péntek szept. 20, 2013

Exadata üzemeltetésről

Még tavaly április 10-én írt a New York Times arról, hogy akár 6 hónapot is igénybe vehet, amíg egy új üzleti alkalmazás a hardver vásárlástól számítva a élesben elindulhat. Ez a 6 hónap még nem is számol azzal az idővel, amíg a megfelelő hardverek (és szoftverek) kiválasztásra kerülnek. Ráadásul az IT budget 70%-a fordítódik a telepítésre, frissítésre és a folyamatos üzemeltetésre. 

A Gartner szerint 2015-re az új hardver rendelések 35%-a már integrált rendszer lesz, melyekről viszont elmondható, hogy sokkal gyorsabb a bevezetésük, nem kell azzal foglalkozni, hogy melyik hardver komponens melyik másik elemmel, vagy szoftverrel kompatibilis, és legtöbb esetben ezen új integrált rendszerek már szoftverrel előre telepítve érkeznek, kerülnek a gyártó által átadásra.

Az Oracle Exadata talán a legelső igazi integrált rendszer, melynek első változata már 2008-ban megjelent. Tegnap az Exadata és általánosságban az Oracle Engineered Systems elnevezéssel integrált Oracle integrált, vagy tervezett célrendszerek üzemeltetési előnyeiről tartottam egy előadást. Sokat hivatkoztam az Oracle által, ebben a témában készített whitepaper-re, amely bemutatja azt a 3 üzemeltetői modellt, melyekkel érdemes egy ilyen rendszert menedzselni.

1. Stay as You Are (több üzemeltetői csapat)

Ez a modell jelenti a legkevesebb változást a jelenleg elterjedt üzemeltetői csapat struktúrákhoz képest. Ebben a modellben gyakorlatilag megmaradnak a különböző technológiákra a eltérő tudású csapatok, így az adatbázist a DBA-k, a storage réteget a diszk szakértők, a hálózatot a hálózati adminok tartják karban. A RACI mátrix (melyet a hivatkozott whitepaper tartalmaz) nagyszerűen bemutatja, hogyan oszlik meg Exadata esetében a felelősség a DBA, az operációs rendszer, a hálózat és a storage adminok között. Értelemszerűen komplex problémák megoldása ilyenkor több csapat bevonását igényli, azonban nem kell változtatni a már jól működő struktúrán.

2. Database Machine Administration Team (DBMA)

Ebben a modellben az Exadata-t egy egységént kezelve, annak egyszerűségét tükrözve, egyetlen Database Machine Administration csapat képes a teljes üzemeltetésre. A RACI mátrix is jól mutatja, hogy az összes üzemeltetői felelősség ehhez a csapathoz kerül, ezzel sokkal nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot biztosítva. Ehhez természetesen szükséges az eszközön belüli hálózat, operációs rendszer és storage adminisztráció egyszerűsége is, ami célrendszer lévén (csak adott feladatra használható a környezet) megoldott probléma.

3. Exadata Database Administration (EBDA) Team

Ezt a modellt nevezhetnénk akár az aranyközépútnak is, melyben a DBA-k kapnak ugyan egy erős Exadata továbbképzést, azonban a storage, operációs rendszer és hálózat üzemeltetési feladatokra támogatóként bevonják az ahhoz értő üzemeltető kollégákat is. Ennek ábrázolásához már a RASCI mátrix kell, ahol megjelenik a Supportive feladatkör is.

Hogy a fenti 3 modellből hol melyik alkalmas, az nagy mértékben függ az adott cég üzemeltetői csapatának jelenlegi méretétől és strukturáltságától, valamint az integrált rendszerek infrastruktúrában betöltött szerepétől is. Az optimális megoldás megfelelő korülmények esetén a 2., DBMA nevet viselő modell lenne, azonban sokkal gyakoribb az EBDA csapat kialakítása, akik még támaszkodnak az egyéb insfrastruktúrák specializált tudással rendelkező szakértőire.

Bármelyik modellt is választja egy adott ügyfél, a tapasztalatok alapján Oracle Engineered Systems használatával 20-30%-kal csökkenthető a hagyományos üzemeltetési feladatok mennyisége, ami által a korábbi folyamatos "tűzoltás" átalakíthatóvá válik egy az üzletet sokkal inkább támogató, elősegítő produktív tevékenységgé.

Ebben a témában további hasznos információk találhatók Arup Nanda blogjában, Who Manages the Exadata Machine címmel.

About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« szeptember 2013 »
HKSzeCsPSzoV
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Today