Oracle Database 11g upgrade egy érdekes hozadéka

A napokban olvastam egy érdekes 11g upgrade hatást Tom Kyte blogjában. Mivel mostanában sok hazai ügyfél tervez 11g upgrade-et, úgy gondoltam beszámolok én is erről, hátha valakinek hasznos lehet, bár szerintem viszonylag kevesen futnak majd bele ebbe a problémába.
Az érdekes jelenséget az Oracle Database 11g Release 2 verzióban bevezetett deferred segment creation okozza. Ez egy alapértelmezetten bekapcsolt képesség, ami arra való, hogy egy új tábla készítésekor az adatbázis-kezelő automatikusan nem foglal tárterületet, azaz nincs initial extent allokáció. Ennek az újításnak a célja az, hogy alkalmazások telepítésekor a létrejövő számtalan táblának ne legyen lefoglalva a tároló terület, amíg azokba nem kerül adat. Ez azért hasznos, mert sok dobozos alkalmazás számos olyan táblát létrehoz, amihez aztán végül nem is nyúl az adott környezetben (pl. nem használt alkalmazás funkció miatt).
Összességében tehát sok feleslegesen lefoglalt diszk területet spórolhatunk ezzel, azonban ha egy táblatérre nincs kvótánk, akkor az eddig tapasztalt működéssel szemben létre tudunk hozni táblákat, hiszen nem foglalunk le vele területet. Viszont az első insert műveletnél kapunk egy "ORA-01950: no privileges on tablespace 'USERS'" hibát, ami nem volt megszokott insert műveletek esetén korábban. Hogy ez most bug, vagy feature, azt döntse el mindenki maga :-)
Ha valakinek nem tetszik így, akkor persze kikapcsolhatja a deferred segment creation képességet akár az init/spfile szintjén, akár session szintjén ("alter session set deferred_segment_creation = false;"), de lehet a tábla létrehozásakor is szabályozni: "create table t ( x int ) segment creation immediate;"

Comments:

Arról nem is beszélve, hogy ha ez bekapcsolva marad, akkor egy datapumpot dobhatsz ki a kukába, mert 0 szegmenst nem visz át a másik DB-be.

Posted by Dani on április 12, 2011 at 09:24 DE CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« augusztus 2016
HKSzeCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
Today