DBFS - Fájlrendszer az adatbázisban

Az Oracle Database 11g Release 2-től lehetőségünk nyílik az adatbázis tartalmat fájlrendszeren keresztül elérni. Korábban már elemeztem azt a kérdéskört, hogy miért érdemes minden adatot adatbázisban tárolni. Azóta a Release 2 megjelenésével újabb érv szól amellett, hogy a fájlokat, dokumentumokat is adatbázisban tároljuk, lévén hogy az új verziónak része az Oracle DBFS, azaz a Database FileSystem.

Ma a HOUG-on is a DBFS-ről tartottam

prezentációt
, és az előadás elején ígértem, hogy megosztok néhány felhasználási tapasztalatot itt az olvasókkal. Valójában azon problémák megoldását szeretném ismertetni, melyekbe beleszaladtam, és valószínűleg másnak is fejfájást okozhatnak.

Én eddig csak a DBFS linuxos kliensét próbáltam ki, de lehetett volna a szerver oldali API-val is próbálkozni. Leginkább az érdekelt, hogyan tudom felcsatolni a DBFS-t mint egy fájlrendszert Linux alatt. Jelenleg egyébként ez csak Linuxon lehetséges. Érdekesség, hogy ehhez a FUSE nyílt forráskódú technológiát használja az Oracle DBFS. A FUSE pedig egy magyar fejlesztő, Szeredi Miklós munkájának kiváló eredménye.

A DBFS kipróbálását az ORACLE-BASE erről szóló oldalának útmutatása alapján hajtottam végre. (Bár azóta rájöttem, hogy talán Ronny Egner blogjában talán még jobb útmutató található.)
Az első probléma amibe belefutottam az volt, hogy a dbfs_client nem akart elindulni. No persze, mert az LD_LIBRARY_PATH nem volt beállítva, márpedig a $ORACLE_HOME/lib-et meg kell adni ebben a path-ban. Ezt követően sikerült valahogy az alábbi hibaüzenetet generálnom:
Error Text: Transport Endpoint is not connected.
Ennek pedig az az oka, hogy kliens oldalon már ugyan nem fut a dbfs_client, azonban szerver oldalon létezik még a felcsatolt fájlrendszer példány. Ennek pofon egyszerű megoldása, hogy csatoljuk le a már felcsatolt fájlrendszert a "fusermount -u" paranccsal.

Utóbbi megoldásra egyébként Kevin Closson kiváló blogjában találtam rá, ahol ennél valamivel több háttér infó található erről, és más problémákról is.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today