Tömörítés becslése - Compression Advisor

Az Oracle Database 11g verziójától már OLTP adatbázisok is hatékonyan tömöríthetők az Advanced Compression funkcióval. Nem csak a tárolandó adatok mennyisége csökken ezáltal felére, vagy akár negyedére, de az adatbázis teljesítménye is javulhat, amennyiben I/O korlátos a rendszer (és általában az). Hogy pontosan mekkora tömörítés várható az Advanced Compression bevezetésével, az kiválóan becsülhető a Compression Advisor eszközzel. Ez nem csak az OLTP tömörítés mértékét, de 11gR2 verziótól kezdve a HCC tömörítés arányát is becsülni tudja, amely Exadata Database Machine, Pillar Axiom illetve ZFS Storage alkalmazásával érhető el. A HCC tömörítés becsléséhez csak 11gR2 adatbázisra van szükség, nem kell hozzá a speciális célhardver (Exadata, Pillar, ZFS).

Hogyan működik az Oracle Advanced Compression

A Compression Advisor valójában a DBMS_COMPRESSION package használatával érhető el. A package-hez tartozik 6 konstans, amellyel a kívánt tömörítési szintek választhatók ki:

Constant Type Value Description

COMP_NOCOMPRESS

NUMBER

1

No compression

COMP_FOR_OLTP

NUMBER

2

OLTP compression

COMP_FOR_QUERY_HIGH

NUMBER

4

High compression level for query operations

COMP_FOR_QUERY_LOW

NUMBER

8

Low compression level for query operations

COMP_FOR_ARCHIVE_HIGH

NUMBER

16

High compression level for archive operations

COMP_FOR_ARCHIVE_LOW

NUMBER

32

Low compression level for archive operations

A GET_COMPRESSION_RATIO tárolt eljárás elemzi a tömöríteni kívánt táblát. Mindig csak egy táblát, vagy opcionálisan annak egy partícióját tudja elemezni úgy, hogy a tábláról készít egy másolatot egy külön erre a célra kijelölt/létrehozott táblatérre. Amennyiben az elemzést egyszerre több tömörítési szintre futtatjuk, úgy a tábláról annyi másolatot készít. A jó közelítésű becslés (+-5%) feltétele, hogy táblánként/partíciónként minimum 1 millió sor legyen.

11gR1 esetében még a DBMS_COMP_ADVISOR csomag GET_RATIO eljárása volt használatos, de ez még nem támogatta a HCC becslést.

Érdemes még megnézni és kipróbálni a Tyler Muth blogjában publikált formázó eszközt, amivel a compression advisor kimenete alakítható jól értelmezhető formátumúvá.

Végül összegezném mit is tartalmaz az Advanced Compression opció, mivel gyakran nem világos a felhasználóknak miért kell fizetni:

  • Data Guard Network Compression

  • Data Pump Compression (COMPRESSION=METADATA_ONLY does not require the Advanced Compression option)

  • Multiple RMAN Compression Levels (RMAN DEFAULT COMPRESS does not require the Advanced Compression option)

  • OLTP Table Compression

  • SecureFiles Compression and Deduplication

Ez alapján RMAN esetében például a default compression (BZIP2) szint ingyen használható, viszont az új ZLIB Advanced Compression opciót igényel. A ZLIB hatékonyabban használja a CPU-t, azaz jóval gyorsabb, viszont kisebb tömörítési arány érhető el vele.
Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« június 2016
HKSzeCsPSzoV
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
       
Today