Oracle licencek

Gyakran kérdezik tőlem, hogy milyen korlátozással használhatók az Oracle weboldalairól letöltött szoftverek. Sokaknak még az is újdonság, hogy az Oracle összes szoftvere fizikai korlátozás nélkül (tehát nem kell hozzá license key) használhatók. Ezért úgy gondoltam néhány dolgot összefoglalok itt a témában.
Először is, mi az a licenc. Mielőtt definiálnám, szögezzük le, hogy nem licensz, hanem licenc (angolul licence (UK), vagy license (US)). Wikipedia szerint a licenc szó „engedély” értelemben használatos. Azaz aki licencet vásárol, az engedélyt kap az adott szoftver használatára (a licenc szerződésben definiált feltételek mellett).
Amennyiben az Oracle Technology Network-ről (OTN) tölti le valaki a szoftvert, akkor a letöltéskor elfogadja az OTN Developer License-t. Ebből a lényeg talán a következő:

We grant you a nonexclusive, nontransferable limited license to use the programs only for the purpose of developing, testing, prototyping and demonstrating your application, and not for any other purpose.
Azaz kizárólag fejlesztésre, tesztelésre, prototípus készítésre és demonstrációra használható az így letöltött szoftver, raádásul csak a letöltő személy által. Azonban ha egy cég tagja az Oracle Partner Network-nek, akkor korlátlan Development License-szel rendelkezik.
Megjegyezném, hogy az Oracle-nek számos ingyenes terméke van, melyekre a fentiek nem érvényesek. Így például a JDeveloper, SQL Developer, Oracle Database XE, stb.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today