X

Vijf manieren om consumenten een waardevolle winkelbeleving te bieden

Michael Ros
Oracle PR Agency

Graham Soult, retail-analist en oprichter van CannyInsights.com

Diverse trendwatchers in de retailsector voorspelden dat de winkelstraat de florerende online retailmarkt niet zou kunnen overleven. Maar hoewel vele bekende merken inderdaad uit het straatbeeld zijn verdwenen of hun winkeldeuren hebben gesloten, is deze trend zeker niet onomkeerbaar. We zien juist dat veel retailers die online zijn begonnen, nu weer in fysieke winkels investeren om klanten op nieuwe manieren te trekken. Modemerk Bonobos en online marktplaats Etsy zijn een goed voorbeeld hiervan.

Waar het bij deze verandering werkelijk om gaat, is dat een winkel niet langer alleen fungeert als locatie waar handelstransacties plaatsvinden. De tijd waarin een retailer zijn producten in schappen en toonbanken aanbiedt en er dan van uitgaat dat klanten vanzelf binnenstromen, is nu wel voorbij. Waarom zou ik me nog door drukke winkelstraten heen worstelen als ik een product ook zonder enige moeite vanuit huis bij mij kan laten afleveren?

Dit is het tijdperk van de belevingswinkel. Klanten hebben een reden nodig om eropuit te gaan en met de juiste winkelbeleving kunnen retailers hen dat extra zetje geven om van de bank te komen. Apple blinkt hierin uit. Winkels van Apple behoren vaak tot de meest bezochte van de winkelstraat, wat grotendeels komt doordat klanten de nieuwste iPhone, Mac of HomePod in die winkels kunnen uitproberen. Daarbij staat er een heel leger van experts klaar om hun vragen te beantwoorden of problemen met hun apparaat te verhelpen.

Of wat dacht u van Dyson, een bedrijf dat in het centrum van London een fysieke winkel heeft geopend, die ze officieel geen winkel noemen. De winkel heet Dyson Demo en fungeert op zichzelf al als slim uithangbord in de drukke binnenstad. Voorbijgangers krijgen er bovendien gelegenheid om in het echt kennis te maken met het merk en de producten. Net als in de Apple-winkels kunnen klanten hier in alle rust en zonder verplichtingen producten bekijken en uitproberen, zoals ze dat ook online zouden doen. Wat hierbij cruciaal is, is dat de verkoop ondergeschikt is aan de beleving; het gaat er niet zo zeer om de klant over te halen ter plekke iets te kopen, maar om ze enthousiast te maken voor het merk.

Investeren in beleving zou in 2018 dus prioriteit moeten hebben bij retailers. Maar hoe moeten ze hun geld precies investeren en welke tactieken werken het best? Ik zal hier enkele tips geven om een benijdenswaardige en boeiende winkelbeleving te kunnen bieden:

  • Bedenk wat u zou kunnen aanbieden op een fysieke locatie dat uw klanten niet online kunnen bestellen. In de hedendaagse online wereld waar iedereen mobiel is, moet een beleving echt toegevoegde waarde hebben om mensen in beweging te brengen en naar uw winkel te krijgen.
  • Vergeet het belang van menselijk contact niet. Virtual Assistants die helpen bij het shoppen en VR-headsets zijn dan misschien cool, persoonlijke interactie is nog steeds een van de voornaamste redenen dat mensen een winkel bezoeken.
  • Maak gebruik van sociale media! Merken als Missguided hebben zich helemaal erop toegelegd om klanten aan te moedigen online te gaan. In hun winkels hebben ze een speciale ruimte waar mensen selfies kunnen maken terwijl ze kleren aan het passen zijn en deze vervolgens kunnen delen, wat producten natuurlijk extra goed zichtbaar maakt op de diverse sociale platforms.
  • Neem een voorbeeld aan het restaurantwezen. De link ligt misschien niet direct voor de hand, maar vooraanstaande chef-koks beginnen zich te realiseren dat, om naam te maken, de optie om ervaringen via Instagram te delen in hun restaurant net zo belangrijk is als de maaltijden die ze bereiden. Op dezelfde manier zouden winkeleigenaren ervaringen moeten bieden die het waard zijn om door klanten online te worden gedeeld.
  • Zorg dat de technologie in uw winkels een positieve bijdrage levert aan de winkelbeleving. Kortere rijen aan de kassa, snellere betalingen, de mogelijkheid om artikelen voor aanschaf uit te proberen; de consument wil het allemaal graag. Daartegenover staat dat een omslachtig digitaal betaalproces of een Virtual Reality-ervaring die helemaal niet nodig is, de zaken juist te ingewikkeld maakt waardoor mensen ontmoedigd raken.

Hoewel de winkelstraat zich in een overgangsfase bevindt en veranderingen zal blijven ondergaan, zal de fysieke winkel niet snel verdwijnen. Dat gezegd hebbende, zullen retailers die denken weg te komen met een traditionele winkelbeleving steeds weer de deksel op de neus krijgen, omdat de klant nu eenmaal meer verwacht, en zeker op het moment dat de concurrentie hen op dit vlak voorbijstreeft. Voor die retailers is het tijd om van tactiek te veranderen en klanten een beleving te bieden waar ze zo enthousiast van worden dat ze bij hen terugkomen.

Wilt u meer lezen over de trends die nu en in de toekomst een rol spelen in de retailsector? U kunt het volledige rapport van Oracle hier lezen.

 

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.