Diagnostic és Tuning Pack teljes kikapcsolása

Az Oracle adatbázis-kezelő üzemeltetéséhez erősen ajánlott a Diagnostic és Tuning Pack használata. Sokan használják is, de sokan nem is tudnak erről, és esetleg belefuthatnak abba, hogy jogosulatlanul használják, mivel meg sem vették a hozzá szükséges licencet. Fontos tudni, hogy nem csak az Oracle Enterprise Manager Grid Control és/vagy Database Control eszközökön keresztül lehet használni ezeket a funkciókat, de parancssorból is elérhetők, és más eszközök, például a Toad is használják bizonyos esetekben. Hogy pontosan melyek azok a funkciók, parancsok, nézetek, stb, melyek ezen fizetős management pack-ek részei, az ebben a doksiban részletesen le van írva.
Ha szeretnénk teljesen lekapcsolni adatbázis szinten a Diagnostic és Tuning Pack-et, akkor a CONTROL_MANAGEMENT_PACK_ACCESS init paraméter NONE-ra állításával lehet ezt megtenni. Erről részletesebben itt lehet olvani.
Felhívnám rá a figyelmet, hogy ez erősen nem javasolt főként üzletileg kritikus környezetekben, mert bármilyen probléma adódik, nem lesz egyszerű diagnosztizálni. Ezért inkább csak azért érdemes ezt kipróbálni, hogy adott esetben ellenőrízni lehet, hogy valóban nem használjuk ezt a két fizetős management pack-et. Ha kiderül, hogy használatban van, akkor pedig érdemes minket megkeresni, elkerülendő a licenc szerződés további megszegését.

Comments:

Ha jól tudom, akkor a CONTROL_MANAGEMENT_PACK_ACCESS paraméter csak a 11g verziótol érhető el. Hogy tudom kikapcsolni 9i, 10g adatbázisokban? Hogy tudom garantálni 9i, 10g verziókban, hogy ne tudja semmi (pl TOAD) használni ezen csomagokat, ha nincs rá licence.

Posted by Pálffy Péter on október 07, 2009 at 06:56 DE CEST #

Szia! Jogos a felvetés, a paraméter tényleg 11g-ben került bevezetésre. 10g esetében a nem hivatalos megoldás az, hogy az adatbázis terhelés mintavételezési intervallumát 0-ra állítjuk így: Execute dbms_workload_repository.modify_snapshot_settings (retention=>20160, interval=> 0); Ezzel gyakorlatilag az AWR feltöltése kikapcsolásra kerül, ami a Diagnostic Pack lényege. A hivatalos megoldás azonban a Metalink 436386.1 Note-ban (Package for disabling AWR without a Diagnostic Pack license in Oracle) található meg, mely tartalmaz egy package-et, amellyel kikapcsolható az AWR. 9i-ben még nem léteztek ezek az automatizmusok, abban még csak a vastag klienses Enterprise Manager működött, ott szerintem nincs mit kikapcsolni. Üdv. Lajos

Posted by Lajos Sárecz on október 07, 2009 at 07:40 DE CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« augusztus 2016
HKSzeCsPSzoV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
Today