Sunday May 13, 2012

Oracle Solaris 11 magyar nyelvű blog

Bemutatkozás

Üdvözlöm a kedves Olvasót! Farkas András vagyok, jelenleg műszaki tanácsadóként dolgozom az Oracle Hungary Kft-nél. Első benyomásaimat a Solaris operációs rendszerről, mint még programfejlesztő szereztem. Ez később kibővült terméktámogatási (product support - Sun Microsystems Kft.) és üzemeltetési (GE Healthcare) tapasztalatokkal.

A blog célja

Jelen induló blog elsődleges célja, hogy magyar nyelven is elérhetővé váljon egy Solaris 11-el foglalkozó fórum, mint elsődleges információs forrás - természetesen ez nem veheti át a hivatalos dokumentáció feladatkörét. Manapság sok operációs rendszer szabadon hozzáférhető az internet segítségével, ám a hazai felhasználók körében kevésbé ismert ez a rendszer. Sokan (hallomás alapján) nehezen megismerhetőnek, bonyolultnak találják, ám a valóság teljesen más! Aki fogékony az új megismerése iránt, bátran tegye meg első lépéseit ebben a csodálatos világban. Bizton állíthatom, hogy nem fognak csalódni!

Előzetes terv szerint minden második héten egy új bejegyzéssel (témával) fog bővülni ez a blog, mely minden építő jellegű észrevételt, javaslatot, kritikát szívesen fogad. Különösen a tapasztalt kollégák hozzászólásai lesznek értékesek a kezdők számára, akik megpróbálnak segíteni a megfogalmazott kérdések, problémák megoldásában.

Nem szeretnék semmiféle "hitvitába" keveredni, hogy mely operációs rendszer milyen tekintetben jobb egy másiknál. Kifejezetten csak technikai információk megosztását tűztem ki célul, szigorúan szeretnék ezen területen belül maradni a későbbiekben. Azt viszont bátran állíthatom, hogy több esetben a Solaris egy megfontolandó alternatívát jelent más rendszerekkel szemben - a döntés szabadsága mindig a felhasználóé.

Tapasztalataim alapján tudom, hogy nincs olyan személy, aki miden ízében-porcikájában meg tudott volna ismerni egy rendszert. Mindig van egy-egy információ (még ha az elsőre jelentéktelennek tűnik is), ami újat hordoz magában. Sokszor szinte a szemünk előtt van egy kézenfekvő kérdés, az mégsem bennünk fogalmazódik meg először. Biztos vagyok abban, hogy rám semmivel sem kevésbé igaz ez az állítás - a blog írásából és a hozzászólásokból én is rengeteget fogok tanulni.

Mi a Solaris? Solaris 7 logo

A Solaris, a Sun Microsystems által fejlesztett Unix operációs rendszer. Kezdetben BSD-s (SunOS 4.1.4-ig), később pedig AT&T-s (SunOS 5.0-tól) alapon folyt a fejlesztés. Számos technológia születése (VFS, NFS, slab allocator, ZFS, DTrace...) kapcsolódik hozzá szervesen, ugyanakkor ő is több nyílt szabványt (ütemezési osztályok, X11...) használt fel fejlődése során. Kapcsolata rendkívül szoros a Sun Microsystems kiszolgálóival, mely lehetővé tette az elmúlt évtizedek alatt üzletkritikus környezetek fejlesztését és kialakítását. Itt elég utalni a többprocesszoros SMP kiszolgálók lehetőségeit kihasználó dinamikus domain technológiára, a jó skálázhatóságra és a ma már minden komponensében virtualizálható kernelre.

A név maga a SunOS 5.0-ás változat mellett született meg, mely a kernel mellett, az ONC (Open Network Connectivity) és a GUI (NeWS, később OpenWindows, majd CDE) együttesét hivatott jelölni.

A Solaris operációs rendszer otthoni (és bizonyos tekintetben üzleti) felhasználásra ingyenes. A pontos felhasználási feltételek megtalálhatók a licenszelési feltételek oldalán. Ennek elfogadása szükséges a telepítő készletek letöltéséhez.

Solaris 11 Solaris 11 logo

Több mint hat év fejlesztés (172 fő és több alváltozat) után 2011. november 9-én az Oracle bejelentette a Solaris operációs rendszer új változatát, a Solaris 11-et. Még csak felsorolni is nehéz lenne, milyen ujításokkal büszkélkedhet az új verzió - a fontosabbakról részletesen szó fog esni a későbbiekben.

Futtatási környezet VBox logo

Legegyszerűbb, ha a tesztelendő operációs rendszert egy virtuális környezetbe telepítjük. Erre a legkézenfekvőbb megoldást a VirtualBox adja. Semmiféle különleges beállítást nem kell elvégeznünk (csupán a 64 bites vendégrendszert kell kiválasztanunk - részletes leírást a következő rész fog tartalmazni), minden alapértelmezett paraméter tökéletesen elegendő a Solaris 11 futtatásához.

Természetesen fizikai rendszerre is lehetséges telepítenünk a Solaris 11-et, mégpedig SPARC, vagy x86-os alapú számítógépre. Ez utóbbihoz hasznos a hardver kompatibilitási információkat tartalmazó oldal (HCL) tanulmányozása.

Telepítő készletek CD

Gyárilag három készlettípus tartalmazza az installáció során használatos segéd-és programcsomagokat:
LiveCD - csak x86-os rendszerhez használható, grafikus telepítési lehetőséggel. Tipikusan asztali (desktop) felhasználásra szánt változat, melynél a végleges installáció egy minimálrendszer (Live System) alól indítható. Így a meglévő operációsrendszer felülírása nélkül is meg lehet ismerkedni az alapvető Solaris 11-es funkcionalitással.
Interactive Text - elsősorban kiszolgálók telepítéséhez használható interaktív szöveg alapú installációs készlet.
AI (Automated Installer) - a teljesen automatizált installáció eszköze. Ennek során a konfigurációs és bináris állományok nagy része egy hálózati kiszolgálóról kerül átvitelre.

E három változat az x86-os rendszerekhez mind ISO, mind pedig USB formátumban rendelkezésre áll (SPARC architektúrához kizárólag ISO formátumú változatok léteznek). Az előbbi CD-re, az utóbbi pedig pen drive-ra írható ki szükség esetén.

Aki egyéni készletet szeretne összeállítani, annak célja elérésében az ún. Distribution Constructor lesz segítségére, melynek mindkét kimeneti formátum (ISO, USB) megadható.

A következő rész témája Whats Next?

Legközelebb a Solaris 11-es telepítéséről lesz szó - részletesen bemutatva a grafikus (LiveCD) és a szöveges (Interactive Text) alapú installáció lépéseit.

About

Phil Wang-Oracle

Search

Categories
Archives
May 2012
SunMonTueWedThuFriSat
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
30
31
  
       
Today