X

Hoe maak je Finance future-proof?

Julien Harbers
External Communications

Op dinsdag 16 april jl. troffen 23 Nederlandse CFO’s elkaar tijdens een Oracle CFO-diner in de buurt van Hilversum. Dat het doel van deze bijeenkomst vooral netwerken was, werd meteen duidelijk tijdens de borrel op het terras in de voorjaarszon waar enthousiast nieuwe en bestaande contacten werden aangehaald. En ook deze keer had Oracle weer een interessant programma voor haar gasten, waarbij de nadruk lag op de toekomst van Finance.  

Voor Henry van der Geest, directeur Finance & Control bij Royal Schiphol Group, is het future-proof maken van de Finance organisatie een topprioriteit. In zijn presentatie tijdens het Oracle CFO-diner licht hij toe dat dit gebeurt middels het project Schiphol Digital Finance 2025. Van der Geest is ervan overtuigd dat automatisering en digitale data het niveau hebben bereikt waardoor er snel een paradigma shift komt in Finance. Die shift is bij Schiphol al actueel aan het worden. Het is de ambitie van Schiphol om de voorkeursluchthaven van Europa te worden voor passagiers, luchtvaartmaatschappijen, logistieke dienstverleners en bedrijven en daar draagt Finance aan bij vanuit drie rollen die in toenemende mate gedigitaliseerd worden:

  1. Finance ondersteunt als navigator de business bij strategische besluitvorming en waardecreatie;

  2. Finance creëert ‘insight’ door gestructureerde en niet-gestructureerde data in waardevolle (vooruitkijkende) inzichten te vertalen;

  3. Finance moet ervoor zorgen dat de organisatie compliant is en dat processen standaard, simpel en best practice zijn.

De in totaal 125 Finance professionals bij Royal Schiphol Group zijn hard aan het werk de organisatie klaar te maken voor de toekomst. Er wordt veel gedaan aan interne talentontwikkeling. Want niet alleen voor Schiphol, maar voor alle Finance afdelingen die willen innoveren geldt: je eigen talenten moeten de juiste analyses en beslissingen maken. ICT geeft de inzichten, maar de mensen blijven key.

Is de Future of Finance gelijk aan een realtime interactief schaakbord? 
Om dit thema kracht bij te zetten, maakte Michiel Aalpoel, Solution Director Financials bij Oracle, de vergelijking tussen het schaakspel en Finance. Want waar de top schaaktalenten van vroeger moesten vertrouwen op de Artificial Intelligence (AI) in hun eigen hersens, maakt in de moderne tijd digitale innovatie het intelligente spelletje nog aantrekkelijker dan vroeger. Een platform als chess24.com bijvoorbeeld volgt realtime schaakwedstrijden door IoT en helpt hierbij AI bestaande posities op het schaakbord te beoordelen en next best actions te adviseren. Je kunt tevens zelf hierop analyseren en ook met anderen samenwerken.  En is dat niet wat een CFO ook wil? Realtime inzicht in je eigen situatie en van tevoren laten zien wat de nieuwe setting in je organisatie wordt, als je bepaalde stappen zet. Een fata morgana? Volgens Aalpoel niet. “Natuurlijk is de wereld van Finance complexer, maar de mogelijkheid is er wel”. Volgens Aalpoel zijn hiervoor drie zaken nodig: 

  1. Zorg dat er een goede en efficiënte schakel zit tussen de business-activiteiten en de boekhouding, zodat Finance altijd up-to-date is. Een accounting is een voorbeeld van zo’n schakel die dit mogelijk maakt.  

  2. Standaardisatie is van groot belang. De achterkant van je systemen moet op orde zijn. Dit gaat over mensen en processen en is niet het makkelijkste deel van het proces, maar in principe is het is niet anders dan met schaken. Alleen de scope is groter.

  3. Maak zoveel mogelijk gebruik van innovaties. Maak je gebruik van de Cloud? Dan beschik je altijd over de nieuwste versie en dus features zoals AI die de Finance-taken future-proof maken. AI helpt om slimmer te automatiseren, slimmer te werken en slimmer te optimaliseren. Efficiënter, transparanter én effectiever. Dit is key om Finance op orde te krijgen; AI zorgt er bijvoorbeeld voor dat je naar een dagelijkse virtual close toewerkt. Je laat de machine het werk doen en stuurt bij op de uitzondering.  Realtime interactieve schaakborden, dát is de belofte voor Finance in de nabije toekomst. 

Meer weten?
Wil je meer weten over de toekomst van Finance, leren van branche specifieke trends, oplossingen en inspirerende klantverhalen, ga dan naar onze website.

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.