Egy klassz ADF előadás

Túl vagyunk a Technology Forum rendezvényünkön, és én azt gondolom nagyon hasznos volt. Grant nagyszerű előadást tartott. Címe Forms to ADF: WHy and How.
Szerintem maga a demó, ami persze nem letölthető igazán hasznos volt nem csak Forms háttérrel rendelkező fejlesztők számára is.
Sok rendezvényünkön hintettük az igét ADF-vel kapcsolatban, de átütő penetrációt nem értünk el vele a hazai piacon. Ennek persze több oka is van/lehet. Egyrészről még mindig azt gondolom (fejlesztői múltamból fakadóan is), hogy Magyarországon mindenki saját fejlesztésű keretrendszerrel szeret dolgozni. Ezen persze órákat lehet vitatkozni pro és kontra amit akár egy másik bejegyzésben szívesen meg i teszek ha van rá igény. De tény az, hogy már elmúltak azok az idők amikor nem voltak használható keretrendszerek, vagy ha úgy tetszik komponensek. Mégis, megéri manapság lefejleszteni pl: egy üzenetküldő (messaging) alrendszert. Hát szerintem nem, mint ahogy ma már perzisztencia kezelő réteget se állunk neki megírni. Persze ha a projekt elbírja, akkor kifizetődő.
Szerencsére egyre több cég ismeri fel és várja el, hogy nem kell neki lefejleszteni egy komplett keretrendszert mikor számos használható van a piacon.
Visszatérve az alap kérdésre, az ADF-re azt gondolom, hogy egy fő vissza tartó erő volt a termék érettsége, funkcionalitása és leginkább jövőképe. Nos e tekintetben elismerem, hogy bár több, mint 10 éves múltra tekint vissza korábban voltak buktatók, zsákutcák. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az Oracle maga ezzel fejleszti új generációs, modern Fusion Appplications (EBusiness Suite, PeopleSoft stb.) alkalmazásait. Tehát több mint ezer(!) fejlesztő használja nap, mint nap Java EE alkalmazás fejlesztésére. Nem kevés hangsúlyt fordítva az integrációs, testreszabhatósági képességekre. Olyannyira hangsúlyos eszköz lett, hogy az Oracle teljes middleware portfoliójában visszaköszön.
Ami pedig a funkcionalitást, a felhasználói felületet, a produktivitást illeti tényleg jó.
Persze az utolsó és egyben legfontosabb szempont kishazánkban az ár. Nos tényleg nincs ingyen. Pontosabban ha az ember vesz egy Weblogic szervert (amúgyis kell a futtatáshoz egy JEE szerver) akkor ingyenesen használható. A termékhez pedig dokumentáció, support, javítás, blogok, közösségi fórumok stb. áll rendelkezésünkre.
És akkor most újabb vita indulhat arról, hogy akarunk e fizetni a szerverért. Na erről tényleg fogok indítani egy bejegyzést majd. Mert én azt hiszem, tapasztalatom, hogy itthon összekeverik az open source modelt az ingyenességgel.
Azért az alapigazság szerintem még mindig áll: ingyen nincsen semmi.
Kérdés csak az, hogy mik az igényeink, elvárásaink.

Comments:

Post a Comment:
  • HTML Syntax: NOT allowed
About

Nagy Péter Korábban Java fejlesztőként, jelenleg middleware értékesítési tanácsadóként dolgozom az Oracle Hungary Kft-nél. Ebben a blogban a munkám során felmerülő technikai kérdéseket és újdonságokat szeretném megosztani az olvasókkal.

Search

Archives
« július 2016
HKSzeCsPSzoV
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Today