X

3 gewaagde stappen die CFO's vandaag kunnen zetten om de markt te overtreffen

Julien Harbers
External Communications

⏱️ geschatte leestijd: 2 minuten

Al jaren zoeken financiële leiders naar manieren om technologie te gebruiken om hun organisaties voor te bereiden op de toekomst. De huidige pandemie heeft de tekortkomingen van verouderde platforms blootgelegd en het tempo van de innovatie versneld, ook al moeten sommige organisaties nog steeds strijden om te overleven.

In de tweede van de vijfdelige webcast serie 'Agile Finance Reimagined', geproduceerd door de 'Association of International Certified Professional Accountants' (AICPA & CIMA) en gesponsord door Oracle, bespraken verschillende deskundigen innovatieve manieren waarop financiële organisaties hun bedrijf opnieuw kunnen uitvinden en zich kunnen aanpassen aan de ingrijpende veranderingen in de industrie en de regelgeving die COVID-19 met zich meebrengt. Dit alles met als einddoel de markt te overtreffen. Kyle Hawke, partner bij McKinsey & Company’s Corporate Business Function, Ash Noah, Managing Partner bij AICPA, en Rondy Ng, Senior vice-voorzitter van ERP applicatie-ontwikkeling bij Oracle, kwamen samen voor deze webcast.

De gewaagde stappen komen voort uit onderzoek van McKinsey & Co. naar de financiële prestaties van 1.500 bedrijven na de wereldwijde financiële crisis van 2007-2009 om te begrijpen hoe de top-25 in termen van totale rendementen voor de aandeelhouders in staat waren om hun concurrenten te overtreffen na de recessie. Deze zogeheten "Resilients", zo bleek uit het onderzoek, hadden een paar kenmerken gemeen, waaronder een agressieve aanpak van de herverdeling van middelen en het investeren in productiviteitsinitiatieven binnen de organisatie.

Gewaagde stap #1: Neem een transformatie-mentaliteit aan bij het herverdelen van middelen
In de webcast van 9 juni begon het gesprek met een discussie over hoe een economische crisis een kans is om elk aspect van het bedrijf te heroverwegen. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is het nu niet het moment om te investeren in kleine, stapsgewijze aanpassingen; het is eerder het moment om zich te concentreren op gedurfde, transformerende stappen die aanzienlijke productiviteitswinsten en rendementen kunnen opleveren.   

Gedurfde maatregelen tijdens een crisis vereisen ook krachtige hulpmiddelen, maar veel bedrijven zijn slecht uitgerust om het bedrijf in stand te houden, laat staan om innovatie te versnellen. Zoals Oracle's Ng aangaf: "Veel van onze klanten draaiden al vanaf het begin van de jaren 2000 on-premise systemen die cruciale mogelijkheden missen die geïntegreerd zijn in Oracle's huidige Cloud ERP-omgeving". Hij ging verder met te zeggen dat de huidige generatie Cloud-ERP-software bedrijven grotere productiviteitswinsten oplevert – wat nu meer dan ooit nodig is –  evenals de flexibiliteit om nieuwe bedrijfsmodellen toe te passen die op abonnementen gebaseerde inkomstenstromen of digitale verkoopkanalen ondersteunen. De huidige cloud biedt ook toegang tot voortdurende innovaties die nu in de de software worden opgenomen, van digitale assistenten en chatbots tot AI-gedreven voorspellende en voorschrijvende analyses.    

Gewaagde stap #2: Streef pragmatische fusies en overnames en desinvesteringen na om het portfolio van het bedrijf te verbeteren
Op basis van McKinsey's onderzoek naar eerdere crises en de beoordeling van de huidige omstandigheden is de huidige economische neergang een ideale gelegenheid om een programmatische benadering van fusies, overnames en desinvesteringen te starten die het concurrentievoordeel van uw bedrijf kan vergroten. Organisaties die gebruikmaken van verouderde technologieën zullen worden uitgedaagd om inzicht te krijgen in de winstgevendheid van hun huidige bedrijfsmodellen, het potentieel van nieuwe fusies, overnames of spin-offs te beoordelen en de keuzes die zij maken operationeel te ondersteunen.

Oracle's Ng wees erop dat Oracle zijn eigen Cloud ERP gebruikt om zijn fusie- en overname-strategie te ondersteunen en de verwachte synergieën te realiseren. "Oracle doet veel overnames," zei Ng. "We hebben in de loop der jaren een aantal bedrijven gekocht, meer dan 100 in de laatste 20 jaar – veel van die organisaties waren grote organisaties." Meer dan 25 van die overnames werden voltooid tijdens de recessie van 2007-2009, om Oracle's spilpositie in bedrijfsapplicaties en hardware te ondersteunen. Ng merkte op dat financiële managementsystemen in de cloud voortdurend worden bijgewerkt met de nieuwste mogelijkheden om schaalbaarheid en flexibiliteit te bieden, snel nieuwe entiteiten te integreren en de mogelijkheid bieden om de impact van individuele overnames of desinvesteringen op zowel de onderste als de bovenste lijn te modelleren.

Gewaagde stap #3: Verhoog de productiviteit door digitalisering
Innovatie in de financiële sector is al jaren een prioriteit, maar is nu dringend geworden als gevolg van de pandemie. Meer digitalisering en automatisering van financiële processen staat al lang op de to-do lijst van financiële leiders.

Volgens het McKinsey-rapport 'Get in front of digital finance' kunnen meer dan 75 procent van de taken worden geautomatiseerd in domeinen zoals kasuitbetaling, inkomstenbeheer en algemene boekhouding. Nu organisaties zich beginnen te digitaliseren en automatiseren, benadrukte Oracle's Ng het belang van geavanceerde gegevens en analyses om de zichtbaarheid en samenwerking binnen een organisatie te bevorderen.

"Bij Oracle is onze strategie altijd geweest om één enkele geïntegreerde service te bieden: verbonden onderneming, verbonden gegevens, verbonden zicht op de bedrijfsprocessen om onze klanten te helpen deze grote transformaties aan te sturen", aldus Ng. "De blik van de front-office naar de back-office is cruciaal, niet alleen om al deze nieuwe bedrijfsmodellen te operationaliseren, maar ook om de lopende veranderingen te helpen managen".

Hij voegde eraan toe dat de CFO's en financieel personeel door middel van één platform dat meer automatisering en betere samenwerking mogelijk maakt, gemakkelijker moderne praktijken kunnen toepassen, zoals continue prognoses en planning, en voorspellende competenties om beter te kunnen reageren op de volgende crisis. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om meer werk op afstand uit te voeren, zoals de cruciale taak om de boeken af te sluiten.

Ng deelde het verhaal over hoe Oracle in staat was om de productiviteit te verhogen tijdens de pandemie en hoe de tijd die nodig is om de maandelijkse sluiting te doen nog eens met 20% werd verkort terwijl men thuis werkte. In feite plukt Oracle de vruchten van zijn eigen cloud-oplossingen in honderden processen, elke dag. Meer van dit soort verhalen over hoe Oracle zijn eigen cloud-software gebruikt om het bedrijf continu te transformeren zijn te vinden op onze Oracle@Oracle-website.

Volgende stappen voor Reimagining Finance
Financieel personeel in elke organisatie moet op eigen tempo naar bestendigheid en financiële herbezinning toewerken. Er is geen kant-en-klare aanpak. Het hoofddoel van deze webcastserie is om elke organisatie te helpen zijn eigen unieke pad naar nieuwe niveaus van productiviteit en welvaart in kaart te brengen.

Om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van de webcast, bekijk de replay hier. De derde webcast in de Agile Finance serie vind je hier. Hierin onderzoeken AICPA, McKinsey en Oracle hoe toonaangevende financiële organisaties zich aanpassen aan het nieuwe normaal.

Dit artikel werd geschreven door Anne Ozzimo, Executive Director, ERP & EPM Product Marketing bij Oracle.

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.