csütörtök márc. 03, 2011

Megjelent a GlassFish 3.1

Megjelent a GlassFish 3.1 verziója, mind az opensource, mind pedig  a kereskedelmi, Oracle GlassFish változat.
A 3.0 sorozathoz képest a legnagyobb dobás, hogy újra megjelent az  clusterezés és session replikáció, mindkettő újratervezve.
Cluster téren ssh alapú clustermanagement váltotta fel a node-agentes megoldást, ráadásul domain-enként 100 appserver példány is kezelhetővé vált.
A replikációs rész is tartalmaz újdonságokat, a JXTA-t felváltotta egy Grizzly-re épülő implementáció. Ezek és egyéb optimalizációk miatt komoly teljesítménynövekedést mutat a 3.1-es verzió a korábbiakhoz képest.

 Bővebb infok:csütörtök jún. 03, 2010

Miért lassú a tárolórendszer (2)?

Egy korábbi bejegyzésben már volt szó arról, hogy miért lassú a tárolórendszer? Nemrégiben jelent meg Brendan Gregg kollégánk cikke az ACM Queue magazinban a rendszer késleltetésének vizualizációjáról (Visualizing System Latency - pdf változat).

Figure

A cikk látványosan mutatja be a Unified Storage termékcsalád valós idejű Analytics funkcióját.

szerda máj. 19, 2010

Oracle VM VirtualBox 3.2

A blogon sajnos kimaradt a VirtualBox 3.1.8-as verzió beharangozása, de a mai nappal már nincs is értelme erről írni, hiszen tegnap éjszaka óta elérhető a 3.2-es új, nagy verzió. A legfontosabb újdonságok sorában talán az első a legkevésbé technikai, az Oracle akvizíció után a termék neve megváltozott és az Oracle termék elnevezési standardoknak megfelelővé vált, vagyis Oracle VM VirtualBox lett. Ami viszont ennél sokkal fontosabb, az az új képességek tárháza! A 3.2-es szoftver legnagyobb újdonsága, hogy Mac OS X guest-ek is támogatottak, igaz ugyan, hogy egyelőre csak kísérleti jelleggel... A másik kiemelkedő újdonság az azonos típusú VM-ek esetében a fizikai memória kímélő page deduplikáció, ami jelenleg csak Windows guest-ek esetében működik és itt is csak 64-bites host esetében, de a képesség nyilvánvalóan hamarosan újabb guest-eket is támogatni fog. Végezetül nagyon fontos újdonság még a memória és a CPU dinamikus konfigurációja, ami ugyancsak jó néhány korláttal élve működőképes, de itt is nagy reményekkel nézünk a jövőbe. Végezetül az új verzió számos új hardver gyorsítást és szolgáltatást tartalmaz és szép számmal javított meg hibákat is.

Changelog és letöltés itt.

csütörtök máj. 13, 2010

ABC News Special Report - Larry Ellisonnal...

Tegnap megjelent egy érdekes cikk Larry Ellisonról - ahol nyilatkozik a Sun múltjáról, jelenéről és jövőjéről is...

http://abcnews.go.com/Business/wirestory?id=10630034&page=1

péntek ápr. 30, 2010

Oracle - Sun Java Roadshow Budapest

Végelegessé vált a dolog. Május 20-án lesz az Oracle Sun Java Roadshow budapesti állomása. Helyszín a Ramada Plaza Budapest Hotel (régebbi nevén Thermal Hotel Aquincum). A regisztrációs oldalon még nem végleges a program - de lesz szó Berkeley DB-ről, Embedded, Real-Time Java-ról és természetesen Java FX-ről is.

100 fős a terem, úgyhogy érdemes minél hamarabb regisztrálni

kedd ápr. 20, 2010

Java Day - Május 20.????

2009-ben sajnos nem volt alkalmunk Magyarországon Java konferenciát szervezni, de talán még van aki emlékszik a korábbi fejlesztői konferenciáinkra. Legutóbbi 2008. júniusábon volt, ami talán nem csak a konferencia tartalmáról, hanem a Kaukázus együttes is fellépéséről is emlékezetes. 

Ha minden igaz, akkor idén úja lesz Java konferencia. A dolog még nem biztos, így a helyszín sem, de a dátum - május 20. az már igen... Szóval akit érdekel, az már most vésse be a naptárba! Külföldi előadók jönnek, és biztos lesznek érdekes dologok, amik irányt mutatnak a Java világában/jövőjével kapcsolatban.

Amint lesz bővebb információ - programmal, helyszínnel, regisztrációval kapcsolatban, itt is közzé teszem.

hétfő ápr. 19, 2010

Iron Man 2 hamarosan a mozikban... Oracle + Sun már elérhető az adatközpontokban

Az Iron Man 2 hamarosan a mozikban, és a CNN-en fut egy új Oracle hirdetés is... Mellékeltem egy másik videót még 2000 előtti időkből, ami szintén a CNN-en futott annak idején.

szerda ápr. 14, 2010

Oracle keynote előadás a MySQL user konferencián

Az idei O'Reilly MySQL konferencián keynote előadást tartott Edward Screven, az Oracle Chief Corporate Architect-je.
Szerintem  érdemes végighallgatni az előadását:

http://blip.tv/file/3482657

péntek ápr. 02, 2010

Scott McNealy 1999-ben...

Találtam egy érdekes videót - Scott McNealy interjú a CBS csatornán 1999-ben. Különösen érdekes, ahogyan a Utility Computingról (vagy nevezzem inkább Cloud-nak) beszél  - nem kell érteni, hogy miként működik az atomerőmű ahhoz, hogy megszárítsuk a hajunkat... Egy másik bevágásban egy újság címlapon a következő szerepel "The Man who would buy Apple". 11 év távlatában azért ez vicces egy kicsit...

kedd márc. 30, 2010

VirtualBox 3.1.6

Újabb hibajavítás jelent meg a 3.1-es VirtualBox-hoz, a múlt hét óta letölthető a 3.1.6-es verzió. Az új verzióban több, mint 30 hiba került javításra.

A megoldott hibák jegyzéke itt, letöltés pedig itt.

szerda márc. 17, 2010

Március 25. - Open Storage Discovery Day

Az Open Storage termékcsalád iránt érdeklődők figyelmébe szeretném ajánlani egyik jövő heti eseményünket. Március 25-én a Sun európai (bár most már Oracle, mert Angliában már megtörtént a jogi entitás megváltoztatása...) Open Storge specialistája, Phill Lawrence tart egy gyakorlati workshopot a Sun budapesti irodájában. 

Aki még nem tudja, hogy mi is az Open Storage, annak is figyelmébe ajánlom, mert érdekes lesz! Sajnos Phill nem tud még magyarul, úgyhogy angol lesz az előadás nyelve. 

Az alábbi weboldalon lehet regisztrálni. 

péntek márc. 12, 2010

Oracle + Sun welcome rendezvény

Március 23-24-én lesz Balatonalmádiban a HOUG, a magyarországi Oracle felhasználók éves nagy konferenciája. Az eseménnyel párhuzamosan 23-án szintén Balatonalmádiban megrendezésre kerül egy "napköszönő" esemény is, a Sun Welcome Day. Az eseményen Oracle-ös és Sunos, külföldi és magyar előadók beszélnek a jövőképről, termékekről, és ügyfélelőnyökről. Az eseményen ingyenes a részvétel, és az Oracle weboldalán lehet rá regisztrálni.

Mindenkit sok szeretettel várunk! Remélem, a távolság nem jelent majd nagy akadályt... 

szombat febr. 13, 2010

VirtualBox 3.1.4

Kicsit hosszabb szünet után megjelent a második hibajavítási verzió a 3.1-es VirtualBox-hoz. A tegnap óta letölthető 3.1.4-es VB. Az új verzióban összesen 53 hiba került javításra, melyek között szép számmal akadnak magát a VM-et érintő javítások, köztük a legfrissebb stabil Linux kernel, a 2.6.32-vel kapcsolatos inkompatibilitási hiba javítása is. A javítások a guest addition-öket, a GUI-t, a 3D gyorsítást és sok hálózati és device függő problémát javítanak.

A megoldott hibák jegyzéke itt, letöltés pedig itt.

péntek jan. 29, 2010

Technikai szünet...

A rendszeres olvasóinktól egy kis türelmet szeretnék kérni. Mivel a Sun most már Oracle tulajdonba került, ki szeretném deríteni, hogy a blog milyen formában tud továbbélni, illetve hogyan és mi kommunikálható rajta. Amíg ezek a kérdések tisztázódnak, valószínűleg nemigen lesz új post a blogon. Azért remélem, hogy a mosolyszünet nem olyan hosszú lesz, mint ami Jonathan blogján volt :-)

Azért az aktuális eseményekről ide is felrakom majd a meghívót.

szerda jan. 27, 2010

Sun RIP

James Gosling blogjáról egy érdekes kép.

 Az alábbi bejegyzés alapján meg úgy gondolom hamarosan érdekes hírekkel szolgálhatunk majd.

Ígéretemhez híven majd az esti webcastról is tudósítok.

About

Tamas Polner

Search

Archives
« június 2016
HKSzeCsPSzoV
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
       
Today