X

Developer Partner Community

  • January 6, 2014

WebLogic 12.1.2 Installation in VirtualBox with 0 MHz by Frank Munz

Juergen Kress
PaaS & Middleware Partner Adoption

bios settingThe Situation

I just looked at a problem at a customer site installing WebLogic 12.1.2 in a VirtualBox environment. WebLogic 12.1.2 uses - unlike all previous versions of WebLogic - the Oracle Unified Installer (OUI) which first of all seemed to be the problem.

The Problem
Here is what happened in detail:

  • The installation failed because the OUI installer is checking the prerequisites and reports all CPUs with 0 MHz. For sure, this is not good enough (even with all the clever energy saving techniques in modern CPUs)
  • The key question is whether OUI is buggy or the problem is somewhere else, e.g. in the OS or virtualization layer.

Solution
$ grep MHz /proc/cpuinfo

reports indeed 0 MHz for all CPUs. So the problem is not related to OUI but a VirtualBox issue. Still a weird problem. Why would CentOS be running with 0 MHz??

  • VirtualBox might report 0 MHz for your CPU in case you selected the wrong chipset for your machine (in our case the developer’s HP laptop). Note, this means that exactly the same VirtualBox image will run fine on different hardware!
    To fix it, stop the running guest and change the chipset setting in VirtualBox Manager from the default PIX3 to the non-default ICH9.


WebLogic Partner Community

For regular information become a member in the WebLogic Partner Community please visit: http://www.oracle.com/partners/goto/wls-emea ( OPN account required). If you need support with your account please contact the Oracle Partner Business Center.

Blog Twitter LinkedIn Mix Forum Wiki

Be the first to comment

Comments ( 0 )
Please enter your name.Please provide a valid email address.Please enter a comment.CAPTCHA challenge response provided was incorrect. Please try again.