Oracle Database Upgrade Workshop Budapesten

Szokásomtól eltérően ezúttal nem előre, hanem utólag reklámozom, hogy ma egy Database 11g Release 2 Upgrade Workshop-ot tartottunk az Oracle irodában. Ez Mike Dietrich 2 napos Upgrade Workshop-jának az 1 napos magyar változata volt az én előadásomban. A résztvevőknek lehetőségük nyílt egy virtuális gépen végrehajtani egy adatbázis upgrade-et parancssorból manuálisan, majd azt követően egy viasszaállást játszottunk el egy downgrade formájában visszaállítva a kiindulási állapotot. Az igazán elszántak ezt követően még a grafikus interfésszel rendelkező dbua eszközzel is megismételhették az upgrade-et.
Biztos nem tudtam annyi érdekes háttérinfót elmondani, mint amit Mike szokott megosztani a hallgatósággal, de nagyon igyekeztem a legjobbamat nyújtani. Volt jó pár érdekes kérdés, melyek megválaszolásában sokszor kaptam segítséget a jobbnál jobb szakemberektől, akik megtiszteltek jelenlétükkel. Így azt gondolom egy kellően interaktív, hasznos workshop-on vagyunk túl. Remélem a 22 fő résztvevő is így érezte.
Azért nem reklámoztam előre itt a blogon, mert korlátos volt a létszám amit fogadni tudtunk ezen a

hands-on
-t is magába foglaló eseményen, és a szűk listára kiküldött meghívóra nagyon gyorsan regisztrált annyi résztvevő, amennyi bőven megtöltötte a termet. Aki úgy érzi lemaradt erről a lehetőségről, ne habozzon és jelezze ezt felénk, kellő érdeklődő esetén ismét megszervezzük a workshop-ot.

Comments:

Nagyon hasznos volt számomra a tréning és amint ígértem utána néztem, miért is nem működött az utolsó lépés.
Természetesen (?!) a hálózati konfigurációban volt a hiba. Ennek elhárításához csupán pár lépést kellett eszközölni. Itthon újra végig csináltam a feladatokat és nem a plusz hálózati interfész hozzáadása mellett döntöttem, hanem egyszerűen mindent localhost-ra konfiguráltam be. Ez egyszerűen pár lépésben megtehető volt, melyeket lentebb részletezek.
 • virtuális gép host nevének megváloztatása
  • /etc/sysconfig/network állományban HOSTNAME=dbupho.localdomain beállításával
 • hosts fájl preparálása
  • /etc/hosts állományban csak az alábbi sor szerepeljen kommentek kivételével
   127.0.0.1 localhost.localdomain dbupho.localdomain localhost dbupho
 • virtuális gép újra indítása a hálózati beállítások érvénybe juttatásához
 • listener átállítása localhost-ra
 • 11.2-es környezetből helyesen (dokumentációval ellentétben) kiadott emca -config dbcontrol db -repos create kiadása után a dbcontrol használható lesz

Posted by Tamás Tapsonyi on január 24, 2011 at 11:56 DU CET #

Szia Tamás! Köszi, hogy utánajártál a dolognak.

Posted by Sárecz Lajos on január 25, 2011 at 04:42 DE CET #

Post a Comment:
 • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today