X

Verslik je niet in de innovatie-taart

Julien Harbers
External Communications

Ongeacht in welke sector je actief bent, de huidige markt is een jungle en bedrijven die willen overleven moeten zich snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Veel organisaties gaan in dit transformatieproces met geheel nieuwe businessmodellen werken en in het komende decennium zullen er nog veel andere veranderingen optreden. Om te transformeren onderzoeken veel bedrijven hoe ze hun cruciale back-office functies – waaronder Finance, HR en payroll – kunnen verbeteren om sneller en efficiënter te werken.  Dit is nodig omdat organisaties tegenwoordig strategische beslissingen moeten kunnen nemen op basis van nauwkeurige, geconsolideerde gegevens en snel veranderingen willen doorvoeren.

Om de back-officefuncties te verbeteren oriënteren veel organisaties zich op nieuwe ERP-systemen en -applicaties. Daarnaast willen veel organisaties volledige backofficefuncties naar de cloud migreren. Tegelijkertijd zijn er recentelijk veel mislukte implementaties geweest. Supermarktreus Lidl investeerde in zeven jaar een half miljard euro aan de migratie van een nieuw voorraadbeheersysteem dat nooit heeft gewerkt. Een ander mislukt ERP-project bij National Grid USA duurde meer dan twee jaar en kostte $585 miljoen, meer dan 150% van de implementatiekosten.

Verslik jij je in de taart?
Er zijn talrijke redenen die implementatieproblemen kunnen veroorzaken. Echter, de uitdagingen die kunnen ontstaan worden bij problemen meestal versterkt door twee factoren; 1) de complexiteit van het project en 2) een gebrek aan flexibiliteit van de implementatiepartij. Deze twee elementen zijn de typische oorzaken van een mislukt project.

Het transformeren van een ERP-systeem zal altijd een uitdaging blijven. Wanneer je alles in één keer moet implementeren, creëer je een bijna onmogelijke taak. Toch is dit bij sommige concurrenten van Oracle helaas de enige optie. Vergelijk het met het eten van een grote taart – je moet de hele taart in één keer opeten. Dan is het risico je te verslikken toch vele malen groter dan wanneer je die taart stukje voor stukje neemt? 

Wanneer organisaties hun ERP-implementatie in één keer moeten uitrollen, kunnen deze projecten erg groot en risicovol worden. De kans dat het project faalt en dat de kosten van het project stijgen neemt toe. Oracle biedt daarentegen een platform dat in al onze applicaties kan worden geïntegreerd. Organisaties hebben hierdoor meer flexibiliteit bij de implementatie en kunnen kiezen met welke applicaties ze het traject willen starten. Hierdoor kunnen migraties stapje voor stapje plaatsvinden, wat resulteert in minder dure en minder risicovolle implementaties. Kortom, het is alsof je stukje voor stukje van je taart geniet.

Verlangen naar innovatie
Als je een ERP-provider selecteert, let er dan ook vooral op hoe lang ze al met hun eigen cloudreis bezig zijn. Veel van onze rivalen migreren nog steeds lokale applicaties naar hun nieuwe cloud-gebaseerde systemen. Het probleem waarmee hun klanten nu worden geconfronteerd, is dat ze kritieke functies uitvoeren op een franken-concept van cloud- en on-premises applicaties.

Dit heeft al veel hoofdpijn veroorzaakt en dat zal zo blijven, zeker nu SAP van plan is om in 2025 'het licht uit te doen' voor zijn belangrijkste legacy-systemen. Organisaties zullen constant bestaande on-premise apps moeten ruilen voor de nieuwe cloud-apps van hun provider. En telkens wanneer de provider een wijziging doorvoert, moeten CTO's ervoor zorgen dat de nieuwe cloudapplicatie op dezelfde manier in hun systeem past als de oude app. Als er issues optreden, zijn vertragingen en kosten onvermijdelijk.

In plaats van te innoveren, zullen onze concurrenten veel tijd en geld moeten besteden om oude applicaties cloud-native te maken. Sommigen concurrenten die niet in staat zijn om zelf te innoveren, nemen zelfs bedrijven over die het vóór hen doen. Toch zal het jaren duren om deze nieuwe aanwinsten om te zetten in embedded functies. Ondertussen kunnen deze concurrenten hun klanten niet voorzien van de nieuwste technologieën, waardoor deze niet in staat zijn om op tijd in te spelen op veranderingen.

Het Oracle-platform en onze apps zijn daarentegen al jaren cloud-native. Wanneer we nieuwe updates en capabilities uitrollen, worden deze ineens voor alle systemen en applicaties vrijgegeven. Onze klanten hebben toegang tot de nieuwste AI-, ML-, Voice- en IoT-innovaties zonder zich zorgen te maken over implementatieproblemen of slagvaardigheid. Als ze besluiten om de bedrijfsfocus te veranderen, of zelfs hun model volledig te veranderen, kunnen ze dit snel doen.

Laten we duidelijk zijn – geen enkele implementatie is een fluitje van een cent. Met onze tools en cloud-native architectuur zal het proces echter minder complex en riskant zijn. Hierdoor kunnen onze klanten vlot inspelen op veranderingen. Want het is onze prioriteit om onze klanten zo snel mogelijk van implementatie naar waardecreatie te brengen.

Meer weten over onze ERP-oplossingen en hoe verbonden data helpen bij het creëren van de toekomst? Bezoek dan onze website.

Dit artikel is geschreven voor Dee Houchen, Senior Marketing Director, ERP/EPM bij Oracle.

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.