X

Our World. Moved by Java.

Julien Harbers
External Communications

Je kunt je haast niet voorstellen dat het alweer 25 jaar geleden is dat Java officieel beschikbaar kwam. Aan de andere kant lijkt het alsof we in een compleet andere wereld leven dan een kwart eeuw geleden. Ik kan me nog goed herinneren dat ik aan de slag ging bij JavaSoft. Het was een spannende tijd waarin ik er samen met een klein maar erg toegewijd team elke dag naar uitkeek om aan de slag te gaan met deze coole nieuwe programmeertaal. 

Het team had uiteenlopende ervaring. Ze werkten met diverse programmeertalen, runtime design en UI. Het team bestond uit grafische experts, OS engineers en zelfs een verdwaalde Ontologist. We hadden een groep uitstekende technische schrijvers, quality engineers, marketeers, productmanagers en kantoormedewerkers. We hadden bovendien een missie – om het leven van developers eenvoudiger te maken.

We maakten toen altijd de grap: “We schrijven native code zodat jij het niet hoeft te doen!”. Ondanks dat we een kleine groep waren, dachten we groot. Omdat er zoveel bedrijven en mensen geloofden in het vooruitzicht van “write once run anywhere” focusten we vooral op het organiseren van alle geïnteresseerden die mee wilden doen. En minder op hoe Java lieten werken op alle mogelijke hardware en besturingssystemen. 

Gelukkig lukte dit. En nu, 25 jaar later, kunnen we een kwart eeuw Java vieren.

We hadden destijds een vooruitstrevende visie. We kunnen wel stellen dat we daarin geslaagd zijn; Java is verder geëvolueerd en helpt developers met het aangaan van nieuwe uitdagingen. De software industrie heeft Java omarmd omdat het development makkelijker maakt, distributieproblemen oplost en het probleem van het poorten naar allerlei platforms wegneemt.

Java werd beïnvloed door het groeiend aantal websites en zorgde ervoor dat statische content ging leven. Niet alleen met grappige memes, maar ook voor zakelijke toepassingen zoals het distribueren van zakelijke applicaties. De inzetbaarheid van Java werd nog breder toen mensen doorhadden hoe het kon helpen bij problemen op servers. Het bracht productiviteit, performance en schaalbaarheid naar het volgende niveau. Van de distributie van software via het internet tot aan het op een server schalen van een multi-tier architecture en van het profiteren van almaar verbeterde hardware architecturen tot aan cloud-native deployments en nog veel meer. 

Bedrijven die vanaf het begin inzette op Java, werden beloond met een technologie die zich ontwikkelde. Midden in alle veranderingen die in de industrie gaande waren, leverde Java een stabiel, compatible en alsmaar uitbreidend ecosysteem van tools, libraries en frameworks.

Nu, 25 jaar verder, ben ik vereerd om bij Oracle richting te geven aan de ontwikkelingen. Mijn team blijft bezig met het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid en platform-onafhankelijkheid. We werken op een transparante manier en staan open voor feedback en samenwerking om Java ook een sterke tweede kwart eeuw geven.

Onze visie blijft daarbij hetzelfde. We streven naar een productieve development en sterke programma performance, terwijl we blijven werken aan leesbaarheid en compatibiliteit in een tech landschap dat continu verandert. 

Om de 25e verjaardag van Java te vieren, gebruiken we het thema “Our World. Moved by Java.”. Met deze viering eren we het verleden, erkennen we de huidige tijd en kijken we vooruit. Tevens bedanken we de Java community voor hun belangrijke input.

Java gaat door met ontwikkelen met een brede set programma’s vanuit de community met aandacht voor uitvinders, uitvindingen en organisaties die het verschil willen maken met Java. Van bedrijven die dagelijks gebruik maken van Java, tot aan leraren die programmeren onderwijzen aan de volgende generatie developers, tot aan studenten die de vlag zullen overnemen voor de toekomst. We zullen Oracle’s leidende rol en toewijding voor de community gebruiken om Java te blijven innoveren en te evolueren.

Volg ons via @Java en blijf op Twitter met ons in gesprek via #MovedbyJava.

25 jaar alweer? Ja het was een bijzonder reis maar het is een reis die doorgaat. Laten we dus SAMEN blijven doorgaan om de volgende 25 jaar nog beter te maken!

Our World. Moved by Java.

Dit artikel werd geschreven door Sharat Chander, Director Java Product Management bij Oracle. 

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.