Előretörünk a szerverpiacon

Az IDC most jelentette meg első negyedéves kutatását a szerverpiac szereplőiről, és úgy gondolom van mire büszkének lennie a Sun Magyarország csapatának, akár az x86-os, akár pedig a nagygépes Unix rendszerekről van szó. Az elmúlt negyedév a teljes piac tekintetében nem volt valami fényes, hiszen a gazdasági környezet hatására jelentősen visszaesett a szerver piac. Egy csökkenő piacon különösen fontos jól szerepelni, hiszen ez egy jó lehetőség a piaci erők átrendezésére.  

Az IDC 2009. első negyedéves szerverpiaci adatai alapján a Sun Microsystems 22%-ban részesedett az x86-os szerverek értékesítési árbevételéből Magyarországon. Ezzel a részesedéssel a második legnagyobb x86-os szervergyártó lett a hazai piacon. Néhány éve mikor a nulláról indultunk ezen a területen, sokan nem értették hogy a Sun miért lép be egy olyan piacra, amin már leosztott kártyák vannak, és óriási az árverseny. Mi úgy gondoltuk, hogy a nagygépes rendszerek tervezésénél elsajátított tapasztalatainkat itt is hasznosítani tudjuk. Nem az volt a cél, hogy a standard alkatrészekből összerakjunk valamit, amit nálunk jobban és olcsóbban mások is meg tudnak csinálni. Olyan szerverek megalkotására törekedtünk, amelyek egyedülállóak a piacon, és új utat mutatnak az x86 szerverek fejlődésében.

A Sun jelent meg először a 2.5” belső merevlemezekkel, amit annak idején nagyon sokat kellett magyarázni, hogy nem, ezek nem laptop winchesterek. Mi kínáltunk először 8 socket-es AMD Opteron alapú szervert – az X4600-ast. 48TB belső diszk kapacitás 4RU-ban az X4540-essel, vagy az X4450, mely 4 db Intel Xeon processzort tartalmaz, de az iparágban szokásos 4RU helyett fele akkora méretben. A koncepció beigazolódott: a nagygépes rendszerek szakértelmét sikeresen honosítottuk az x86-os piacon és oltottuk be innovatív ötletekkel. Hozzátéve egy versenyképes árazást, folyamatosan törünk előre a nehéz körülmények ellenére is.

Az innováció nem áll meg. A legújabb generációs x86-os szervereink dedikált SSD foglalattal rendelkeznek, aminek segítségével az adatátviteli sebesség megtöbbszörözhető. Az új Intel Nehalem CPUs gépeink sikerére pedig méltán számíthatunk az év második felében.

Természetesen nem feledkezünk meg a SPARC alapú rendszereinkről és a Solarisról sem. Itt is büszkék lehetünk az eredményeinkre. A Sun a RISC/Itanium piacon is megőrizte vezető pozícióját itthon. Darabszám tekintetében a legtöbb Unix alapú szervert a Sun értékesítette az első negyedévben, az összes értékesített darabszám 44%-át.

A sikereinket nem érhettük volna el régi és új viszonteladó partnereink, valamint régi és új ügyfeleink nélkül. Köszönjük a bizalmat, az előretörést folytatjuk! 
Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About

Tamas Polner

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today