Sun SPOT első látásra!

Mint azt bizonyára sokan tudjuk a Sun rendkívül sikeresen elterjesztette a Java platformot. Az egész világon több mint 6 milliárd különféle eszközön használnak Java-t. Ebből a 6 milliárdból több mint 1 milliárd mobiltelefon, ami Java-t futtat. Ezek valóban hangzatos számok. El lehetne tűnődni egy darabig rajta. Ehelyett azonban a Sun Labs mérnökei már a következő lépésen törték a fejüket. Nem titkolt szándékuk ugyanis hogy az eddigi sikereket továbbgondolva az egész világot Java-ban programozhatóvá tegyék. „Program The World!” hangzott el a jelmondat és elindították a Sun Small Programable Object Technology (SPOT) projektet. Létrehoztak tehát egy kísérleti platformot, ami inspirálja a fejlesztőket, hogy elkészítsék a jövő játékát, szenzorát, kommunikációs eszközét. Lehetőségek tárházának csak képzeletünk szabhat határt. Még egy lépéssel közelebb vagyunk tehát a világ programozása felé! Most figyelmeztetek mindenkit, hogy ne lepődjön meg azon, ha pár éven belül egy hosszú éjszaka után felébredve kicsoszogunk a konyhába reggelit készíteni és azt vesszük észre, hogy kenyérpirítónkon ott díszeleg egy gőzölgő kávéscsészét ábrázoló ikon. Ez az ikon hirdeti majd mindenkinek: Java-ban megírt kód dönti el, hogy kenyerünk mikor pirult tökéletesre. Megdöbbenve kapkodjuk majd fejünket, mert minden irányból „gőzölgő kávéscsészék” hada figyeli minden lépésünket. Eme felismerés kijózanító hatása akkora lesz, hogy ezek után kávéra talán már nem is lesz szükségünk az ébredéshez.

Rövid futurisztikus kalandunk után térjünk most vissza a valósághoz. A Sun SPOT egy kicsi beágyazott rendszer, mely host operációs rendszer nélkül futtatja a Squawk JVM-et. Netbeans segítségével teljes mértékben Java-ban programozható. Ettől fogva tehát a fejlesztőnek nem kell foglalkoznia az alacsony szintű hardware részletekkel. Teljes mértékben az alkalmazás funkcionalitására tud koncentrálni. A VM megvédi a hardware-t a rossz kódoktól. Egy mondatba sűrítve a Sun SPOT egy egyszerű Java-ban programozható vezeték nélkül működő eszköz érzékelőkkel és alacsony energiafelhasználással.

Sun SPOT felépítése

Processzor réteg:

          -180 MHz 32-bit ARM920T core, 512K RAM, 4M Flash

          -2.4 Ghz 802.15.4 rádió integrált antennával

          -USB interface

Érzékelő réteg:  

-2G/6G 3-irányú mozgásérzékelő

          -Fény és hőmérsékletérzékelők

          -8 db. 3-színű LED, 2 kapcsoló, 6 analóg bemenet, 5 GPIO pin és 4 high current output pin és egy ADC.

Akkumlátor réteg:

          -3.7 voltos USB-n keresztül tölthető 750mAh lithium-ion akku

Mi van a csomagban?

Két darab Sun SPOT, egy base station (gyakorlatilag egy SPOT érzékelő réteg nélkül), fejlesztői eszközök, tutorial-ok, minta kódok és egyéb rögzítésre és csatlakoztatásra szolgáló kiegészítők. Itt el is érkeztem ahhoz a részhez, ami talán sokak számára a „fekete leves” lesz ebben az egész dologban. Beszéljünk tehát az árról. A csomag kereskedelmi ára Európában 630 euró. Szépségtapaszként említeném, hogy oktatási intézmények és hallgatók 300 USD körüli áron hozzáférhetnek a csomaghoz, ami a kereskedelmi árhoz képest elég nagy kedvezmény. Kedves leleményes magyar felnőttek, íme tehát még egy indok, hogy miért ápoljunk jó baráti viszonyt az egyetemistákkal! Örömömre szolgál továbbá bejelenteni a hírt, hogy a Sun SPOT újra rendelhető, mivel volt egy kisebb szünet készlethiány miatt (ennél jobb bizonyíték nem is kell arra, hogy mekkora az érdeklődés SPOT-ok iránt). Ha sikerült mindenkinek lenyelni a békát és feldolgozta ezt a pillanatnyi sokkot, akkor közlök még egy jó hírt. A Sun mérnökei azokra is gondoltak, akiknek a válság kiürítette pénztárcájukat és a legújabb Sun SPOT Manager alkalmazásba fejlesztettek egy eszközt Solarium néven, ami szimulálja a SPOT-okat. Virtuális SPOT-okon ingyen és bérmentve gyakorolhatunk és kielégíthetjük szűnni nem akaró kíváncsiságunkat.

Felhasználási javaslat!

A teljesség igénye nélkül felsorolnék egy pár példát, hogy miket lehet művelni ezekkel a kütyükkel.

A projekt kitalálója valahol a Szilikon-völgyben Sun SPOT-tal nyitja a garázsajtaját.

Svéd hallgatók vízminőség mérő szenzort csatlakoztattak rá és adatokat gyűjtenek a közeli patak vízminőségéről (pH érték, hőmérséklet, miegymás). Minden reggel bekapcsolódik deep-sleep módból a SPOT elvégzi a méréseket, majd továbbítja az adatokat a base station-nek, ami egy laptopra van kötve.

Sun mérnökök távirányításos rakétára szerelték és adatokat gyűjtöttek vele a megtett útról, a rakétát érő erőhatásokról, és a rakétát érő fény mennyiségről.

A prágai Campus Ambassador egy modell tank irányítására használta.

Rengeteg további felhasználási lehetőség van robotikában, művészetben, játékoknál, személyes elektronikánál, hirdetéseknél és amennyiben kifogytunk az ötletekből irány a net és máris találhatunk újakat. 

Tech Demo!

Ha most épp hallgatóknak mutatnám be a SPOT-ot akkor valahol itt jönne el az ideje a technikai bemutatónak az előadás látványos részének. Ehhez mindig a Sun két példaprogramját szoktam használni a BouncingBall és az AirText alkalmazásokat. Jelen esetben ezt két videóval próbálom helyettesíteni, ami igazából csak a végeredményt mutatja.

BouncingBall:

AirText:

Hova tovább?

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a SunSPOT iránt és türelmetlenül keresitek fel ezek után a projekt weboldalát, ahol megtaláljátok az eszközök részletes technikai specifikációját, mindenféle használati és programozási útmutatót, érdekes fotókat és videókat valamint minden információt, amire csak szükségetek lehet, ha részesei szeretnétek lenni a „világ programozásának”.

Linkek:

Projekt weboldala

Squawk projekt

David blogja

Miroslav blogjaComments:

Orulok, hogy megszuletett ez a post is. Koszi, Tamas!

Posted by Zoltan Nagy on október 01, 2009 at 08:43 DE CEST #

Ez baromi jó. :) Csak attól tartok, hogy már megint az lesz, mint sok remek ötlettel: a Sun képtelen belőle pénzt csinálni. Bár ezen változtathat most az Oracle-fölvásárlás.

Posted by Adi on október 01, 2009 at 03:00 DU CEST #

Az első két mondat milliói nem milliárdok?

Posted by Bátfai Norbert on október 06, 2009 at 06:37 DE CEST #

Valóban milliárd, köszi, már javítom is!

Posted by Tamás Haler on október 06, 2009 at 06:55 DE CEST #

Ez a SunSPOT igazábóll nincsen termékesítve, azaz a Sun tényleg nem tud és nem is igen akar pénzt generálni. A SunLAB egyik kutatása. Gondolom születtek belőle szabadalmak, illetve a kutatás eredményei felhasználásra kerülnek más termékekben is. Nincsen rajta a Sun árlistáján, csak az oktatási intézményeknek szóló speciális árlistán, illetve Interneten keresztül rendelhető. Terveinkben voltak, hogy SunSPOT alapokon meghirdessünk egy fejlesztői versenyt, mert szerintem is jópofa dolog, de sajnos ez a kezdeményezés most erőforráshiány okból elnapolódott.

Posted by Tamas Polner on október 06, 2009 at 08:41 DE CEST #

Szilícium-völgy, s nem szilikon...
Amúgy érdekes a cikk. Lehetne hivatkozás az Arduinora is.

Posted by mindegy on október 27, 2009 at 11:18 DE CET #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About

Tamas Polner

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today