Virtual Private Cloud-ok Exadata Database Machine platformon

exadata-ceo.jpg
Visszatérve egy bő hetes szabadságomról, érdekes újságcikkre bukkantam az InformationWeek oldalán. Bob Evans szedi össze egy csokorba az Exadata és a Database Machine előnyeit, felhasználási lehetőségeit. Kiemeli azt, amit Larry Ellison is említett a közelmúltban, azaz hogy az Exadata az Oracle eddigi legsikeresebb terméke. Többek között olyan "nagy és kék ügyfelek", mint a Bank of America, Procter&Gamble vagy a Carrefour is Oracle Database Machine-t választott.

Bob idézi Andrew Mendelsohn-t is, aki a múlt héten beszélt arról, hogy 4-5 éve próbálta az Oracle meggyőzni a nagy storage gyártókat, mint az IBM, EMC, hogy olyan diszkrendszereket gyártsanak, amelyek nem csak OLTP, de adattárház célokra is optimálisak. Ugyanis míg OLTP környezetben a random I/O a fontos, addig adattárháznál a sequential I/O a kritikus. Mivel a diszk gyártók nem voltak vevők erre, ezért végül az Oracle fogott bele az adattárházakra optimalizált diszk megoldás fejlesztésébe. Az Exadata v2-ben megjelent flash technológia révén pedig már nem csak a sequential I/O, de a random I/O terén is kimagasló teljesítményt tud a DB Machine, így tökéletes választás adatbázis konszolidációra, hiszen ugyanazon környezetben képes OLTP adatbázis és adattárház kimagasló eredményt produkálni. Mivel a szerver képes 1 millió I/O műveletet végrehajtani másodpercenként (!), miközben a legintenzívebb alkalmazások sem igényelnek 50 000 - 100 000 I/O műveletnél többet másodpercenként, így akár 50 adatbázis összeköltöztethető egyetlen környezetbe!

Ha belegondolunk mivel jár egy új rendszer bevezetése, akkor értjük meg igazán, miért hatékony és olcsó megoldás az Oracle DB Machine. A cikk egy új CRM beveztést hoz fel példaként. Ilyenkor az IT team tipikusan elkezdi számba venni, milyen szervereket válasszon (adatbázis, alkalmazás, stb), milyen storage megoldást tegyen alájuk, hogyan kábelezze őket össze. Ez tipikusan hónapokig húzódik, számos szállítóval kell tárgyalni, és a végén előáll egy egyedi konfiguráció, amilyen senkinek másnak a világon nincs. Azaz bármi problémát találnak, jó eséllyel az elsők a világon, akiknél az előfordult. Az ügyfeleink éppen azt szeretik az Exadata-ban, hogy nem nekik kell megtervezni az adatbázis infrastruktúrát, nem kell telepíteniük az infrastruktúra szoftvereket, hiszen szállításkor minden készen áll rajta és még hangolni sem kell, hogy a teljesítménye elfogadható szintet érjen el. Hónapokat lehet ezzel megspórolni, ami számos projekt sikerének lehet a kulcsa.

Azt gondolom meggyőző gondolatmenet ez, akit érdekelnek további részletek, javaslom a cikket megtekintésre.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today