Oracle Database 11g R2 támogatott SAP alatt is

Húsvét óta már SAP alatt is használható az Oracle Database 11g R2. Köztudott, hogy az SAP csak a Release 2-re ad ki támogatást, így ez most egy igazán örömteli hír az SAP felhasználóknak, hiszen az alábbi 11g R2 újdonságokat tudják alkalmazni SAP környezetben:

Advanced Compression opció (táblára, RMAN mentésre, expdp-re, Data Guard hálózatra)
Real Application Testing
• Oracle Database 11g Release 2 Database Vault
• Oracle Database 11g Release 2 RAC
Advanced Encryption táblaterekre, RMAN mentésekre, expdp-re, Data Guard hálózatra
Direct NFS
Deferred Segments
Online Patching

Azaz például tömöríthetővé válik az SAP adatbázisa, vagy az abból készített mentések. Az eddigi tapasztalatok szerint a tömörítés aránya adatbázistól függően 2-4-szeres. Az adatbázis upgrade és minden egyéb adatbázis infrastruktúrát érintő változatatás kockázata jelentősen csökkenthető lesz a Real Application Testing alkalmazásával. A rendszergazdai szerepkörök szeparaláhatóvá válnak a Database Vault felhasználásával. A Real Application Clusters 11g R2 újdonságai is elérhető lesznek. A Transparent Data Encryption révén a táblaterek és a mentések titkosíthatók úgy, hogy az alkalmazás számára mindez transzparens, azonban a médiához közvetlenül hozzáférve nem lesznek visszafejthetők az adatok. Támogatott lesz a Direct NFS kliens, ezzel NFS elérési sebesség jelentősen javul. A Deffered Segments révén pedig a tábla szegmensek csak akkor kerülnek lefoglalásra, amikor adat kerül a táblába. Ez azért hasznos, mert általában alkalmazások telepítésekor létrejön minden tábla, azonban sok táblába nem kerül adat. Ezáltal mind a telepítés ideje, mind az adatbázis mérete csökkenthető. Az Online Patching pedig lehetővé teszi a leállításmentes patch telepítést.

Hát azt gondolom ezek vonzó lehetőségek, érdemes betervezni a közeljövőbe az SAP rendszerek alatti adatbázis frissítését, hiszen a 10g verzió Premier Support idén nyáron lejár. Az upgrade-hez pedig mindenképp javaslom a Real Application Testing használatát, amivel az éles terhelés mellett teszthelhető teszt környezetben az upgrade.

A Sun Oracle Database Machine és az Exadata sajnos még nem támogatott SAP alatt, mivel az ASM certifikáció még nem zárult le. A hírek szerint 2011 elejére várható, hogy ez megtörténik.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today