kedd aug. 27, 2013

DBaaS Oracle Exadata-val előadás holnap

Holnap lesz az Oracle Database 12c bemutató rendezvénye a Larus Rendezvényközpontban, ahol 13:30-kor tartok előadást arról, miért érdemes DBaaS-t építeni Exadata platformon.

Az előadásomban először is röviden beszélek arról, hogy mi is az a DBaaS. Ma ha valaki felhőt épít, leggyakrabban IaaS-re, azaz Infrastructure as a Service-re gondol, és virtualizációval valósítja meg. Pedig költséghatékonyabb megoldás lehet, ha Platform as a Service-ben gondolkozunk - és ez lehet DB as a Service, vagy MW as a Service -, mivel elkerülhető lesz a virtualizációnak az a hátránya, hogy minden egyes szolgáltatáshoz külön dedikált processzor és memória erőforrásokat foglaljunk lesz. Database as a Service esetében osztott erőforrás kezelés valósulhat meg, ennek köszönhetően nagyobb sűrűségű konszolidáció valósítható meg, azaz kevesebb lesz az egy ügyfélre eső erőforrás mennyiség. Persze jogosan vetődhet fel a kérdés, hogyan oldjuk meg ilyenkor az izolációt, hiszen garantálni kellene, hogy minden felhasználó csak a saját adataihoz férjen hozzá, és ne vegyen el erőforrást a többi felhasználó elől. Többek között erre a kérdésre is választ adunk a holnap rendezvényen, melyre szeretettel várunk mindenkit.

szombat aug. 24, 2013

Témaváltás a blogon

Több, mint egy év kihagyást követően folytatom a blogom írását, azonban a téma változik. Tavaly nyár óta ugyanis az Oracle Engineered Systems termékekkel foglalkozok. Az Oracle Engineered Systems elnevezés alatt az alábbi termékeket értjük:

Oracle Exadata Database Machine

Oracle Exalogic Elastic Cloud

Oracle SuperCluster T5-8

Oracle Virtual Compute Appliance

Oracle Database Appliance

Oracle Exalytics In-Memory Machine

Oracle Big Data Appliance

Sun ZFS Storage Appliance

Oracle Network Applications Platform

A felsoroltak közül én elsősorban az Exadata, SuperCluster, Big Data Appliance és az Exalytics termékekkel foglalkozok majd a blogban, de nem kizárt hogy később a többiről is lesz majd szó.

A legfrissebb Engineered Systems egyébként a listában is szereplő Virtual Compute Appliance, amit csupán másfél hete, augusztus 13-án jelentettünk be. Ahogy a neve is mutatja, ez egy virtualizált adatközpont készen a dobozból. Tökéletes választás infrastruktúra felhő kiépítésére, hiszen elkerülhető a komponensek hosszas kiválogatása, konfigurálása és telepítése, ráadásul nem egyedi konfiguráció lesz az ügyfél birtokában, hanem pontosan ugyanaz a hardver és szoftver konfiguráció, ami a gyártó support részlegénél, vagy más ugyanezen terméket használó ügyfeleknél megtalálható.

Bevallom számomra is újdonság volt a fenti lista készítésekor az Oracle Network Applications Platform, ami pedig telekommunikációs cégek számára készült például következő generációs OSS, egységes számlázó rendszer, All-IP RAN kontrollerek vagy IMS migráció és skálázhatóság céljára.

About


Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

Search

Archives
« augusztus 2013 »
HKSzeCsPSzoV
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
28
29
30
31
 
       
Today