X

’s Werelds eerste AI-netwerk van slimme bijenkorven gaat uitsterven van wereldwijde honingbijpopulatie tegen

Michael Ros
Oracle PR Agency

Geschreven door: Wouter van der Brugghen

Bijen leveren een belangrijke bijdrage aan onze overleving op de planeet. Ze bestuiven een derde van al het voedsel dat wij eten. Maar ze sterven uit. In Engeland alleen al nam het aantal honingbijen tussen 1985 en 2005 met 54 procent af.

Om te helpen de honingbijpopulatie in stand te houden, gaat Oracle samenwerken met het World Bee Project. Samen creëren zij het ‘World Bee Project Hive Network’, ’s werelds eerste netwerk van verbonden intelligente bijenkorven.

Het World Bee Project Hive Network verzamelt op afstand data met behulp van een netwerk van verbonden bijenkorven. De data worden vervolgens ingelezen in de Oracle Cloud, en geanalyseerd met behulp van  artificial intelligence (AI) en datavisualisatie. Met behulp van de tools krijgen onderzoekers nieuwe inzichten in de relaties tussen honingbijen en hun omgeving.

Onze samenwerking stelt onderzoekers in staat de honingbijen ‘af te luisteren’. Dat doen ze door intrinsieke akoestische data uit de intelligente korven te analyseren, inclusief de bewegingen van de bijenvleugeltjes en -pootjes. In combinatie met andere precisiemetingen, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid en honingopbrengst, kunnen onderzoekers de honingbijkoloniën nauwkeurig monitoren, patronen detecteren en gedrag voorspellen. Daardoor zijn natuurbeschermers en bijenhouders in staat de koloniën te beschermen, en kunnen ze bijvoorbeeld zwermen in de verkeerde tijd van het jaar voorkomen en vijanden van de honingbij, zoals de Aziatische hoornaar, uit de omgeving weren.

De data en inzichten die met behulp van de Oracle Cloud worden verzameld, zijn ook toegankelijk voor onderzoeks- en conserveringsprojecten die bijdragen aan de bescherming van bijen wereldwijd. Daarnaast voorzien de data onderzoekers van de benodigde informatie voor hun samenwerking met overheden en bijenhouders om uitsterven tegen te gaan.

Het project is in Groot-Brittannië gestart, maar zal wereldwijd worden uitgerold. Daardoor zullen we voor het eerst in staat zijn een wereldwijd beeld te schetsen van de gezondheid van de bijenpopulatie.

Wanneer we inzicht krijgen in de wereldwijd verzamelde data, weten we welke omstandigheden ideaal zijn voor de honingbij. Met name wanneer we weer, locatie en gratis overheidsdata combineren om het inzicht van de wetenschapper of bijenhouder in de gezondheid van de bijenkorf te verbeteren. Zodra de hoeveelheid data toeneemt, herkent machine learning patronen in de data, wat ons helpt de honingbijen beter te begrijpen.

Conservering kan niet plaatsvinden zonder technologie. Het World Bee Project Hive Network is een prachtig voorbeeld van hoe een van ’s werelds oudste tradities – bijenhouden – cloudtechnologie omarmt om ’s werelds meest belangrijke bestuiver te beschermen.

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.