X

Een plaats aan tafel voor elke werknemer

Julien Harbers
External Communications

⏱️ geschatte leestijd: 4 minuten

Als de pandemie ons al iets heeft bijbracht, dan is het wel aandacht voor elkaar. Bedrijven investeren meer in hun mensen, met aandacht voor hun welvaren en productiviteit. Het is de basis voor een succesvolle onderneming. Deze verschuiving gaat niet in elk land of industrietak even snel. Maar de impact van het voorbije jaar zal dit overal wel doen versnellen.

Bedrijven bereikten jaren aan digitale vooruitgang in slechts een paar maanden. Deze revolutie zal doorgaan, want hij is noodzakelijk. Gedigitaliseerde werknemers zijn uiterst waardevol en integraal verbonden met het succes van een onderneming. Ook al kwamen veranderingen op ons af uit pure noodzaak, het gaat over meer dan output en overleven van het bedrijf alleen. Het gaat om onze ervaring en beleving.

Lang was de CEO voor werknemers de man die alles had – nu staat iedere medewerker midden in de actie. Digitalisering is de grote gelijkmaker. Instant toegang tot technologie vanuit thuis, zowel onderweg als op kantoor, creëert een ‘work lifestyle’ die vroeger enkel was weggelegd voor de top. Het gaat er niet over om elke werknemer zich een leidinggevende te laten voelen. Dit gaat over technologie die ons de beste kanten van een CEO job biedt – flexibiliteit, onafhankelijkheid, prioritering – en bovendien de garantie dat het bedrijf verder bloeit en groeit.

De komst van de virtuele assistent
Ondanks de collectieve stress waar we allemaal mee hebben moeten leren leven, zijn werknemers zelfstandiger geworden en vrijer om zelf beslissingen te nemen. Velen onder ons genieten van de luxe om van thuis uit te werken wanneer ze dat willen – en zullen dat blijven doen in de toekomst. Tot een jaar geleden was dit enkel mogelijk voor de C-suite. Vandaag is deze zelfstandigheid en autonomie wereldwijd beschikbaar voor iedereen met een bureaujob.

De volgende stap in deze vooruitgang is om werknemers toegang te geven tot persoonlijke assistenten. Of, om preciezer te zijn, virtuele persoonlijke assistenten. Waar vroeger elke kantoorbediende een secretariaat had voor de administratie,  kunnen AI en apps kenniswerkers bevrijden van dagelijkse, repetitieve taken. 

Stel dat een briefing voor de volgende dag op het laatste moment binnen komt. Een voorstel uitwerken zou normaal betekenen dat enkele medewerkers ‘s avonds moeten doorwerken. Stel je voor dat een AI-assistent op basis van een mondelinge briefing via een app een volledige presentatie kan creëren, of dit nu een financieel- of onderzoeksrapport is. Vooruitgang in AI en cloud computing maken dit vandaag mogelijk.

In het zakelijke leven zullen werknemers meer tijd hebben om te focussen op klantenrelaties, innovatie en strategie. Er zal sowieso geen enkele reden meer zijn om op kantoor te blijven tot middernacht – ‘work/life balance’ krijgt prioriteit, zonder impact op de onderneming.

Daarom ook dat dit niet zal stoppen bij automatisering en delegeren. Virtuele assistenten kunnen ons werkende leven verbeteren, met meer dan enkel werkgerelateerde zaken. Denk aan een fitness-app op je telefoon die je de hele dag monitort en je proactief feliciteert met het aantal gemaakte stappen en je voorstelt een korte pauze in te lassen. We kunnen diezelfde praktijken toepassen op de werkomgeving.

Digitale assistenten kunnen je aanraden positieve acties te ondernemen die je werkende leven verbeteren. Terugkomend van de zomervakantie kan een werknemer bijvoorbeeld een melding krijgen contact op te nemen met een collega of klant waar hij/zij al een tijdje geen contact meer mee heeft gehad. Op weg naar een vergadering krijgt een manager een melding dat één van de teamleden vandaag jarig is. Het effect is subtiel, maar de impact kan groot zijn. Door sociale isolering voelen velen van ons zich niet meer verbonden met collega’s of de onderneming waarvoor we werken. Digitale assistenten kunnen ons aanmoedigen meer samen te werken en elkaar op de eerst plaats te zetten.

Leiderschap verandert
Wat betekent het voor een CXO – Chief Experience Officer – of senior manager wanneer de werknemers toegang hebben tot dezelfde digitale tools en inzichten? Wat voegt een leider daaraan toe? Managers zullen nog steeds toezicht houden op hun afdelingen en zullen vele van hen zullen hun verantwoordelijkheden behouden. Maar hun rol zal veranderen en zich aanpassen aan het nieuwe 9-5.

Werknemers met toegang tot meer technologie zullen zich empowered voelen om betere beslissingen te nemen. Een werknemer die een klant bezoekt of vanuit huis werkt, weg van zijn managers, kan niet zomaar om raad vragen. Ze moeten de kracht en het vertrouwen hebben om zelf een beslissing te nemen. 

Hier komt de ‘cybrarian’. We zien steeds meer bedrijven, zeker grote multinationals, die posities creëren met verantwoordelijkheden over alle bedrijfsdata heen. Hun taak bestaat erin werknemers te helpen toegang te krijgen tot data en er het maximale uit te halen.  Of dat nu het vinden is van financiële rapporten voor een offerte of info over werk uit andere delen van het bedrijf. 

Een andere, volledig nieuwe rol op senior-level niveau die we zien is die rond het werken op afstand. Kenia’s grootste telecommunicatie speler, Safaricom bijvoorbeeld, creëerde de functie van ‘Chief Energy Officer’. De rol bestaat erin teams verbonden en vol energie te houden, zelfs wanneer werknemers op afstand werken en niet fysiek samen kunnen komen. Daarnaast zien we in sommige bedrijven de functie van ‘Chief Medical Officer’ opduiken, die werknemers hun gezondheid en veiligheid in het oog houdt, op een moment dat dit belangrijker is dan ooit.

Bestaande functies komen ook onder druk. De Chief Human Relations Officer (CHRO) kreeg het voorbije jaar heel wat te verwerken en deed dat tot op zekere hoogte voortreffelijk. Nu we richting het post-pandemie tijdperk evolueren, komt mentale gezondheid meer in de spotlights en vraagt het extra aandacht. CHRO’s zullen waarschijnlijk een proactievere rol spelen in het begeleiden van werknemers en hun emotionele en fysieke welzijn. Hun rol kan evolueren naar een meer op geluk, werknemerservaring maar ook op cultuur en welzijn gefocuste job, naast loonadministratie, performance management en werving en selectie. 

Ook al zitten deze rollen nog in een beginstadium, het bewijst dat elke directie zich wendbaar moet opstellen, klaar om nieuwe verantwoordelijkheden op zich te nemen en te creëren. Leiderschap zal vanaf nu meer focussen op ondersteuning en het empoweren van medewerkers.

Empowerment en betrokkenheid
Het is een open deur dat bedrijven die mensen centraal plaatsen, de beste zijn. Het betekent mensen empoweren door technologie en leidinggeven waarbij zij centraal staan.  De werknemer op de eerste plaats zetten is nu de beste manier om de competitie voor te blijven en de bottom-line te versterken in een wereldeconomie die digitaler en onderling meer verbonden is dan ooit tevoren. CEO’s kunnen het beste hiermee van start gaan door een kritische blik te werpen op hun eigen to-do lijst.

Dit artikel is geschreven door Yazad Dalal, Head of Strategy EMEA voor Oracle HCM Cloud.

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.