereti.

A másik szolgáltatás a Zmanda  backup szolgáltatása. Oracle, MySQL adatbázis vagy Exchange szerverünkről biztonsági másolatot készíthetünk a Sun felhőjére.

A mai napon bemutatott szolgáltatások csak egy része azoknak, amikkel az elkövetkező hónapokban meg fogunk jelenni. Maga a felhő már "fut", házon belül használjuk, teszteljük és nyár környékén lesz elérhető a nagyközönség számára is. 

A felhő gépei között SPARC és x86 gépek egyaránt megtalálhatóak, és induláskor Las Vegasban a Switch Communications SuperNAP adatközpontjában dübörögnek.

A bejelentés videója.

Comments:

azert volt ennel ma erdekesebb hir is sun fronton...

Posted by Teszter on március 18, 2009 at 04:38 DU CET #

A másik "hír", a Wall Street Journal-tól indult, átvette egy csomó más médium "lapértesülések szerint" kommenttel, de egyik cég sem erősítette meg. A cloud dolgokban azért jóval több a konkrétum :-) Kár, hogy kevesebben írnak erről jelenleg :-(

Posted by Tamas Polner on március 18, 2009 at 04:51 DU CET #

Jonathan Schwartz a Sun Cloud-ról:
http://blogs.sun.com/jonathan/entry/unified_computing

Posted by Sándor on március 19, 2009 at 10:28 DE CET #

Ahogyan a hwsw.hu cikk végén is volt, várjuk a jelentkezőket beta tesztre... www.sun.com/cloud

Posted by Tamas Polner on március 19, 2009 at 10:46 DE CET #

Thank you for your sharing.!

Posted by nusret on december 29, 2009 at 10:54 DE CET #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About

Tamas Polner

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today