Enterprise Manager Grid Control licencelése

Gyakran kapok kérdéseket az Oracle Enterprise Manager Grid Control licencelésével kapcsolatban, ezért az alábbiakban igyekszem összefoglalni a legfontosabb információkat. Az alábbi ismertető nem teljes körű, mivel számos olyan termék van (Data Masking, Real Application Testing, Real User Experience Insight, Application Testing Suite), melyek kapcsolódnak az Enterprise Manager-hez, azonban licencelésük másképp működik.
Az Enterprise Manager licenceléssel kapcsolatban az elsődleges információ forrás a Licensing Information doksi.

A legfontosabb információk:
- A Grid Control keretrendszer (Agent-ek és a konzol az alapfunkciókkal - lásd később) önmagában ingyenes, sőt restricted-use licencet tartalmaz Oracle Database-re, amennyiben azt csak az Oracle Management Repository céljára használják. Fontos, hogy ez nem tartalmaz egyéb Oracle Database opciókat, mint például a RAC! Hasonlóképpen az Oracle WebLogic Server is kizárólagosan az Oracle Management Server kiszolgálására használható ingyenesen, de fürtözés nélkül.
- A Grid Control alapfunkcionalitása: Discovery, Groups, Job Scheduling, Real time availability, Performance & monitoring, Target Home Pages, Administration, Console alerts
- Az alapfunkcionalitás felügyelt termékektől függően bővíthető Management Pack, Plug-in és Connector termékekkel. Alapvetően ezek licencelése mindig a monitorozott, felügyelt termék licenceléséhez kell, hogy igazodjon. Tehát például ha 2 adatbázis szerverre szeretnénk Diagnostic Pack-ek használni, akkor mindkettőre kell CPU vagy NUP (Named User Plus) licencet vásárolni, attól függően az adatbázis maga milyen licenccel rendelkezik. Megjegyzem ezt a konkrét Management Pack-ek kizárólag Enterprise Edition Database esetén lehet alkalmazni.
- Számos fizetős funkció külön telepítés nélkül is elérhető a Grid Control felületén (ugyanez igaz Database Control-ra és Fusion Middleware Control-ra is). Hogy elkerüljük a licenc sértést, érdemes ellenőrízni hogy az adott környezetben mely Management Pack-ek használata került bekapcsolásra. Ezt a Grid Control Setup menüjében a Management Pack Access almenüben tehetjük meg legegyszerűbben. Részleteseb leírás itt található. Database Diagnostic és Tuning Pack adatbázis szintű kikapcsolására is lehetőség van, hogy parancssorból se lehessen használni őket, erről korábban már írtam.

Az egyes management termékek USD ára megtalálható az árlistában.

Ha valami fontos kimaradt, várom a kérdéseket, hozzászólásokat, és igény szerint bővítem a fentieket.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« augusztus 2016
HKSzeCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
Today