Adatbázis verziók támogatása

Gyakran jön elő az a kérdés, hogy az egyes adatbázis verziók meddig támogatottak. Egy-két éve vezette be az Oracle a Lifetime Support Policy-t, ami tulajdonképpen az összes termék esetében szabályozza a teljes életciklus alatti támogatási szinteket. Ennek megfelelően 3 támogatási szint létezik:
- Premier Support: Ez a megjelenéstől számítva 5 évig ad teljes támogatást.
- Extended Support: További 3 év támogatás magasabb áron. Közel ugyanazt a szolgáltatást nyújtja, mint a Premier Support, csupán más gyártók új termékeivel, vagy új verzióival nem certifikál.
- Sustaining Support: Technikai támogatás mindaddig, amíg a rendszer működik. Új hibákra már nem ad javítást, és új Oracle termékekkel sem certifikál

Az egyes szintek pontos ismertetése megtekinthető az erről szóló dokumentumban.

A jelenleg elérhető verziók esetében ez az alábbiak szerint néz ki vizuálisan:

DB Support2.jpg

Látható, hogy már a 10gR2 is a Premier Support végéhez közeledik, bár ezt nemrég megtoldották egy ajándék évvel. Aki azt tervezi, hogy korábbi verzióról (hiszen még sok 9i van használatban jelenleg) szeretne 10g-re frissíteni, én azt javaslom, hogy inkább a 11gR2-t válassza már. Emellett szól az az érv is, hogy a 11g-ben megjelent Real Application Testing felhasználásával sokkal kisebb kockázat a 11g-re upgrade, mint a 10g-re upgrade. A HOUG szerdai napján a MOL-lal és a Remedios-szal közösen tartottam erről is egy

előadást
. A lényeg, hogy a valós terhelést lehet rögzíteni az éles rendszeren, majd azt egy teszt környezetben lejátszani, és ott a változtatás hatásait lehet elemezni. Ezzel még idejekorán lehet hangolni az adatbázist, nem pedig az éles átállás után szembesülünk a különböző problémákkal, melyek a jelenleg tesztelési módszerek mellett nem jöttek elő.

És ha már szó esett upgrade-ről, ajánlom mindenki figyelmébe az OTN upgrade oldalát, ahol sok hasznos információ található a témában.

Comments:

Annyival pontosítanám a bejegyzést, hogy az Extended Support nem jár automatikusan, csak külön kérésre, mivel feláras. Aki nem kéri, az automatikusan átkerül az Sustaining support-ba, amikor már nem kerülnek javításra új bug-ok, sőt arra sem jogosult az ügyfél, hogy a más által felfedezett bug-ra megkapja a javítást. Ez is indokolja, hogy mielőbb váltsunk a legrissebb verzióra. Egy másik fontos információ, hogy az életciklus nem a vásárlás pillanatában kezdődik, hanem az adott verzió megjelenésének pillanatában. Tehát aki most telepít 10gR2-t, annak is lejár idén januárban a Premier Support-ja!

Posted by Sárecz Lajos on április 02, 2010 at 06:37 DE CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« június 2016
HKSzeCsPSzoV
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
       
Today