Oracle Database 11g R2 újdonságok áttekintése

db11gr2.gif
Ahogy arról már kedden beszámoltam, megjelent a 11gR2 verziója az Oracle adatbázis-kezelőnek. A Release 2 mindig különleges jelentőséggel bír, hiszen sok cégnél kőbe vésett szabály, hogy Release 1-re nem lehet migrálni. Azt gondolom egyfajta önbeteljesítő jóslatként épp ezért van minden verzió esetében egy Release 2, hogy arra már mindenki merjen váltani. Pedig a Release 2 is tartalmaz általában jó néhány újdonságot, az persze igaz, hogy közel sem akkora változásokat, mint a Release 1.
Az Oracle az új verzióval kapcsolatban elsősorban az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

 • Akár ötször alacsonyabb szerverköltségek a számítóhálózaton történő konszolidációval
  Itt értelemszerűen a Real Application Clusters (RAC) technológia továbbfejlesztéséről van szó, aminek telepítése, bővítése és felügyelete ismét egyszerűsödött, továbbá úgynevezett server pool-ok létrehozásával dinamikusan képes az infrastruktúrában elérhető tartalék szerverek felhasználására az adatbázis-kezelő.
  Az Oracle RAC One pedig azon adatbázisok számára nyújt a RAC esetében megszokott magas rendelkezésre állást, melyeknek elegendő egy szerveren futniuk. A RAC One természetesen bármikor klasszikus RAC-cá bővíthető, lényegében csak a terhelés elosztást nem támogatja, hiszen csak egy szerveren fut, mely egy cluster tagja kell legyen.

 • Alacsonyabb tárolási költségek
  Az Automatic Storage Management mostantól nem csak adatbázis tartalom tárolására szolgál, ugyanis általános rendeltetésű fürtözött fájlrendszerré vált.

 • A kihasználatlan redundancia megszüntetése
  Az Edition Based Redefinition használatával lehetséges az adatbázis alapú alkalmazások verzióváltása az adatbázis átmeneti leállítása nelkül is. Eddig ugyanis minden egyes alkalmazás módosítás, mely az adatbázis struktúrán is változtatott, komoly migrációs feladatot jelentett a régi és az új verzió adatbázisa között.

 • Az Oracle adattárház hatékonyabbá tétele
  Az Oracle Exadata természetesen a 11gR2 verzióval is támogatott, mellyel átlagosan 10-szer gyorsabb lekérdezési teljesítményre képes.
  Újdonság, hogy az Edition Based Redefinition használatával lehetséges az adatbázis alapú alkalmazások verzióváltása az adatbázis átmeneti leállítása nelkül is. Eddig ugyanis minden egyes alkalmazás módosítás - mely az adatbázis struktúrán is változtatott - komoly migrációs feladatot jelentett a régi és az új verzió adatbázisa között.

 • Akár kétszer hatékonyabb adatbázis-adminisztrátorok
  Már egy ideje megszokhattuk, hogy minden verzióban tovább egyszerűsödik a rendszergazdák élete. Persze sokan ragaszkodnak a megszokott parancssorhoz, egyéb eszközökhöz, script-ekhez, előbb-utóbb mindenkinek érdemes kipróbálnia a rendszer képességeit. Azok többsége, akik már kipróbálták, legalább részben átálltak ezekre, mert tényleg segítenek.
Nos, belátom ez még mindig elég marketing ízű bejegyzésre sikerült. Viszont tervezem az egyes területek részletesebb kifejtését, így érdemes lesz a következő napokban még visszatérni. Addig is érdemes Fekete Zoli blogjára egy pillantást vetni, ő már írt egy kicsit az SSD támogatásról.

Comments:

Post a Comment:
 • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« augusztus 2016
HKSzeCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
Today