X

Autonomous computing belangrijkste ontwikkeling sinds de introductie van het internet

Michael Ros
Oracle PR Agency

Nu het belang van data en de beschikbaarheid ervan belangrijker zijn dan ooit voor organisaties, neemt de druk op IT-afdelingen om snel platforms te creëren continu toe. De business wil innoveren en dat vereist de nieuwste technologie. Tegelijkertijd hebben IT-afdelingen de handen vol aan allerlei operationele taken, die veel tijd en resources kosten, maar geen directe waarde toevoegen.

De ontwikkeling van autonomous computing gaat deze situatie ingrijpend veranderen en is daarom wellicht ook de belangrijkste omslag sinds de introductie van het internet. Want dit nieuwe concept maakt het niet alleen mogelijk om veel sneller, maar ook om veel veiliger te innoveren.

Self-Driving
Wat zijn de karakteristieken van autonomous computing? Om te beginnen is autonomous computing ‘Self-Driving’, wat zorgt voor lagere kosten en een hogere productiviteit. Het technologisch concept zorgt ervoor dat er geen menselijke tussenkomst meer nodig is voor het provisionen, beveiligen, back-uppen, monitoren of herstellen van systemen. Deze zorgen ook zelf voor de noodzakelijke upgrades en patches, wat normaal gesproken een bewerkelijk, handmatig proces is. Verder is compute- en storagecapaciteit volledig elastisch en betaalt een organisatie alleen voor daadwerkelijk verbruik.

Self-Securing
In de tweede plaats is autonomous computing ‘Self-Securing’, wat zorgt voor lagere risico’s. Systemen houden zichzelf up-to-date met de laatste security-updates en patches, versleutelen alle data, onderscheppen datalekken door preventieve controlemechanismen en beschermen systemen automatisch tegen kwaadaardige aanvallen van buitenaf en van binnenuit.

Self-Repairing
Tot slot is autonomous computing ‘Self-Repairing’. Beheerdersfouten worden automatisch hersteld, wat leidt tot een beschikbaarheid van 99,995 procent of 2,5 minuut downtime per maand, inclusief gepland onderhoud.

Revolutie
Dit concept belooft voor een revolutie te zorgen voor wat betreft de inzet en effectiviteit van technologie. Zo zijn de beheerkosten tot 80 procent terug te dringen en de operationele kosten tot 70 procent, doordat een organisatie alleen betaalt voor gebruik. Daarnaast is heel snel te innoveren, doordat nieuwe apps of functionaliteiten in minuten beschikbaar zijn in plaats van dagen, weken of soms maanden.

Oracle lanceerde onlangs Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud, de eerste in een reeks van Oracle Autonomous Database Cloud-diensten die alle gebaseerd zijn op autonomous computing.

Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud levert alle analytische mogelijkheden, beveiligingsfuncties en de hoge beschikbaarheid van de Oracle Database, zonder de complexiteit van configuratie, afstemming en beheer – ook als de workloads of datavolumes veranderen. Met deze eerste ‘one-step’ datawarehouse-oplossing is in 15 seconden een veilig datawarehouse met automatische back-up, encryptie en een hoge beschikbaarheid te creëren. De oplossing is gebaseerd op Oracle Database 18c,  Exadata-technologie en toegepaste Machine Learning.

Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud is onderdeel van de Oracle Cloud Platform Autonomous Services. Oracle is van plan om dit jaar nog verschillende andere onderdelen te lanceren, waaronder Oracle Autonomous Analytics-, Oracle Autonomous Mobility-, Oracle Autonomous Application Development- en Oracle Autonomous Integration-diensten. 

Bekijk een uitgebreide toelichting op de plannen van Oracle op het gebied van autonomous computing in de video.

Jaap-Jan Wever, Technology Sales Business Unit Leader bij Oracle Nederland

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.