péntek ápr. 08, 2016

Oracle demo környezetek OPN partnereknek

Az eheti Oracle HOUG konferencián szembesültem azzal, hogy talán sok Oracle partner nem ismeri az Oracle demo környezeteket és legfőképp azt, hogy használhatja demózásra. Pontosan ugyanezt a környezetet használjuk mi, Oracle presales kollégák is. Több, mint 2300 demo script és a hozzájuk tartozó környezetek használhatók ügyfél demókra, vagy csak egyszerű termék kipróbálásra. Mind a felhőszolgáltatásaink, mind az on-premise termékek, továbbá alkalmazás és technológiai termékek egyaránt elérhetők itt. 

A használathoz nincs másra szükség, minthogy minimum Gold partner szinttel kell rendelkezni és az Oracle Partner Store-ban alá kell írni a "Demonstration Services Addendum"-ot.

Ráadásul azon partnerek, akik megcsinálják a Sales és Presales vizsgákat, azok privát demo környezetet is kapnak, amit testre szabhatnak saját és ügyfeleik igényei szerint. 

További információk az itt található pdf dokumentumban. Mivel épp egy esős hétvége előtt állunk, akár érdemes is elkezdeni a használatát. ;-)

A hozzáféréshez szükséges tudnivalók, lépések a Demo Addendum Landing pad oldalon vannak összefoglalva, az Addendum aláírásában pedig a Partner Business Center tud segíteni.

szerda aug. 13, 2014

Extended Statistics újítás 12c-ben

A napokban egy Oracle Database 12c újdonságokról szóló tanfolyamon veszek részt. Az a legjobb az ilyen tanfolyamokban, hogy sokszor a korábbi verziók egy-egy olyan hasznos funkcióját is megismerem, melyek eddig elkerülték a figyelmemet, ám rendkívül hasznos lehet számos ügyfélnél, főleg hogy a 12c verzióban még használhatóbbá válik.

Ilyenre példa a címben említett Extended Statistics is, mely arra a problémára ad megoldást, hogy az adatok között számtalanszor van olyan rejtett összefüggés, melyet az optimizer magától nem vesz észre, gyakorlatilag csak az adatok értelmezésével térképezhetők fel. Legalábbis eddig így volt.

Az Oracle Optimizer termékfelelősének, Marian Colgan-nak a példáját felhasználva jól szemléltethető, hogy ezek a rejtett összefüggések becsapják az optimizert, így értelemszerűen nem hatékony végrehajtási tervet készít. Példánkban az ország és az országon belüli államok közötti összefüggés okozza a problémát.

Forrás: Marian Colgan blogbejegyzése

Jól látható, hogy az optimizer a rendelkezésre álló statisztikák szerint 127 rekordot becsül a predikátum alapján, miközben a valóságban 3341 ilyen rekordot tartalmaz a tábla. Ahhoz, hogy az optimizer a kardinalitást jól becsülje meg, szükség van olyan statisztikára, mely alapján ez kiderül. Erre volt 11g verzióban megoldás az Extended Statistics, mellyel oszlopok csoportjára lehet statisztikát készíteni. A nehézséget az okozza, hogy az adatok közötti összefüggéseket nekünk kell felfedeznünk.

Példánkban az optimizzer megfelelő döntéséhez szükséges statisztika az alábbi parancsokkal hozható létre:

select dbms_stats.create_extended_stats(null,'customers', 
'(cust_state_province,country_id)') from dual;

exec DBMS_STATS.GATHER_TABLE_STATS(null,'customers', estimate_percent=>100, method_opt=>'for all columns size skewonly');

Érdemes ezt követően belenézni a user_tab_cols adatszótár nézetbe, ahol megjelenik egy virtuális oszlop.

12c esetében az újdonság az, hogy lehetőségünk van az oszlopok használatát monitorozni és így automatikusan felismerni az összetartozó oszlopokat.

Az első lépés tehát a monitorozás bekapcsolása egy megfelelő terhelésű időszakban:

select dbms_stats.seed_col_usage(null,'customers',300) from dual;

Az összegyűjtött információk megtekinthetők a dbms_stats.report_col_usage függvénnyel, de akár a dbms_stats.create_extended_stats meghívásával automatikusan létrehozhatók a beazonosított oszlop csoportokra az extended statisztikák. Természetesen végül nem szabad elfelejteni a statisztikák frissítését sem.

Összefoglalva meglepő gyorsítások érhetők el pusztán ilyen kis apró trükkök felhasználásval jelenleg működő alkalmazásainkban is anélkül, hogy az alkalmazáshoz ténylegesen hozzányúlnánk.

Erről és más hasznos hangolási lehetőségről egy nagyon jó összefoglaló található az "Understanding Optimizer Statistics with Oracle Database 12c" című dokumentumban.

hétfő jún. 02, 2014

Oracle NoSQL könyv ingyen

Ritkán fordul elő, hogy ingyenesen érhető el egy Oracle Press könyv, de erre most sor került. Ingyenesen letölthető a  Getting Started with Oracle NoSQL Database könyv az Oracle Press oldaláról. 

A könyv az alábbi fejezeteket tartalmazza:

 1. Overview of Oracle NoSQL Database and Big Data
 2. Introducing Oracle NoSQL Database
 3. Oracle NoSQL Database Architecture
 4. Oracle NoSQL Database Installation and Configuration
 5. Getting Started with Oracle NoSQL Database Development
 6. Reading and Writing Data
 7. Advanced Programming Concepts: Avro Schemas and Bindings
 8. Capacity Planning and Sizing
 9. Advanced Topics

Fontos infó, hogy iPad-en iBooks-ban megnyitva a teljes könyvet le kell tölteni. Sajnos nem számíthatunk túl gyors letöltésre, noha csupán 71 oldalas könyvről van szó.

hétfő márc. 24, 2014

Adatbázis konszolidáció Exadatán

Ma délután kezdődik az idei HOUG konferencia, melynek szerdai napján magam is tartok egy előadást "Konszolidáció és virtualizáció Oracle Exadata platformon" címmel. Rengeteget beszélünk ma felhőkről, és minden felhő implementáció alapja valamilyen szintű konszolidáció. Nem mindegy milyen szinten konszolidálunk, hiszen jelentős megtakarítás érhető el, ha azt optimálisan tesszük. Sok esetben alapértelmezett válasz a konszolidációra és a felhőre a virtualizáció, pedig ha végig gondoljuk a virtualizációval nem csökkentjük az üzemeltetendő operációs rendszerek számát, amelyek bár virtuálisak lesznek, ugyanúgy erőforrás igényesek is maradnak, mint fizikai társaik, sőt még a virtualizációs réteg is hozzátesz ehhez valamennyit. Szeretünk azzal érvelni, hogy így egyszerűbb az adminisztráció, könnyebben hozunk létre teszt/fejlesztői környezeteket, de ezzel pont azt érjük el, hogy még több operációs rendszert, alkalmazást és adatbázist kell üzemeltetnünk és még több erőforrást fogunk felhasználni. Ha megnézzük a költségeket, valójában idehaza (sajnos) nem az emberi költség a legnagyobb, sokkal nagyobb költséget tesz ki a szerverek és diszkalrendszerek energia és hűtési szükséglete, a licencelési és támogatási költségekről nem is beszélve.

Talán nem meglepő, hogy előadásomban szeretnék alternatívát mutatni a hatékony konszolidációra, mégpedig az adatbázis konszolidáció témában. Egy tavaly őszi Oracle Open World előadás rövidített változatát tervezem előadni szerdán délután 15 órakor. Az eredeti előadást Barb Lundhill, Jennifer Leung és Rene Kundersma együtt adták elő, így igazi kihívásnak ígérkezik mindezt egyedül megismételni Siófokon. Az előadáshoz készült egy nagyon jó whitepaper is, ami részletesen bemutatja például azt, hogy mire érdemes figyelni a konszolidáció tervezésekor. Erre valószínűleg nekem az idő rövidsége miatt nem lesz időm a fél órás előadás keretében, így háttéranyagként javaslom az előadásom hallgató számára.

kedd febr. 25, 2014

Oracle Exadata online partner oktatás

Április 1-ét követően a korábbi Exadata Database Machine modellekre (X2-2 és X2-8) az OPN specializáció már nem lesz érvényes. Az új Exadata X3 és X4 modellekkel az OPN specialistáknak el kell végezniük az új verziókra szóló online vizsgákat.

Hogy segítsük ezt, esti online képzéseket szervezünk Sales és PreSales témákban.

1. nap - március 17.
(18:00-20:00 CET)
Célközönség: Sales és PreSales tanácsadók

Időtartam: Két óra - Live Virtual Class

2. nap - március 18.
(18:00-20:00 CET)
Célközönség: PreSales tanácsadók

Időtartam: Két óra - Live Virtual Class

További információk az ingyenes képzésről itt találhatók. Jelentkezni pedig itt lehet.

szerda febr. 05, 2014

HOUG konferencia program előzetes

Már elérhető a HOUG konferencia programjának első változata a konferencia weboldalán. Tervek szerint magam is előadok az Oracle rendszerek szekcióban március 26-án 15 órakor, előadásom címe "Konszolidáció és virtualizáció Oracle Exadata platformon" lesz, az előadás összefoglalója pedig az alábbi:

"Hogyan konszolidáljunk adatbázisokat Exadatán? Az előadás keretében bemutatásra kerülnek a jelenleg használt és a jövőben használható adatbázis konszolidációs megoldások. Az alternatívák ismertetése során szó lesz arról, mikor melyiket érdemes választani és az adott környezetben hogyan érdemes Oracle adatbázis-kezelőt konfigurálni. A konszolidációs módszerek bármely platformon alkalmazhatók, azonban az előadás külön kitér a kizárólag Exadata környezetben alkalmazható technológiákra és beállításokra."

Akinek már most felkeltettem az érdeklődését a téma iránt, annak ajánlom figyelmébe a témához kapcsolódó whitepaper-t.

Számos érdekes előadás lesz a konferencián, melyek közül kiemelném a számomra legérdekesebbeket:

Integrált célrendszerek Oracle alapon a Salzburgi Egyetemen - március 25. 12 óra
A március 25-i plenáris előadások között a Salzburgi Egyetem informatikai igazgatójának előadását emelném ki. Ők néhány éve Oracle Exadata Database Machine-t vásároltak. A tapasztalataik annyira pozitívak voltak, hogy nem lehetett kérdés számukra, hogy az alkalmazás réteg konszolidációjára is Oracle Engineered Systems terméket választanak, így az Exadata mellett már Exalogic-kal is rendelkeznek. Ezek tapasztalatairól, a kiválasztás szempontjairól fog beszélni Mr. Florin Guma.

Adatbázis konszolidáció az ORFK-ban - március 25. 14 óra
Az ORFK Robotzsaru rendszerének Exadata konszolidációjáról fog beszélni Bényi Tamás. A régiós és központi adatbázisok költöztek ugyanazon adatbázisba, ezzel egyszerűsítve az üzemeltetést és hatékonyabbá téve a működést.

Oracle Database 12c - Multitenant - március 26. 11:30
Az Oracle MCP vizsgával rendelkező Stahl István nem árul zsákbamacsát, már a címből is egyértelmű, hogy az Oracle Database 12c egyik legfontosabb újítását, a több lakós adatbázis technológiát fogja bemutatni. Akit ez érdekel, annak nem szabad ezt az előadást kihagynia!

Tíz meglepően hatékony Sun/Oracle technlógia - március 26. - 12:30
Jörg Möllenkamp méltán híres 'Less known Solaris features' könyvétől inspirálva gyűjtött össze a bécsi Oracle irodában dolgozó Végh Károly néhány kevésbé ismert, ám annál meglepőbb hatékonyságú Sun/Oracle Hardware technológiát.

Ha nem kezdődne most egy megbeszélésem, akkor hosszasan tudnám folytatni még a sort, de talán kedvcsinálónak ennyi is elég lesz. Főleg ha megemlítem még azt is, hogy hétfőn, március 24-én a méltán népszerű workshop nap ismét megrendezésre kerül olyan témákkal, mint Java SE8, Java EE7 újdonságok, SOA és Cloud menedzsment.

Aki még nem regisztrált, itt megteheti.

kedd jan. 28, 2014

Oracle BigDataLite virtuális gép

Ha érdekelnek a Big Data technológiák és szeretnéd kipróbálni funkcionálisan mire képesek ezek a technológiák, de nem szeretnél bajlódni a telepítéssel, akkor Neked erre van szükséged: Oracle BigDataLite virtuális gép.

Egy VirtualBox VM-ről van szó, ami az Oracle Big Data platform számos komponensét tartalmazza: Oracle Database 12c Enterprise Edition, Oracle Advanced Analytics, Oracle NoSQL Database, Cloudera Distribution részeként az Apache Hadoop, Oracle Data Integrator 12c, Oracle Big Data Connectors, stb. Egy izmosabb fejlesztői környezetben képes működni a virtuális gép, ami egy több magos processzort és minimum 8GB fizikai memóriát jelent. Fontos, hogy ez a környezet kizárólag oktatási és tesztelési célokra készült.

BigDataLite Picture

Első lépésben persze hasznos lehet egy kis ismerkedés a technológiával, erre pedig kiváló alkalom a február 4-i virtuális fejlesztői nap, amelynek két szekciója is a Big Data-ról fog szólni. Big Data témában az alábbi előadások lesznek megtekinthetők:

 • Oracle NoSQL Database Installation and Cluster Topology Deployment
 • Application Development & Schema Design with Oracle NoSQL Database
 • Processing Twitter Data with Hadoop
 • Use Data from a Hadoop Cluster with Oracle Database
 • Make the Right Offers to Customers Using Oracle Advanced Analytics
 • In-DB Map Reduce with SQL/Hadoop
 • Pattern Matching in SQL
 • Talán egyedül a virtuális fejlesztői nap kezdési időpontja lehet problémás, de legalább nem ütközik a napi munka idejével, ugyanis magyar idő szerint 18 órakor fog kezdődni és 22 óráig tart.

  OTN_VDD

  A közeljövőben további felhasználási útmutatók kerülnek majd publikálásra, így érdemes figyelemmel követni ennek a bejegyzésnek a forrásául szolgáló adattárház blogot is.

  péntek jan. 03, 2014

  5. generációs Exadata

  Lassan egy hónapja, december 11-én jelentettük be az Oracle Exadata Database Machine X4 verziót, ami már valójában az Exadata 5. generációja. Az idő gyorsan halad, az új termék első példányait már a napokban veszik át az ügyfelek. De miben is változott az új verzió az előző X4-es verzióhoz képest?

  2-szer több Flash memória

  A teljes rack konfigurációban 44,8 TB flash memória található, de a legkisebb nyolcad rack is 4,8 TB flash memória található. Az eszközbe épített hardveres Flash Cache Compression képesség átlagosan 2-szeres tömörítést produkál mind adatokra, mind indexekre, így az említett adatok duplájával is lehet számolni (Ennek haszanálata azonban Advanced Compression licencet igényel)! További előny az Exadata Smart Flash Caching technológia, amit használva mindig csak az aktív adatok maradnak a Flash-ben, az adat redundancia miatti másodlagos, illetve harmadlagos példányok már csak a diszken foglalnak helyet. A Exadata HCC tömörítési képessége is tovább tudja tömöríteni az adatokat és exáltal logikailag növelni a Flash kapacitását.

  77%-kal nagyobb Flash IO/s

  Talán az előzőnél is fontosabb, hogy 77%-kal több IO művelet hajtható végre másodpercenként, így a teljes rack 2,66 millió olvasási és 1,96 millió írási 8K-s SQL IO műveletre képes. Figyelem, fontos hogy 8K-s blokkokról és SQL műveletekről beszélünk, a diszk gyártók általában sokkal kisebb adategységekről és alacsonyabb szintű eszközökkel mért adatokról számolnak be. Mivel azonban ez egy adatbázis céleszköz, itt ennek az adatnak van relevanciája.


  33%-kal nagyobb diszk kapacitás

  A High Capacity (3TB) diszkek esetében 33%-kal 4 TB-ra nőtt, míg a High Peformance (600GB) diszkek esetében kétszeres növekedéssel 1,2 TB nőtt a diszk kapacitás. Ezzel egy teljes rack nyers diszk kapacitása 672 TB, illetve 200 TB diszk típustól függően (14 storage node x 12 disk * 4, ill. 1,2 TB). Nyolcad rack esetén ezek az értékek 72 TB és 21,6 TB. A nettó felhasználható adatterület mérete sokmindentől függ, például a redundancia szintje, Exadata Storage Software által lefoglalt terület, diszk, vagy storage cella szintű védelem, stb, de nagyságrendileg a megadott nyers diszk terület méret harmadára-negyedére csökken. Ez elsőre nagyon jelentős csökkenésnek tűnik, azonban ha hozzáadjuk a HCC tömörítéssel elérhető akár 10-15x növekedést, akkor már sokkal jobban hangzik a dolog.

  50% több adatbázis szerver processzor mag

  A korábbi 8 magos Xeon processzorok helyett az X4-2 szerverek már 12 magos Xeon processzorral kerülnek beépítésre. Bár ezek órajele kisebb, mint a korábbié, de egyrészt a megnövekedett magszám, másrészt a Xeon Turbo-Boost technológia alkalmazása egyértelmű teljesítmény növekedést eredményez. Ezzel a növekedéssel egy nyolcad rack-ben 24 processzor mag van adatbázis szerverek szintjén, és ne feledjük még a storage szervere szintű további 18 processzor magot, amely komoly részt vállal az adatbázis műveletek végrehajtásában.Teljes rack konfiguráció esetén 192 adatbázis és 168 storage processzor magról beszélünk! Jó hír, hogy csak az adatbázis réteg processzoraira kell adatbázis licenc, ami által komoly licenc megtakarítás érhető el!

  További előnyök

  Az előzőeken felül bővült az adatbázis szervereken belüli diszk mérete is, így az X4-2 szerverekben már 2,4 TB belső diszk található. Gyorsult a belső InfiniBand kapcsolat is, miután mindkét portja aktív. Az új Database 12c is hoz további előnyöket, melyek egy részéhez azonban a Storage Software 12.1 változata is szükséges, ami néhány blog bejegyzés alapján pár napja letölthető a My Oracle Supportról. Talán a legfontosabb 12c újítás a Multitenant Pluggable Database képesség, amiről tervezek a közeljövőben egy külön blog bejegyzést írni.

  Továbbra is igaz, hogy korábbi Exadata konfigurációk bővíthetők az új verzióval, ami már csak azért is fontos, mivel a korábbi verziókat már nem lehet rendelni. Ehhez hasonlóan az új szoftver verziók is támogatottak a régi konfigurációkon, így a szoftveres újítások (mint például a writeback flash cache, azaz az írható flash) is elérhetők régebbi konfigurációkon. A hírek szerint ez alól kivétel a Storage Server Software 12.1-es verziója, amely az Exadata V1-et már nem fogja támogatni, de ez idehaza nem érint senkit tudomásom szerint.

  További információk az X4 újdonságairól megtalálhatók a kifejezetten erről szóló prezentáció online változatában, illetve a termék weboldalán.

  péntek szept. 20, 2013

  Exadata üzemeltetésről

  Még tavaly április 10-én írt a New York Times arról, hogy akár 6 hónapot is igénybe vehet, amíg egy új üzleti alkalmazás a hardver vásárlástól számítva a élesben elindulhat. Ez a 6 hónap még nem is számol azzal az idővel, amíg a megfelelő hardverek (és szoftverek) kiválasztásra kerülnek. Ráadásul az IT budget 70%-a fordítódik a telepítésre, frissítésre és a folyamatos üzemeltetésre. 

  A Gartner szerint 2015-re az új hardver rendelések 35%-a már integrált rendszer lesz, melyekről viszont elmondható, hogy sokkal gyorsabb a bevezetésük, nem kell azzal foglalkozni, hogy melyik hardver komponens melyik másik elemmel, vagy szoftverrel kompatibilis, és legtöbb esetben ezen új integrált rendszerek már szoftverrel előre telepítve érkeznek, kerülnek a gyártó által átadásra.

  Az Oracle Exadata talán a legelső igazi integrált rendszer, melynek első változata már 2008-ban megjelent. Tegnap az Exadata és általánosságban az Oracle Engineered Systems elnevezéssel integrált Oracle integrált, vagy tervezett célrendszerek üzemeltetési előnyeiről tartottam egy előadást. Sokat hivatkoztam az Oracle által, ebben a témában készített whitepaper-re, amely bemutatja azt a 3 üzemeltetői modellt, melyekkel érdemes egy ilyen rendszert menedzselni.

  1. Stay as You Are (több üzemeltetői csapat)

  Ez a modell jelenti a legkevesebb változást a jelenleg elterjedt üzemeltetői csapat struktúrákhoz képest. Ebben a modellben gyakorlatilag megmaradnak a különböző technológiákra a eltérő tudású csapatok, így az adatbázist a DBA-k, a storage réteget a diszk szakértők, a hálózatot a hálózati adminok tartják karban. A RACI mátrix (melyet a hivatkozott whitepaper tartalmaz) nagyszerűen bemutatja, hogyan oszlik meg Exadata esetében a felelősség a DBA, az operációs rendszer, a hálózat és a storage adminok között. Értelemszerűen komplex problémák megoldása ilyenkor több csapat bevonását igényli, azonban nem kell változtatni a már jól működő struktúrán.

  2. Database Machine Administration Team (DBMA)

  Ebben a modellben az Exadata-t egy egységént kezelve, annak egyszerűségét tükrözve, egyetlen Database Machine Administration csapat képes a teljes üzemeltetésre. A RACI mátrix is jól mutatja, hogy az összes üzemeltetői felelősség ehhez a csapathoz kerül, ezzel sokkal nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot biztosítva. Ehhez természetesen szükséges az eszközön belüli hálózat, operációs rendszer és storage adminisztráció egyszerűsége is, ami célrendszer lévén (csak adott feladatra használható a környezet) megoldott probléma.

  3. Exadata Database Administration (EBDA) Team

  Ezt a modellt nevezhetnénk akár az aranyközépútnak is, melyben a DBA-k kapnak ugyan egy erős Exadata továbbképzést, azonban a storage, operációs rendszer és hálózat üzemeltetési feladatokra támogatóként bevonják az ahhoz értő üzemeltető kollégákat is. Ennek ábrázolásához már a RASCI mátrix kell, ahol megjelenik a Supportive feladatkör is.

  Hogy a fenti 3 modellből hol melyik alkalmas, az nagy mértékben függ az adott cég üzemeltetői csapatának jelenlegi méretétől és strukturáltságától, valamint az integrált rendszerek infrastruktúrában betöltött szerepétől is. Az optimális megoldás megfelelő korülmények esetén a 2., DBMA nevet viselő modell lenne, azonban sokkal gyakoribb az EBDA csapat kialakítása, akik még támaszkodnak az egyéb insfrastruktúrák specializált tudással rendelkező szakértőire.

  Bármelyik modellt is választja egy adott ügyfél, a tapasztalatok alapján Oracle Engineered Systems használatával 20-30%-kal csökkenthető a hagyományos üzemeltetési feladatok mennyisége, ami által a korábbi folyamatos "tűzoltás" átalakíthatóvá válik egy az üzletet sokkal inkább támogató, elősegítő produktív tevékenységgé.

  Ebben a témában további hasznos információk találhatók Arup Nanda blogjában, Who Manages the Exadata Machine címmel.

  kedd aug. 27, 2013

  DBaaS Oracle Exadata-val előadás holnap

  Holnap lesz az Oracle Database 12c bemutató rendezvénye a Larus Rendezvényközpontban, ahol 13:30-kor tartok előadást arról, miért érdemes DBaaS-t építeni Exadata platformon.

  Az előadásomban először is röviden beszélek arról, hogy mi is az a DBaaS. Ma ha valaki felhőt épít, leggyakrabban IaaS-re, azaz Infrastructure as a Service-re gondol, és virtualizációval valósítja meg. Pedig költséghatékonyabb megoldás lehet, ha Platform as a Service-ben gondolkozunk - és ez lehet DB as a Service, vagy MW as a Service -, mivel elkerülhető lesz a virtualizációnak az a hátránya, hogy minden egyes szolgáltatáshoz külön dedikált processzor és memória erőforrásokat foglaljunk lesz. Database as a Service esetében osztott erőforrás kezelés valósulhat meg, ennek köszönhetően nagyobb sűrűségű konszolidáció valósítható meg, azaz kevesebb lesz az egy ügyfélre eső erőforrás mennyiség. Persze jogosan vetődhet fel a kérdés, hogyan oldjuk meg ilyenkor az izolációt, hiszen garantálni kellene, hogy minden felhasználó csak a saját adataihoz férjen hozzá, és ne vegyen el erőforrást a többi felhasználó elől. Többek között erre a kérdésre is választ adunk a holnap rendezvényen, melyre szeretettel várunk mindenkit.

  szombat aug. 24, 2013

  Témaváltás a blogon

  Több, mint egy év kihagyást követően folytatom a blogom írását, azonban a téma változik. Tavaly nyár óta ugyanis az Oracle Engineered Systems termékekkel foglalkozok. Az Oracle Engineered Systems elnevezés alatt az alábbi termékeket értjük:

  Oracle Exadata Database Machine

  Oracle Exalogic Elastic Cloud

  Oracle SuperCluster T5-8

  Oracle Virtual Compute Appliance

  Oracle Database Appliance

  Oracle Exalytics In-Memory Machine

  Oracle Big Data Appliance

  Sun ZFS Storage Appliance

  Oracle Network Applications Platform

  A felsoroltak közül én elsősorban az Exadata, SuperCluster, Big Data Appliance és az Exalytics termékekkel foglalkozok majd a blogban, de nem kizárt hogy később a többiről is lesz majd szó.

  A legfrissebb Engineered Systems egyébként a listában is szereplő Virtual Compute Appliance, amit csupán másfél hete, augusztus 13-án jelentettünk be. Ahogy a neve is mutatja, ez egy virtualizált adatközpont készen a dobozból. Tökéletes választás infrastruktúra felhő kiépítésére, hiszen elkerülhető a komponensek hosszas kiválogatása, konfigurálása és telepítése, ráadásul nem egyedi konfiguráció lesz az ügyfél birtokában, hanem pontosan ugyanaz a hardver és szoftver konfiguráció, ami a gyártó support részlegénél, vagy más ugyanezen terméket használó ügyfeleknél megtalálható.

  Bevallom számomra is újdonság volt a fenti lista készítésekor az Oracle Network Applications Platform, ami pedig telekommunikációs cégek számára készült például következő generációs OSS, egységes számlázó rendszer, All-IP RAN kontrollerek vagy IMS migráció és skálázhatóság céljára.

  szerda júl. 25, 2012

  Oracle RAC különböző szerverekkel

  RAC használata esetén felmerülhet az a kérdés, hogy amennyiben bővíteni kívánjuk a klasztert, akkor megtehetjük-e azt újabb, a régi szerverektől eltérő szerverekkel. Szerencsére a válasz igen, azonban néhány dologra figyelni kell. Mindenekelőtt az operációs rendszer binárisoknak meg kell egyezniük a klaszter minden egyes tagján. Hasonlóképp a szerver architektúra sem lehet eltérő, azaz vagy mindegyik 32 bites, vagy 64 bites kell hogy legyen, stb.

  Azonban ha az új szerverek teljesítményben eltérnek a régiektől, akkor figyelni kell az optimális klaszter teljesítmény megőrzésére. Az erősebb szerverek ugyanis nagyobb terhelést vonzanak, és amennyiben leáll, akkor a kisebb szerverek túlterheltté válnak. Ezért javasolt lehet azon terhelések statikus allokálása adatbázis szolgáltatásokon keresztül, melyek könnyen leállíthatók, felfüggeszthetők, mint például batch feladatok. Általános szabályként megfogalmazható, hogy úgy célszerű méretezni a klaszter, hogy a gyengébb szerverek is képesek legyenek megbírkózni a magas rendelkezésre állást igénylő terheléssel.

  Egy másik probléma lehet, hogy a gyengébb szerverek lelassíthatják az egész klasztert, amennyiben a gyengébb szervernek kell adatot adnia az erősebb szervernek. Oracle Database 10g Release 2 óta a Load Balancer Advisor (LBA) is segít a terhelések optiális elosztásában. További részletek Fekete Zoltán kollégám felfedezése nyomán megtalálhatók a My Oracle Support ID 220970.1 Note-ban, ami valójában egy RAC FAQ.

  péntek márc. 23, 2012

  Tömörítés becslése - Compression Advisor

  Az Oracle Database 11g verziójától már OLTP adatbázisok is hatékonyan tömöríthetők az Advanced Compression funkcióval. Nem csak a tárolandó adatok mennyisége csökken ezáltal felére, vagy akár negyedére, de az adatbázis teljesítménye is javulhat, amennyiben I/O korlátos a rendszer (és általában az). Hogy pontosan mekkora tömörítés várható az Advanced Compression bevezetésével, az kiválóan becsülhető a Compression Advisor eszközzel. Ez nem csak az OLTP tömörítés mértékét, de 11gR2 verziótól kezdve a HCC tömörítés arányát is becsülni tudja, amely Exadata Database Machine, Pillar Axiom illetve ZFS Storage alkalmazásával érhető el. A HCC tömörítés becsléséhez csak 11gR2 adatbázisra van szükség, nem kell hozzá a speciális célhardver (Exadata, Pillar, ZFS).

  Hogyan működik az Oracle Advanced Compression

  A Compression Advisor valójában a DBMS_COMPRESSION package használatával érhető el. A package-hez tartozik 6 konstans, amellyel a kívánt tömörítési szintek választhatók ki:

  Constant Type Value Description

  COMP_NOCOMPRESS

  NUMBER

  1

  No compression

  COMP_FOR_OLTP

  NUMBER

  2

  OLTP compression

  COMP_FOR_QUERY_HIGH

  NUMBER

  4

  High compression level for query operations

  COMP_FOR_QUERY_LOW

  NUMBER

  8

  Low compression level for query operations

  COMP_FOR_ARCHIVE_HIGH

  NUMBER

  16

  High compression level for archive operations

  COMP_FOR_ARCHIVE_LOW

  NUMBER

  32

  Low compression level for archive operations

  A GET_COMPRESSION_RATIO tárolt eljárás elemzi a tömöríteni kívánt táblát. Mindig csak egy táblát, vagy opcionálisan annak egy partícióját tudja elemezni úgy, hogy a tábláról készít egy másolatot egy külön erre a célra kijelölt/létrehozott táblatérre. Amennyiben az elemzést egyszerre több tömörítési szintre futtatjuk, úgy a tábláról annyi másolatot készít. A jó közelítésű becslés (+-5%) feltétele, hogy táblánként/partíciónként minimum 1 millió sor legyen.

  11gR1 esetében még a DBMS_COMP_ADVISOR csomag GET_RATIO eljárása volt használatos, de ez még nem támogatta a HCC becslést.

  Érdemes még megnézni és kipróbálni a Tyler Muth blogjában publikált formázó eszközt, amivel a compression advisor kimenete alakítható jól értelmezhető formátumúvá.

  Végül összegezném mit is tartalmaz az Advanced Compression opció, mivel gyakran nem világos a felhasználóknak miért kell fizetni:

  • Data Guard Network Compression

  • Data Pump Compression (COMPRESSION=METADATA_ONLY does not require the Advanced Compression option)

  • Multiple RMAN Compression Levels (RMAN DEFAULT COMPRESS does not require the Advanced Compression option)

  • OLTP Table Compression

  • SecureFiles Compression and Deduplication

  Ez alapján RMAN esetében például a default compression (BZIP2) szint ingyen használható, viszont az új ZLIB Advanced Compression opciót igényel. A ZLIB hatékonyabban használja a CPU-t, azaz jóval gyorsabb, viszont kisebb tömörítési arány érhető el vele.

  csütörtök márc. 22, 2012

  Online Application Upgrade

  Amikor HA (High Availability - Magas Rendelkezésre Állás) megoldásokról beszélünk, általában elsőként a klaszterek, redundáns megoldások jutnak eszünkbe. Pedig nem csak a hardver hibákra kell gondolni, hanem a tervezett leállásokkal is érdemes foglalkozni. Az egyik talán legkevésbé megoldott probléma az, ha egy alkalmazás verzió váltást kell végrehajtani úgy, hogy közben változik az adatstruktúra is. Ez nyilván azt eredményezi, hogy le kell állítani az adatbázist is, és az átszervezéseket, akár adat átalakításokkal együtt végre kell hajtani. De a legnagyobb probléma talán az, hogy amennyiben valami rosszul sül el, és vissza kell állni a kiinduló állapotra, akkor az adatbázis mentést is vissza kell tölteni, hiszen átmenetileg minden felhasználó aki épp használatba vette az új alkalmazás verziót már egy új adatstruktúrába kezdett dolgozni.

  Az Oracle Database Online Application Upgrade képessége, vagy pontosabb nevén az Edition Based Redefinition pontosan ezt a problémát célozza meg. Az Edition Based Redefinition 3 alap objektummal működik, ezek: edition, editioning view és crossedition trigger. Az edition egy új nonschema objektum típus. 11gR2 verziótól minden adatbázis rendelkezik legalább egy edition-nel, melynek neve Ora$Base. Minden új edition egy már létező gyermeke kell, hogy legyen. Amikor kapcsolódunk az adatbázishoz, meghatározható, hogy melyik edition-höz kapcsolódjunk. Kizárólag nézetek, szinonímák és PL/SQL ojektum típusoknak lehet több edíciója (ezek metadat típusú objektumok, nem tartalmaznak adatokat). Azok az objektumok, melyek több edícióval rendelkeznek egyedileg csak úgy azonosíthatók, ha az owner, name, namespace mellett az edition-t is megnevezzük. Azaz két vagy több példánya is létezhet egy adatbázison belül ugyanazzal az owner, name és namespace azonosítókkal rendelkező objektumnak, amennyiben használjuk az edition-based redefinition-t. Egy új objektum típus, az editioning view is edicionálható. Mivel a fizikai tábla nem edicionálható (elkerülendő az adatok többszörös tárolását és teljesítmény gondokat), ezért az editioning view feladata egy adott tábla egyszerű leképezése egy nézet formájában, ami már több edition-ben is létezhet, és képes elfedni a tábla módosításait. Amennyiben a tábla módosítások olyan táblákat érintenek, amelyek tartalmát  az alkalmazás felhasználók módosítják, szükség van olyan triggerekre, amelyek az egyes editioning view-k között a módosításokat karbantartják. Ezek a crossedition triggerek.

  Természetesen ahhoz, hogy az online application upgrade működjön, minden érintett tábla elé el kell készíteni az editioning nézetet és a megfelelő crossedition triggereket. Ezeket használva az alkalmazás két vagy több különböző verzió képes ugyanazon adatbázison párhuzamosan futni, és ha megtörtént a verzióváltás, akkor még mindig egyszerű visszaállni a régi verzióra egészen addig, amíg a régi edition eldobásra nem kerül.

  További információk az Edition-Based Redefinition című whitepaper-ben találhatók.

  kedd febr. 21, 2012

  Nyerj HOUG konferencia részvételt

  Amennyiben érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató vagy, nyerhetsz egy HOUG konferencia részvételt. Ehhez nem kell mást tenned, mint résztvenni az Oracle Junior Program következő 3 előadásán (február 23., március 1., március 8.) és regisztrálni a honlapon. A konferencia március 26-28. között lesz az egerszalóki Saliris Resort Spa és Konferencia Hotelben.
  A nyertes hallgató a szakmai és közösségi programok mellett kisebb szervezői tapasztalatokkal is gazdagodhat.

  About


  Sárecz Lajos vagyok, 2003 óta dolgozok az Oracle Hungary Kft-nél értékesítési tanácsadóként. Szakterületem az Oracle Engineered Systems, azaz olyan szerverek, amelyek hardver és szoftver komponensek előre optimalizált konfigurációja.
  A blogon publikált vélemények a saját nézeteimet tükrözik, nem feltétlenül egyeznek meg az Oracle álláspontjával.
  The views expressed on this blog are my own and do not necessarily reflect the views of Oracle.
  View Lajos Sárecz's LinkedIn profileView Lajos Sárecz's profile

  Search

  Archives
  « július 2016
  HKSzeCsPSzoV
      
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
         
  Today