Oracle RAC különböző szerverekkel

RAC használata esetén felmerülhet az a kérdés, hogy amennyiben bővíteni kívánjuk a klasztert, akkor megtehetjük-e azt újabb, a régi szerverektől eltérő szerverekkel. Szerencsére a válasz igen, azonban néhány dologra figyelni kell. Mindenekelőtt az operációs rendszer binárisoknak meg kell egyezniük a klaszter minden egyes tagján. Hasonlóképp a szerver architektúra sem lehet eltérő, azaz vagy mindegyik 32 bites, vagy 64 bites kell hogy legyen, stb.

Azonban ha az új szerverek teljesítményben eltérnek a régiektől, akkor figyelni kell az optimális klaszter teljesítmény megőrzésére. Az erősebb szerverek ugyanis nagyobb terhelést vonzanak, és amennyiben leáll, akkor a kisebb szerverek túlterheltté válnak. Ezért javasolt lehet azon terhelések statikus allokálása adatbázis szolgáltatásokon keresztül, melyek könnyen leállíthatók, felfüggeszthetők, mint például batch feladatok. Általános szabályként megfogalmazható, hogy úgy célszerű méretezni a klaszter, hogy a gyengébb szerverek is képesek legyenek megbírkózni a magas rendelkezésre állást igénylő terheléssel.

Egy másik probléma lehet, hogy a gyengébb szerverek lelassíthatják az egész klasztert, amennyiben a gyengébb szervernek kell adatot adnia az erősebb szervernek. Oracle Database 10g Release 2 óta a Load Balancer Advisor (LBA) is segít a terhelések optiális elosztásában. További részletek Fekete Zoltán kollégám felfedezése nyomán megtalálhatók a My Oracle Support ID 220970.1 Note-ban, ami valójában egy RAC FAQ.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today