X

Hoe data niet alleen organisaties, maar ook de zeilsport beïnvloedt

Julien Harbers
External Communications

Ben je wel eens naar een F1-circuit geweest? Dan kun je je voorstellen dat F1-racers hun hele leven bezig zijn racecircuits te leren kennen. Ze kennen elke bocht en de slimste route om zo snel mogelijk bij de finish te komen. Want als de race start, moeten ze zich focussen op hun reactievermogen en snelheid om al eerste te finishen. 

Klinkt dat als een lastige klus? Stel je dan eens voor hoe wedstrijdzeilers zich voelen; voor hen is er geen enkele constante factor. Hun circuit is continu aan verandering onderhevig en ze moeten zich aanpassen aan onder andere weersomstandigheden, wind en golven. En die zijn niet tot in detail te voorspellen. Het komt er eigenlijk op neer dat een zeilrace plaatsvindt op een groot bewegend en golvend circuit, dat altijd verandert. 

Toch kan het anders. Bij de SailGP racen zes zeilteams tegen elkaar met identieke catamarans die voorzien zijn van 1.200 sensoren. Deze sensoren zorgen ervoor dat zeilers inzichten krijgen die ze voorheen niet hadden; de sensoren zorgen voor 45 megabytes aan geanalyseerde data in de Oracle Cloud. En hoewel de SailGP in het VK en Frankrijk net geweest is, kan de verzamelde data de zeilsport nog jarenlang van transformaties voorzien.  

Wat kunnen zeilers leren van data? 
In de uren na de zeilrace in het VK analyseerden zes teams van pas afgestudeerden de data die tijdens de SailGP verzameld werd, met als doel toekomstige prestaties te verbeteren met behulp van de Oracle Autonomous Database. Door data te analyseren konden deze data-atleten de invloed van diverse factoren zoals windsnelheid, de hoogte van golven en VMG (Velocity Made Good) op de zeilprestaties meten. De data-atleten bouwden platformen die veranderingen in windsnelheid en richting inzichtelijk maken. De analyse laat ook zien hoe de meest succesvolle teams gebruik maakten van factoren als golfhoogte en draagvleugels. 

De analyse van de data levert enorm veel info die veel toegevoegde waarde kan leveren. Momenteel is het proces om gedurende zeilraces waardevolle inzichten aan zeilers te geven traag en niet perfect genoeg. Maar door data te streamen is het mogelijk om tijdens een race veel sneller beslissingen te maken. 

De heilige graal van zeilraces
Zeilers die via data analytics info hebben in belangrijke zeilomstandigheden, krijgen realtime inzicht in veranderingen van bijvoorbeeld windsterkte en windrichting. Met deze info kunnen zeilers sneller en betere beslissingen nemen, die ze helpen nog beter te racen. Dit is niet slechts een stip op de horizon, dit bleek ook tijdens de SailGP in Marseille afgelopen weekend waar alle deelnemers inzicht kregen in de live windsituatie. 

En het mooie is; als zeilers met dezelfde technologie en dezelfde inzichten werken, is de belangrijkste onderscheidende factor de atleet zelf. En dat is toch eigenlijk waar sport over zou moeten gaan? 

Dezelfde data-technologie is natuurlijk ook te vertalen naar de business. Het krijgen van de juiste inzichten is een grote kracht; een sensor geeft je bijvoorbeeld een seintje wanneer er iets aan de hand is met een productielijn terwijl je ondertussen een datagedreven tip krijgt waarmee je je bedrijf efficiënter kunt managen. Op deze manier is net als in de zeilsport niets meer afhankelijk van veranderlijke omstandigheden; alles is gebaseerd op jouw conclusies en inschattingsvermogen. Dat is niet alleen een grote verantwoordelijkheid, maar ook een groot concurrentievoordeel. 

Dit artikel is geschreven door John Abel, Vice President, Cloud & Innovation voor het VK, Ierland en Israel bij Oracle.

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.