OS X Sunon? Avagy az igazi platform független desktop.

Van egy technológia, ami lassan már a 10. születésnapjára készül (1999-ben jelentettük be). Ez pedig a SunRay. Az igazán szép benne az, hogy a lassan már 10 éves hardver is ugyanúgy működik a legújabb szoftverekkel. (Dolgozik valaki 10 éves PCn?) Persze a hardver is keresztülment néhány ráncfelvarráson, és frissítésen - hiszen nem is lehet már azokat az elektronikai alkatrészeket megvenni, melyeket 10 évvel ezelőtt. Ez mit sem változtat az eszköz időtállóságán. 

Még kereskedőként dolgoztam, mikor megjelentem egy Ultra1-es munkaállomással és 2db SunRay-el a hónom alatt az egyik ügyfelemnél. Felállítottam a rendszert (hiszen még az informatikához is értettem egy kicsit), és bemutattam az IT osztályvezetőnek. Bedugom a kártyát az egyik SunRay-be, megnyitom a StarOfficet, írok egy dokumentumot. Kíhúzom a kártyát, bedugom a másikba, és csiribú csiribá - egyből ugyanott tudom folytatni a dokumentum szerkesztését a másik gépen, ahol abbahagytam. A hangzatos Hot Desk nevet adta ennek technológiának egyébként a Sun. Kíhúzom a konnektorból, visszadugom, és minden ott van még mindig. Az osztályvezető felemelte a telefont, hívta a főnökét: "Józsi, gyere ide, szeretnék neked mutatni valamit.". Néhány hónap múlva az új call-center SunRay-ekkel volt tele. Persze ekkor még csak a Solaris működött rajta desktop felületként, de célalkalmazások esetében, ahol elég egy browser - tökéletesen megfelelt.  

És most jön az újdonság! Telt-múlt az idő, és a szoftver jóval többet változott a harver mögött. Most már teljesen természetes egy multiplatform desktop, sőt már a demokon is Windows XP-vel vagy Vista-val mutatjuk be (hiszen az ügyfelek többségénél is az fut). De ugyanúgy futhat rajta (jobban mondva a mögötte levő szerveren) Linux, Solaris.... és.... most már OS X is! Ehhez mondjuk azért kell az AquaConnect és egy OS X szerver.

Képzeljünk el egy vállalatot, ahol mindenki SunRay-t használ. Ott dübörögnek a háttérben a Linuxos, Solarisos, Windowsos és OS Xes szerverek. Mindegy, hogy melyik géphez ül le a dolgozó, azt a felületet kapja, amit ismer, és amelyikkel hatékonyan tud dolgozni - mindezt úgy, hogy a rendszergazdák nem őrülnek bele a júzerek problémáinak megoldásaiba, és nem kell gépről gépre szaladgálniuk. Kényelmesen a székükből megoldhatják a problémákat.

Kicsi futurisztikus a dolog, de a Sun egy kicsit azért effelé tart. Szerkesztek egy dokumentumot a SunRay-emen, kihúzom a smart kártyámat, felülök a repülőre, akár Stockholmban, Genfben vagy az USA-ban bemegyek egy Sun irodába, leülök egy SunRayhez, bedugom a kártyámat és máris ott folytathatom a munkát ahol abbahagytam. Nem kell beállításokkal küszködni, az alkalmazást újra elindítani. Igazi utlity computing. Csak kár, hogy mi még nem használunk OS X-et a SunRayeken. :-) Ez azért ne tartson vissza senkit... 

A fotóért (MacWorldön készült) köszönet Chris Kawaleknek

És ahogyan Steve Jobs mondaná: "And one more thing..." - fogyasztása csak 4W... 

Comments:

3-4 éve találkoztam először SunRay-jel az akkori Linux Szakmai Konferencián. Lenyűgöző volt. A mai napig nem értem, hogy cégek miért szívatják magukat még mindig desktop PC-kel? Ez az OSX-es megoldás meg nagyon baró, erről nem is tudtam.

Egyébként kábé hány PC esetén éri meg átállni vékonykliensre? Csak mint laikus kérdezem.

Posted by kövi on február 18, 2009 at 05:35 DE CET #

A legkisseb ügyfélnél működő infrastruktúránk egy élelmiszeripari gyárban található, 7-8 klienssel, virtualizált erőforrásokon. Véleményem szerint a dedikált hardveres kiépítés esetén 25-30 felhasználótól lehet belefogni egy ilyen infrastruktúra kiépítésébe.

Posted by Porkoláb Dániel on február 18, 2009 at 06:53 DE CET #

OS X-el mi még nem próbáltuk. Úgyhogy OS X inkább "érdekességi" fázisban van jelen pillanatban... Solaris, Linux, WinXP, WinVista-val viszont tökéletesen működik. A 3-4 évvel előtti állapothoz képest pont a platformfüggetlenség szerintem az egyik legnagyobb durranás. Ha lesz rá ügyfél érdeklődés, vagy a kollégáimnak egy kis szabadideje, lehet, hogy összerakunk mi is egy OS X-es demot is. Azt pedig én sem értem, hogy miért szivatják PCs környezettel magukat a cégek... Valószínűleg azért mert a sok PC gyártó marketing gépezete együttesen sokkal erősebb mint a Suné egyedül. Legalábbis marketing szempontból ezt látom...

Posted by Tamas Polner on február 18, 2009 at 07:05 DE CET #

Ellenőrizze iRAPP Terminal Server, hogy egy másik lehetőség a piacon, hogy most már támogatja az RDP is.

Posted by Code Rebel on június 06, 2009 at 04:30 DE CEST #

Thank you for your sharing.!

Posted by nusret on december 29, 2009 at 10:36 DE CET #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About

Tamas Polner

Search

Archives
« április 2015
HKSzeCsPSzoV
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
       
Today