X

Spreadsheets zijn een ramp voor uw risk management

Ria Lagerweij
Head of Corporate Communications Benelux

Door René Duijn, Principal Sales Consultant Oracle

Heeft u ooit wel eens een typo gemaakt in een presentatie of spreadsheet? Natuurlijk! Dat overkomt ons allemaal wel eens. Een veel aangehaald Amerikaans onderzoek laat zien dat maar liefst 88% van alle spreadsheets fouten bevatten. Dat is zorgwekkend.


Doet de transportsector het wel goed? Helaas niet. Zo zijn er bijvoorbeeld rond de aanbesteding van de Britse West Coast Mainline concessie in 2012 blunders gemaakt die zijn terug te halen op fouten in een spreadsheet. Dat heeft de Britse belastingbetaler een extra rekening van rond de £60 miljoen opgeleverd.

Spreadsheets en efficiency gaan ook niet samen 
Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele uren die verloren gaan aan het maken, updaten en presenteren van spreadsheets. De data hiervoor moet vaak uit verschillende systemen komen. Sommige spreadsheets kunnen zelfs zo complex zijn dat stakeholders ze tijdens een presentatie niet helemaal begrijpen. En dat heeft weer negatieve invloed op het beslissingsproces.

De oplossing?
Gelukkig is dit probleem voor eens en altijd op te lossen door intern een enkel systeem te gebruiken en vervolgens door rapportages binnen dat systeem te standaardiseren. Ook is het zaak om iemand eigenaar te maken van een dataset of categorie. Het voordeel hiervan is dat de herkomst van alle data altijd te controleren valt en fouten eerder gesignaleerd worden. Het resultaat? Heldere processen en betrouwbare data gecontroleerd door zowel het systeem als de verantwoordelijke stakeholders. En doordat u met één systeem werkt, kunnen stakeholders betrouwbare rapportages met één druk op de knop uitdraaien - ongeacht de afdeling, het project of niveau.

Maar kan het nóg beter?
De volgende logische stap voor grote organisaties op het gebied van datakwaliteit en compliance dient zich al aan: blockchain technologie. Dit kent u nu vooral als de onderliggende technologie die een digitale munt als bitcoin mogelijk maakt. Heel simpel gezegd kunt u blockchain in z'n huidige vorm zien als een openbare, decentrale grootboekrekening. Eentje die op allerlei systemen is opgeslagen en waarin bijvoorbeeld alle bitcointransacties worden bijgehouden. Zo kan niemand z'n bitcoin meer dan één keer uitgeven en kan vervalsing van gegevens worden voorkomen. Het hele systeem werkt als een bank zonder dat er een bank aan te pas komt.

In feite is blockchain dus een decentraal digitaal platform waarop transacties plaatsvinden. En die transactie kan eigenlijk van alles zijn: van veilig online stemmen tot een appartement verhuren zonder dat Airbnb er aan te pas komt.

Meer doen met smart contracts
Door nu met smart contracts te werken worden de mogelijkheden rondom blockchain eindeloos. Een smart contract is niets meer dan een aantal vastgelegde voorwaarden in de vorm van een programmaatje. Worden aan de voorwaarden voldaan, dan wordt de transactie vastgelegd en uitgevoerd. Voor organisaties in de transportsector zijn er teveel toepassingen en mogelijkheden om hier op te noemen. Zo kunnen er transacties worden vastgelegd waaruit blijkt dat een organisatie voldoet aan wet- en regelgeving op allerlei gebieden.

Steeds meer bedrijven ontdekken de ongekende mogelijkheden die blockchain kan bieden. Zo werd onlangs een nieuwe blockchain-as-a-service aangekondigd door Oracle. Hiermee kunnen bedrijven samen met de tech-gigant bouwen aan het toepassen van deze veelbelovende technologie. Zo kunnen organisaties een vliegende start maken en gecontroleerd experimenteren. Voor iedereen die de SaaS-revolutie niet aan zag komen is het nu dus opletten geblazen.
 

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.